Acasa Cultură A murit pictorul ploieștean Vladimir Zamfirescu

A murit pictorul ploieștean Vladimir Zamfirescu

4 min read
0
0
210

Pictorul Vladimir Zamfirescu a murit la 1 iunie, la vârsta de 84 de ani. „Muzeul Naţional al Literaturii Române anunţă cu tristeţe trecerea la cele veşnice, în seara zilei de 1 iunie 2020, a pictorului Vladimir Zamfirescu, personalitate marcantă a artei româneşti şi europene contemporane”, potrivit unei postări pe site-ul MNLR.

Vladimir Mihai Zamfirescu s-a născut la 3 mai 1936, la Ploieşti, unde a absolvit liceul „I.L.Caragiale”, în 1954. Apoi a urmat cursurile Şcolii Tehnice de Arhitectură şi Construcţie a Oraşelor, între anii 1955 – 1958. În anul 1960, a fost admis la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, unde i-a avut profesori pe maestrul Corneliu Baba, pe Tiberiu Krausz şi Aurel Vlad.
A absolvit Institutul în 1966 ca şef de promoţie şi a expus primele lucrări la Salonul Bienal de la Dalles, potrivit www.artindex.ro.
În anul 1967 a urmat cursurile Şcolii de Artă Bisericească obţinând atestatul de pictor de biserici, iar în 1991 a devenit profesor la Academia de Artă, secţia Pictură. Din 1971, a devenit o prezenţă expoziţională constantă în ţară şi peste hotare (Praga, Paris, Londra, Barcelona, Veneţia, Monaco, Moscova, Damasc, Teheran, New Delhi, Sofia etc.)
Lucrări ale sale se află în colecţii particulare şi în vestite muzee de artă din Franţa, Anglia (Tate Gallery din Londra), Italia, Germania, Spania, Austria, Elveţia, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Puşkin), Iran, Turcia, Polonia, SUA. De asemenea, tablouri ale sale se găsesc în colecţii regale, în mari pinacoteci şi în colecţiile unor şefi de stat – Norvegia, Danemarca, Italia, China, Bulgaria, precum şi în Colecţia Muzeului de Artă al Vaticanului potrivit https://mnlr.ro.
A primit de-a lungul timpului mai multe distincţii şi premii, printre care: Premiul Trienalei Internaţionale de la Sofia (1971), Bursa Academiei Regale Suedeze (1980), Bursa Academiei Italiene pentru Pictură (1982), Medalia Raffael a Academiei Caravaggio, Roma (1982), Premiul Juriului Uniunii Artiştilor Plastici din România (1982), Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003). De asemenea a primit, în 2006, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Cluj, titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Bucureşti, Premiul de excelenţă ”Nicolae Grigorescu” a Uniunii Patronatului Român.
În anul 2003, a pictat alegoria cu subiect sacru ”Ioan Botezătorul”, lucrarea fiind trimisă din partea statului român la Vatican, cu ocazia celebrării a 25 de ani de pontificat al Papei Ioan Paul al II-lea, potrivit www.artindex.ro.
În 2015, a primit diploma „Meritul Academic”, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în cadrul decernării Premiilor Academiei Române pentru anul 2013.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Sondaje de opinie la alegerile locale în mai multe orașe din Țară, inclusiv la Ploiești

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamen…