Acasa Justiție Avocaţii ar putea deveni procurori sau judecători fără examen

Avocaţii ar putea deveni procurori sau judecători fără examen

2 min read
0
0
285

Avocaţii ar putea deveni procurori sau judecători fără examen, doar printr-un simplu interviu susţinut în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerea vine chiar de la CSM şi a fost înaintată deja Ministerului Justiţiei. Unii magistraţi au rezerve în privinţa propunerii şi cred că avocaţii ar putea fi atraşi, de fapt, de pensia specială.

Două condiţii ar urma să fie esenţiale pentru ca avocaţii să poată deveni magistraţi: să fi practicat dreptul cel puţin 18 ani şi să aibă o reputaţie profesională intactă, fără sancţiuni disciplinare.

Dacă trec de interviul susţinut în faţa plenului CSM, avocaţii vor primi unul dintre posturile vacante.

În prezent, cei care vor să ajungă magistraţi, inclusiv avocaţii, trebuie să treacă de un examen, unde concurenţa este acerbă. An de an, un singur loc este disputat de cel puţin 30 de candidaţi.

Avocaţii vor beneficia de pensiile speciale după 10 ani de la dată numirii în funcţia de magistrat, potrivit propunerilor CSM.

Propunerile Consiliului trebuie să treacă mai întâi de Ministerul Justiţiei, apoi de cele două camere ale Parlamentului şi, în final, să fie promulgate de preşedintele ţării.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Guvernul ia în calcul înăsprirea restricțiilor

Guvernul ia în calcul modificarea restricțiilor de circulație, din cauza creșterii numărul…