Acasa Cultură 30 Aprilie – Ziua internaţională a jazzului

30 Aprilie – Ziua internaţională a jazzului

5 min read
0
0
354

La 30 aprilie se aniversează Ziua internaţională a jazzului menită să sensibilizeze comunitatea internaţională prin virtuţile muzicii de jazz ca instrument educaţional şi ca o forţă pentru menţinerea păcii, pentru unitate, pentru dialog şi pentru o cooperare consolidată între oameni.

UNESCO a ales Australia pentru ediţia din 2019 a Zilei internaţionale a jazzului, dar ea este sărbătorită în peste 190 de ţări din întreaga lume, potrivit www.unesco.org.

În zilele de 29 şi 30 aprilie, vor avea loc o serie de spectacole de muzică de jazz, programe educaţionale la care şi-au anunţat participarea numeroşi maeştri de jazz, ce vor fi sărbătoriţi. Evenimentele dedicate zilei culminează cu „All-Star Global Concert” din Melbourne, Australia, ce adună peste 30 de artişti renumiţi la nivel mondial, inclusiv Herbie Hancock (SUA), James Morrison (Australia), Cieavash Arian (Iran), William Barton (Australia), Dee Dee Bridgewater (SUA), Till Brönner (Germania), A Bu (China), Igor Butman (Federaţia Rusă), Eli Degibri (SUA), Matthew Jodrell (Australia), Ledisi (SUA), Eijiro Nakagawa (Japonia), Mark Nightingale (Marea Britanie), Chico Pinheiro (Brazilia), Tineke Postma (Olanda), Antonio Sánchez ), Somi (SUA), Lizz Wright (SUA), Tarek Yamani (Liban) şi alţii.

Concertul va fi difuzat pe YouTube, Facebook, de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi UNESCO pentru milioanele de spectatori din întreaga lume.

O serie de spectacole de jazz şi programe de outreach vor avea loc şi în Adelaide, Mount Gambier, Sydney, Perth şi în alte oraşe australiene.

Ziua internaţională a jazzului se încheie cu Festivalul de tineret „Generaţii in Jazz” din Mount Gambier, în sudul Australiei, condus de James Morrison şi Kurt Elling şi care se desfăşoară în primul weekend din luna mai. Cu o participare estimată la peste 6.000 de muzicieni de liceu, acesta va fi cel mai mare festival de jazz pentru tineri din lume.

În noiembrie 2011, UNESCO a proclamat data de 30 aprilie Ziua internaţională a jazzului. Muzica, de-a lungul veacurilor, s-a dovedit a fi un instrument puternic de comunicare. Atunci când ea izvorăşte din fuziunea mai multor culturi diferite şi creează o expresie armonioasă, care vorbeşte despre ele, devine desăvârşită. Jazzul se încadrează perfect în această categorie. Este un stil unic de muzică, care îşi are originea în sudul Statelor Unite, cu rădăcini şi în tradiţiile muzicale africane şi cu influenţe europene. El a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate.

În România, Ziua internaţională a jazzului este celebrată în numeroase oraşe prin organizarea de întruniri, concerte şi festivaluri.

Între mari artişti ai jazzului românesc, se numără: Aura Urziceanu, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Mihai Iordache, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Paul Weiner.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Toate dosarele de pensionare vor fi analizate pentru recalculare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că legea pensiilor va suferi modifi…