Acasa Diverse Astăzi, Ziua Mamei

Astăzi, Ziua Mamei

4 min read
0
0
214

Ziua mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai, respectiv la 7 mai 2017. Ziua Mamei a fost instituită prin Decretul 1468 privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei mamei și a Zilei tatălui, semnat de președintele României, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009, și publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Astfel, Legea 319/2009 prevede, pe lângă instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai, și instituirea Zilei tatălui, care se sărbătorește în cea de-a doua duminică a lunii mai.

mama-copil

Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de șapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, și de Camera Deputaților, la 29 septembrie 2009.

Prin sărbătorirea Zilei mamei, este subliniată importanța acesteia în viața de familie și în universul copilului. Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua femeii — 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.

nei

De jur împrejurul lumii, există date diferite pentru marcarea acestei sărbători, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată și Ziua internațională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară.

Potrivit site-ului www.mothersdaycelebration.com, în cea mai mare parte a țărilor care marchează această zi, ea este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, printre acestea numărându-se: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

Mamele beneficiază, potrivit OUG 158/2005 și OUG nr. 148/2005, de concediu de maternitate care însumează 126 de zile calendaristice și de concediu de creștere a copilului până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap). Potrivit OUG 111/2010, modificată prin Legea 66/2016, indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului, dar nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară. Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizația pentru creșterea copilului poate beneficia oricare dintre părinții copilului, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Poliţiştii vor fi dotați cu mijloace de înregistrare audio-video

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, vineri, că se doreşte ca în scurt ti…