Acasa Justiție 18 percheziții în București, Prahova și alte patru județe la persoane acuzate de evaziune fiscală și spălarea banilor. „Regele biscuiților”, reținut

18 percheziții în București, Prahova și alte patru județe la persoane acuzate de evaziune fiscală și spălarea banilor. „Regele biscuiților”, reținut

13 min read
0
0
110

Ieri, Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T. au descins la locuințele membrilor unui grup infracțional, specializat în săvârșirea infracțiunilor evaziune fiscală și spălarea banilor. Acțiunea a beneficiat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R..

La data de 11 octombrie a.c., ofițerii Serviciului de Combatere a Macrocriminalității Economico — Financiare din cadrul D.C.C.O., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. — Structura Centrală, cu sprijinul B.C.C.O. Constanța, au efectuat 18 percheziții domiciliare în municipiul București și județele Prahova, Ilfov, Ialomița, Dâmbovița și Constanța.

În urma investigațiilor a reieșit că, în perioada 2011 — 2015, un grup infracțional organizat ar fi acționat, cu scopul sustragerii unei societății comerciale de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Astfel, au fost înregistrate achiziții fictive de bunuri și servicii, provenind de la 22 societăți comerciale fantomă.

În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziția de servicii (reparații, lucrări etc.) de la furnizorii fantomă, ar fi fost întocmite procese-verbale de recepție a lucrărilor, dar și procese-verbale de recepție a unor mijloace fixe achiziționate (de regulă utilaje).

Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la 14.000.000 de lei.

Au fost puse în aplicare 16 mandate de aducere. În urma audierilor, au fost reținute 7 persoane, iar față de 5 s-a dispus măsura controlului judiciar.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus, ieri, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Bulut Halil, Blaj Raluca Anamaria, Todoran Ioan, Gheorghe Mihai, Costea Cornel şi Imad Ali  pentru „săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat,  evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani“. În cauză există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane din firma RO STAR SA ar fi implicate în acest dosar, printre care şi Bulut Halil, supranumit „regele biscuiţilor“.

Procurorii spun că, „în perioada 2011 – 2015, inculpatul Bulut Halil, având calitatea de administrator la SC RO STAR SA a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpaţii Blaj Raluca Anamaria, referent contabil al SC RO STAR SA, și Todoran Ioan, director tehnic, grup care a acționat în sensul  sustragerii SC RO STAR SA de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin evidențierea în actele contabile ale acestei societăți sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale“, spun procurorii. „Pentru atingerea acestui scop, în contabilitatea SC RO STAR SA au fost înregistrate achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de la 22 societăți comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat  că membrii grupului infracțional întocmeau, în înțelegere cu Bulut Halil și din dispozițiile acestuia, facturi fiscale fictive care atestau în mod nereal achiziționarea de către SC RO STAR SA de bunuri și servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curățenie, consumabile, materiale publicitare și promoționale, servicii de reparații, amenajări, reparații ți transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societății beneficiare, în scopul diminuării obligațiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat. Cei în cauză prezentau angajaților SC RO STAR SA documente justificative (facturi de achiziții bunuri și servicii, procese-verbale de recepție a lucrărilor, note de intrare recepție etc.) și alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs, etc.), determinându-i să le semneze în mod formal, în scopul de a crea  aparenţa realităţii achizițiilor fictive de bunuri și servicii. De asemenea, inculpata  Blaj Raluca Anamaria a dispus efectuarea sau, după caz, a efectuat plăți către societățile de tip fantomă anterior enumerate în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate“, mai arată procurorii.

„În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziția de servicii (reparații, lucrări etc.) de la furnizorii fantomă anterior enumerați, erau întocmite procese-verbale de recepție a lucrărilor, dar și procese-verbale de recepție a unor mijloace fixe achiziționate (de regulă utilaje), ce au fost semnate, în perioada 2011-2015, exclusiv de către inculpaţii Todoran Ioan (director tehnic), Costea Cornel (inginer șef) și Gheorghe Mihai (șef secție/adjunct (sector) transporturi). În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziție materii prime erau înregistrate în contabilitatea SC RO STAR SA note de intrare-recepție, întocmite și semnate exclusiv de către alte persoane.

Probele administrate au relevat că membrii grupării infracționale au disimulat realitatea prin crearea aparenței existenței unor operațiuni care în fapt nu au existat. În urma acestora RO STAR SA a înregistrat în actele contabile și alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598,95 lei (echivalentul a 16.133.021,00 euro) constând în achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de cele 22 de societăți comerciale enumerate anterior, cauzând un prejudiciu în cuantum de 14.292.881,11 lei (echivalentul a 3.176.195,00 euro), reprezentând TVA dedus în mod nelegal“, potrivit procurorilor.

„Facturile fiscale ce atestau operațiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea și efectuarea a 372 de plăți din conturile SC RO STAR SA către furnizorii de tip fantomă anterior enumerați, totalizând 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro). Sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost supuse astfel unui proces de spălare, fiind retrase în numerar sau, după caz, transferate succesiv în conturile unor societăți comerciale românești și din spațiul asiatic. Din totalul sumei spălate,  58.660.987,53 lei (echivalentul a 13.035.774 euro) reprezentând produsul infracțiunii de spălare a banilor au fost reintegrați în circuitul financiar legal prin creditarea SC RO STAR SA. Astfel, în perioada 2011-2015 au fost înregistrate în documentele contabile ale societății 262 contracte de creditare semnate de către administratorul Bulut Halil, cu scopul creării aparenței de legalitate a provenienței sumelor de bani și a disimulării originii ilicite a acestora. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 61.340.732 lei (echivalentul a 13.631.273 euro). Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile“, mai arată DIICOT.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de  Combatere a Criminalității Organizate- Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare și a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. implicit cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, au conchis procurorii.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Noi date privind desfăşurarea cursurilor

Un număr de 305 de unităţi de învăţământ din ţară desfăşoară cursuri potrivit Scenariului …