Acasa Cultură 90 de ani de la sfinţirea Crucii Eroilor Neamului de pe Caraiman

90 de ani de la sfinţirea Crucii Eroilor Neamului de pe Caraiman

7 min read
0
0
359

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, reper al unităţii naţionale, a fost construită „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă de pe soclul său. Monument istoric, intrat în Cartea Recordurilor, este amplasat pe vârful masivului Caraiman din Munţii Bucegi, la altitudinea de 2291 metri, potrivit www.cruceacaraiman.ro şi www.asiiromani.com.
Lucrarea metalică monumentală a fost ridicată între anii 1926 şi 1928, prin grija şi cu sprijinul Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României, şi a fost inaugurată şi sfinţită la 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu.
Monumentul are o înălţime totală de cca. 39,3 m, din care 8,35 m reprezintă soclul, şi o deschidere a braţului orizontal de cca 15 m. Crucea propriu-zisă este executată din profile de oţel. Iniţial, aceasta a fost introdusă direct în stâncă, însă în anul 1930, la doi ani după sfinţire, structura metalică a fost încastrată în soclul din beton armat placat cu piatră. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial un generator electric ce alimenta cele 120 de becuri dispuse pe corpul central şi pe braţe pe conturul Crucii, potrivit surselor menţionate.

În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic naţional. S-a renunţat astfel la generator ca sursă de iluminare şi s-a apelat la sursa cu care era dotată staţia complexă de la Coştila (2487 m), legătura făcându-se printr-un cablu subteran. Din decembrie 2004, a fost racordată la energia electrică a oraşului Buşteni. Dacă iniţial Crucea era luminată doar de Sfânta Maria Mare şi în noaptea Înălţării Domnului (zi în care se celebrează şi Ziua Eroilor), în prezent este luminată în fiecare noapte, astfel că poate fi văzută de la zeci de kilometri depărtare, pe Valea Prahovei.
Crucea de pe Caraiman a fost ridicată sub coordonarea societăţii ”Cultul Eroilor”, cu sprijinul unui număr mare de voluntari, elevi şi studenţi, precum şi a locuitorilor din zonă. Materialele de construcţie au fost transportate, cu trenul, până în staţia CFR Buşteni, iar de aici cu vehicule trase de boi, pe traseul Buşteni-Sinaia-Păduchiosul-Dichiu-Platou-Caraiman. De asemenea, a fost utilizat funicularul Fabricii de hârtie Buşteni, pe traseul Valea Jepilor-cantonul Schiel-Platoul Bucegi, de unde materialele mai uşoare au fost transportate pe cai, măgari sau chiar cu rucsacii, pe cărări înguste, până în vârful Caraiman, aşa cum arată sursele amintite.

În anul 2013, Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Recordul a fost omologat la 14 august.
La 18 februarie 2016, Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, trecerea Crucii Caraiman din domeniul public al oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea reabilitării monumentului din bugetul ministerului. Protocolul şi procesul verbal de predare au fost semnate la 14 martie 2016, potrivit unui comunicat emis de MApN la această dată.
Proiectul de reabilitare se derulează în perioada 9 mai 2016 – 31 decembrie 2020, este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Contractul de finanţare a fost semnat de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la 26 iulie 2017.
În anul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Apărării Naţionale organizează, între 14 şi 16 septembrie, la Buşteni, judeţul Prahova, o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, a celebrării Marii Uniri şi a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

PNL a câştigat detașat Primăria Ploieşti cu aproape 60% din voturi. Vezi componența Consiliului Local

Candidatul PNL, Andrei Volosevici, a câştigat Primăria Ploieşti cu aproape 60% din voturil…