Acasa Justiție 19 dosare penale pentru persoane care au dat declaraţii false privind zona de unde vin în ţară sau nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu

19 dosare penale pentru persoane care au dat declaraţii false privind zona de unde vin în ţară sau nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu

4 min read
0
0
242

Şeful Poliţiei Române a anunţat că au fost întocmite 19 dosare penale privind infracţiuni de zădărnicirea combaterii bolilor, pe numele unor persoane care, după ce au venit din zone de risc, nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu. Cele mai multe dosare au fost întocmite în judeţele Alba şi Prahova.

El a precizat că au fost depistate persoane care au declarat fals că nu au venit din zone de carantină sau care nu au ajuns la domiciliul declarat pentru a se autoizola.

Peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei, în ultimele săptămâni, iar aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au intrat în ţară din China şi zonele administrative ale acestei ţări, anunţă oficialii Poliţiei de Frontieră.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat măsuri pentru evitarea aglomerărilor la ghişeele unor direcţii precum cea de înmatriculări auto şi de eliberare a paşapoartelor.

Oficialii MAI recomandă autorităţilor locale să dispună măsuri, astfel încât să fie evitate aglomeraţiile la ghişeele serviciilor de eliberare a documentelor de identitate.

Persoanele aflate în carantină și izolare la domiciliu timp de 14 zile vor fi dotate cu brățări și holtere care le vor monitoriza starea de sănătate – spre exemplu, dacă fac febră, acest lucru va fi semnalat imediat, în condițiile în care aceste persoane nu au simptome și sunt izolate doar ca măsură de precauție. În timp ce persoanele aflate în carantină sunt păzite de autorități, în cazul celor izolate la domiciliu, brățările vor transmite în timp real localizarea acestora, „ne vor spune dacă stau acasă sau pleacă aiurea prin mall-uri și piețe”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Momentan, autoritățile au la dispoziție 350 de astfel de echipamente. Până la finalul acestei săptămâni urmează să mai vină încă 500, spune Nelu Tătaru și în următoarele săptămâni, capacitatea va ajunge la 3.000 de brățări.

Un număr de 19 români au, în acest moment, dosare penale pentru infracțiunea de zadarnicire a combaterii bolilor – persoane care nu au respectat regulile de izolare pentru coronavirus – potrivit informațiilor transmise, ieri, de autorități.

Alte 52 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirusul se află în acest moment în carantină instituționalizată și alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

700 de posturi scoase la concurs, din sursă externă, în vederea încadrării ca poliţist de penitenciare

Vă informăm că 41 de unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor scot l…