Acasa Eveniment 10 septembrie – Ziua mondială pentru prevenirea suicidului

10 septembrie – Ziua mondială pentru prevenirea suicidului

7 min read
0
0
55

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată în fiecare an la 10 septembrie şi este dedicată prevenirii suicidului şi a comportamentului suicidar, potrivit site-ului Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului, www.iasp.info.
Iniţiată în anul 2003, de către Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată printr-o serie de evenimente, conferinţe, campanii şi activităţi publice, menite să atragă atenţia asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură. Pentru organizarea acestora, Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului are nevoie de sprijinul instituţiilor de stat, al agenţiilor guvernamentale, al organizaţiilor non-guvernamentale, al asociaţiilor naţionale şi internaţionale, al comunităţilor locale, al cercetătorilor, al medicilor şi al voluntarilor.

Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul sinuciderii. Este o problemă care poate să ne afecteze pe fiecare dintre noi. Fiecare sinucidere este devastatoare şi are un impact profund asupra celor din jur. Cu toate acestea, prin creşterea gradului de conştientizare, reducerea stigmatizării în jurul sinuciderii şi prin încurajarea acţiunilor de informare putem reduce cazurile de sinucidere în întreaga lume.
Legat de marcarea în 2022 a acestei zile, Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului subliniază că prin încurajarea înţelegerii şi împărtăşirii experienţelor, se poate oferi oamenilor încrederea necesară. „Pentru a preveni sinuciderea, trebuie să devenim ca un far de lumină pentru cei care suferă, şi fiecare poate fi o astfel de lumină”, menţionează site-ul www.iasp.info.

Se estimează că anual 703.000 de oameni îşi iau viaţa în întreaga lume. La fiecare sinucidere, sunt probabil alte 20 de persoane care au o tentativă de sinucidere şi mulţi alţii care au gânduri serioase de sinucidere. Milioane de oameni suferă o durere intensă sau sunt în alt mod profund influenţaţi de comportamentele suicidare, potrivit site-ului https://www.iasp.info/. Comportamentul suicidar are un impact profund asupra familiilor şi comunităţilor şi rămâne o provocare universală, cu milioane de oameni afectaţi. Reducerea mortalităţii provocată de sinucidere este de importanţă globală şi un aspect vital al sănătăţii publice.
Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Sinuciderii este dedicată prevenirii sinuciderii şi comportamentului suicidar, dar şi atenuării efectelor acestuia şi conduce efortul global de prevenire a sinuciderii, prin dezvoltarea strategică a unui forum eficient care este proactiv în crearea de parteneriate puternice de colaborare şi în promovarea acţiunilor pentru a reduce incidenţa suicidului şi a comportamentului suicidar. Ziua mondială de prevenire a sinuciderii şi perioada de o lună până la Ziua mondială a sănătăţii mintale reprezintă principala ocazie pe parcursul anului pentru a creşte gradul de conştientizare a sinuciderii, pentru a reduce stigmatizarea din jurul acesteia şi pentru a încuraja conversaţiile.
Evenimentul virtual de ciclism al IASP „Cycle Around the Globe” revine pentru al nouălea an consecutiv, în perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2022, pentru a creşte gradul de conştientizare a prevenirii sinuciderii la nivel mondial.
Simpozionul european pentru sinucidere şi comportament suicidar (ESSSB) este o conferinţă bienală care se desfăşoară în Europa. Scopul conferinţei este de a oferi un loc pentru schimbul de cunoştinţe între cercetători, clinicieni, practicieni şi oameni cu experienţe trăite. Cea de-a 19-a conferinţă ESSSB a avut loc la Copenhaga, în Danemarca, în perioada 24-27 august 2022. Pandemia recentă de COVID-19 a afectat toate zonele lumii şi s-au pierdut multe vieţi. Ne-a amintit de propria noastră vulnerabilitate şi nevoia de a avea grijă de cei fragili şi expuşi riscului. În acest context, prevenirea sinuciderii rămâne o prioritate de vârf în sănătatea publică, notează site-ul amintit.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Condamnată la 13 ani de închisoare, după ce și-a lovit mătuşa cu un topor

O femeie din judeţul Prahova care, în luna mai a acestui an, şi-a lovit mătuşa cu un topor…