Acasa Diverse 7 Mai – Ziua mondială a râsului

7 Mai – Ziua mondială a râsului

5 min read
0
0
365

Ziua mondială a râsului se celebrează, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2017, această zi este marcată la 7 mai.

Inițiativa îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind și autorul cărții ”Laugh For No Reason” (2002) (Râzi fără motiv). Efectele acestei terapii sunt cât se poate de serioase și importante, conform http://www.laughteryoga.ro/.

baby-gif-3

În primul rând, susțin adepții terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori și ”molecule ale fericirii”, sunt substanțe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimului. Acestea pot reduce stresul, proprietățile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor în organism poate duce la îmbunătățirea sistemului circulator și întărirea celui imunitar.

În al doilea rând, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziții în adevărate exerciții de respirație și de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului și la menținerea unui tonus ridicat.

Beneficiile râsului nu se opresc doar la o stare euforică de moment și îmbunătățirea propriei sănătăți, ci includ o mai bună relaționare cu cei din jur, râsul fiind o energie pozitivă, de multe ori molipsitoare, care ajută oamenii să lege prietenii sau să le îmbunătățească. Nu întâmplător, printre devizele cluburilor ce practică terapia prin râs se numără ”Pacea mondială prin râs”, ”Întreaga lume este o familie”, ”Râzi și fă-i și pe alții să râdă”, notează site-ul http://laughteryoga.org/ .

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=n3xHf2eLqeA]

În plus, exersarea râsului și inducerea constantă a bunei dispoziții ne pot ajuta să trecem mai ușor peste momente de cumpănă. Nu neapărat în sensul bagatelizării acestora, cât mai ales prin adoptarea unei stări mentale pozitive, optimiste și dizolvarea emoțiilor negative precum anxietatea, tristețea sau furia.

nei

Atât cu prilejul Zilei mondiale a râsului, cât și în cadrul întâlnirilor obișnuite ale cluburilor dedicate râsului, sunt programate evenimente menite să stârnească zâmbete și hohote de râs, precum spectacole de muzică și dans ori concursuri pentru desemnarea celui mai molipsitor râs sau al celui mai lipsit de talent cântăreț. Principalii ”inamici” sunt inhibiția, timiditatea, sensibilitatea exagerată și, evident, tristețea sau supărarea.

Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând șase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând granițele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcând această zi în centrul capitalei Copenhaga.

În prezent, există peste 6.000 de Cluburi de Râs în peste 100 de țări, inclusiv în România.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Decizia CAB privind carantina de la Gornet, nelegală!

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) consideră că decizia Curţii de Apel Bucureş…