Acasa Justiție 34 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane au fost destructurate în primele zece luni ale anului

34 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane au fost destructurate în primele zece luni ale anului

4 min read
0
0
179

Un număr de 34 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane au fost destructurate, în primele zece luni ale anului, în urma a 545 de percheziții domiciliare efectuate de Poliția Română, prin structurile de combatere a traficului de persoane, potrivit unui comunicat de presă remis, sâmbătă, de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR, în primele zece luni ale anului 2016 polițiștii au înregistrat 404 de sesizări penale din acest domeniu (plângeri, denunțuri, din oficiu).

În cadrul activităților, 317 persoane au fost reținute, 275 au fost arestate, iar față de 131 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Polițiștii au organizat 159 de acțiuni operative și au efectuat 545 de percheziții domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 30 de imobile, 51 de autoturisme, precum și a sumelor de 2.780.000 de lei, 300.000 de euro și 1.730 USD.

În cadrul activităților au fost destructurate 34 de grupări infracționale, 197 de membri ai acestora fiind cercetați, dintre care 98 au fost arestați.

La acțiunile desfășurate au participat polițiști din cadrul structurilor de combatere a traficului de persoane, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale și teritoriale ale Poliției Române. Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Activitățile desfășurate de polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea DIICOT.

Potrivit comunicatului de presă, „CERCUL”, „SIDA” și „JIHAD” sunt cele mai cunoscute operațiuni de amploare desfășurate.

Spre exemplificare, la data de 28 septembrie polițiștii de combatere a criminalității organizate din Mureș, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 4 percheziții domiciliare, la 5 persoane bănuite că ar fi recrutat mai multe tinere. Profitând de vulnerabilitatea acestora, le-ar fi izolat de familie, societate și locurile de muncă, exploatându-le sexual, în cadrul unor ritualuri. De asemenea, aceștia ar fi obligat victimele să le predea și veniturile personale.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sisteme și medii de stocare a datelor informatice, documente și alte mijloace materiale de probă. Față de cele 5 persoane, s-a luat măsura reținerii, pentru 24 de ore.

La data de 29 septembrie, față de liderul grupării s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, față de 2 persoane s-a luat măsura arestului la domiciliu, iar alte 2 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Șefa UPU Ploiești, infectată cu SARS-CoV-2

Situație gravă în rândul celor din linia întâi. Peste 3800 de medici, asistenți medicali, …