Acasa Cultură 30 de tineri artişti români, selectaţi în cadrul programului Tinere Talente

30 de tineri artişti români, selectaţi în cadrul programului Tinere Talente

10 min read
0
0
194

30 de tineri artişti plastici şi muzicieni proveniţi din familii cu venituri reduse vor fi sprijiniţi pe parcursul anului 2020 de Fundaţia Regală Margareta a României, în cadrul celei de a XIII-a ediţii a programului „Tinere Talente”. Sprijinul constă în burse, sesiuni de mentorat şi promovare, care le vor da tinerilor posibilitatea să-şi dezvolte potenţialul artistic.
Din cei 30 de tineri artişti care vor primi bursa Tinere Talente în 2020, 26 au fost aleşi de către un juriu de specialitate, în urma unei selecţii naţionale care a avut loc în luna ianuarie. Acestora li se alătură 4 foşti bursieri, alumni ai programului, care îşi vor continua pregătirea, dar vor avea şi rolul de lideri, îi vor inspira pe noii bursieri şi le vor oferi sfaturi practice din experienţa acumulată până acum.
Tinerii selectaţi au vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani şi studiază la licee sau universităţi de arte plastice şi muzică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Piatra-Neamţ, Ploieşti şi Timişoara. Aceştia vor avea un plan de dezvoltare artistică, prin sesiuni de mentorat şi stagii de masterclass intergeneraţionale, susţinute de artişti consacraţi, în cadrul unei tabere de creaţie, dar şi oportunităţi de promovarea a operei lor prin evenimente organizate de Fundaţie si parteneri ai programului.
Lista bursierilor Tinere Talente 2020 poate fi vizualizată aici.
Bursa Tinere Talente în valoare de până la 2.000 Euro se acordă fiecărui bursier pe perioada unui an calendaristic. Sprijinul financiar le permite tinerilor să îşi achiziţioneze materiale necesare studiului, accesorii şi instrumente muzicale, ustensile şi materiale pentru realizarea lucrărilor de artă, să participe la concursuri sau cursuri de specializare, să performeze în cadrul unor manifestări artistice. Tinerii au oportunităţi de cunoaştere şi de explorare artistică, dar şi posibilitatea de a relaţiona cu importanţi oameni de cultură.
În 2019 au fost organizate 28 evenimente de promovare a bursierilor – concerte, recitaluri sau expoziţii de arte vizuale. Printre partenerii instituţionali s-au numărat Filarmonica George Enescu, Teatrul Naţional Bucureşti, Elite Art Gallery, Muzeul de Etnografie Cluj-Napoca, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României. De asemenea, tinerii au avut ocazia să participe la 12 mentorate şi sesiuni de discuţii cu artişti consacraţi, 6 întâlniri de dezvoltare personală, 7 masterclass-uri şi workshop-uri, 6 vizite ghidate la muzee de artă şi case de artişti. Mentorii tinerilor muzicieni au fost soprana Cellia Costea, dirijorul Constantin Adrian Grigore, cornistul Cristian Borcan, dirijorul Gabriel Bebeşelea, pianista Raluca Ouatu, tenorul Teodor Ilincăi, pianista Verona Maier. Pentru tinerii artişti vizuali, în 2019 au fost mentori Carmen Apetrei – grafician, Gabriela Tofan – sculptor, Ileana Dana Marinescu- artist vizual, Virgil Scripcariu – sculptor, Irina Florescu – artist vizual, Ana Neagoe – grafician.
De-a lungul timpului, programul Tinere Talente a susţinut peste 300 de tineri să îşi împlinească viitorul artistic, asigurând valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica şi arta mondială. În decursul a 12 ani, Fundaţia Regală Margareta a României a investit aproape 1,5 miliaone de euro în viitorul artistic al României, fonduri strânse în cadrul Concertului Regal caritabil organizat anual la Ateneul Român. În prezent, mulţi dintre bursierii susţinuţi au o carieră de succes în domeniul artistic. Tinerii muzicieni sunt instrumentişti în orchestre naţionale şi de tineret, performează în calitate de solişti sau sunt angajaţi ai unor instituţii culturale de profil, din ţară şi din străinătate. Artiştii plastici realizează lucrări şi expoziţii şi îşi promovează operele într-un mediu de elită.
Tinere Talente a fost recunoscut ca Cel mai bun program de Artă şi Cultură din România, laureat la Gala Societăţii Civile în anii 2013 şi 2015 şi a primit locul II la aceeaşi categorie în 2019.

Despre programul naţional Tinere Talente
Mulţi copii talentaţi provin din familii ale căror posibilităţi financiare nu le permit să-şi urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentaţi, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Ca răspuns la această problemă, Fundaţia Regală Margareta a României a creat un program naţional pentru a sprijini şi promova aceşti tineri artişti talentaţi, care provin din familii modeste şi care au nevoie de sprijin financiar pentru a-şi atinge adevăratul potenţial şi a-şi exprima talentul. Tineri artişti cu vârsta între 14 şi 24 de ani care studiază muzica sau artele vizuale în licee şi universităţi din România sunt ajutaţi să-şi depăşească greutăţile financiare şi să continue să-şi exprime valoarea artistică.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. De-a lungul timpului, Fundaţia s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susţinere a educaţiei şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Oana Şerban

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

La școală, din 14 septembrie, trei scenarii: verde, galben și roșu

Școala începe pe 14 septembrie, iar elevii vor merge la ore numai cu mască. Unde va fi pos…