Acasa Opinii BOR este obligată să se modernizeze

BOR este obligată să se modernizeze

10 min read
0
0
139

Un semnal că Biserica este îngrijorată de ceea ce se poate întâmpla cu turma credincioșilor a fost dat acum nici o lună, când BOR a recunoscut, printr-un comunicat, că situația este foarte periculoasă și i-a sfătuit pe români să evite îmbulzelile, sărutatul icoanelor și împărtășania cu o singură linguriță trecută din gură-n gură de zeci și sute de oameni. Talibanii ortodocși au reacționat rapid: „este cea mai mare gafă teologică a BOR din ultimii 30 ani” (Radu Preda), „Biserica se lasă intimidată de o mână de isterici (Adrian Papahagi)”, „timp de peste două mii de ani Împărtășania a fost medicamentul nemuririi” (PS Ignatie) șamd.
Cu alte cuvinte, soluția Ortodoxiei trebuie să fie una simplă: nu se schimbă nicio cirtă! Oamenii pot pupa icoanele, se pot călca pe picioare în preajma raclelor cu moaște, pot lua Împărtășania ca și până acum, adică folosind, mulțimi mari de oameni, aceeași linguriță. Altfel, credincioșii se vor sminti, va avea loc o metamorfoză secularistă și asta, chiar dacă nu se spune explicit, va conduce la pierderi financiare însemnate pentru BOR.
Auzind chiar din gura oficialilor ortodocși că intrând în biserică te poți îmbolnăvi și poți muri, credincioșii habotnici ar putea începe să-și pună întrebări: cum, nu ne apără Dumnezeu atunci când intrăm în casa lui? Are Satana putere să aducă moarte în Sfântul Altar? Dacă e așa, ce-au făcut preoții noștri cărora le sorbim cuvintele în fiecare duminică la Sfânta Liturghie? Ne-au mințit? Nu cumva ne-au mințit și când ne-au spus să nu mai folosim carduri bancare, deoarece CARD citit de la coadă la cap este DRAC? Dar când ne-au spus că dacă bem Coca Cola, bem sângele copiilor noștri?
Ar fi o catastrofă ca lumea să înceapă să își pună întrebări. Așa că nu este admisibil să se schimbe nimic! Lumea trebuie să creadă, ca acum 1000 de ani, că, așa cum ne spune Biserica, „bolile trupului sunt toate şi întotdeauna urmare a păcatelor şi pentru păcate.” Deci, repet, „toate și întotdeauna”. Așadar și în cazul coronavirusului. Dar și în cazul gripei spaniole, care a făcut 50 de milioane de victime: toți oamenii ăia au fost niște păcătoși și pentru asta au fost loviți cu îngrozitoarea boală.
Acum se întâmplă din nou: mii de păcătoși au murit deja, milioane de oameni sunt amenințați să se molipsească. Dar Biserica, ne spun talibanii, este mai puternică.
Credincioșii români, ruși etc, au învățat de mici aceste bazaconii privind relația dintre păcat și boală. Așa le-a spus Biserica. Ei cred, acum, că boala nu se prinde de cei care sunt cuminți, evlavioși, darnici cu săracii etc. Or avea și aceia păcate, dar mici: nu ucid, nu nedreptățesc, nu fură. Deci de ei se vor lipi boli mai ușoare, nu din cele mortale. La un astfel de om te poți duce liniștit, îl poți îmbrățișa, pentru că el nu te molipsește. Iar când o mie de oameni se strâng și pleacă împreună în pelerinaj, nu e nicio problemă: acolo e și Duhul lui Dumnezeu cu ei.
În afară de Sfânta Scriptură, credincioșii habotnici citesc o mulțime de cărți apărute cu binecuvântarea înalților prelați ai BOR. Acolo se găsesc lucruri la citirea cărora stă, vorba mamei, mâța-n coadă: fel de fel de vindecări miraculoase, exorcizări, recorduri de înfometare etc. Nu este de mirare că foarte mulți credincioși trăiesc cu convingerea că indiferent ce li s-ar întâmpla, există undeva, la vreun schit izolat, un slujitor de-al Domnului care vindecă pe oricine doar cu punerea mâinii pe frunte.
Și dacă oamenii tot cred astfel de lucruri, nu mai au decât un pas până să ajungă la puterea tămăduitoare a fel de fel de buruieni. Decocturi, alifii, infuzii, ceaiuri, băi, toate administrate după câte un ritual aflat de la anumite babe și însoțite (sau nu) de rugăciuni, au darul de a feri omul de orice boală sau, după caz, de a-l vindeca pe deplin.
În atari condiții, avertismentele legate de pericolul răspândirii COVID-19 sunt ignorate de largi mase de români. Ei fierb lămâi și beau licoarea obținută, se freacă cu usturoi și, mai ales, se duc la biserică și pun mâna – direct sau prin intermediar – pe  părintele stareț, care, evident, are și el Puterea lui Iisus Hristos de a-i vindeca pe toți cei care le ating fie și numai veșmintele.
Dacă ar fi necesară o shimbare în Biserica Ortodoxă, poate că aceasta ar fi prima: oamenii să nu mai fie lăsați să creadă aiureli care erau bune pe vremea când se știa că pământul este plat. Cu orice risc.
Câtă vreme vom trăi în întuneric, gata în orice moment să dăm credit unor bazaconii venite din fundul întunecat al veacurilor, vom avea numai de suferit. Ajungând, doamne ferește, să murim cu miile, ca muștele.
Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
  • Ce este un liberal?

    Văd pe FB postarea unui prieten virtual luată din timeline-ul cuiva care, probabil, îi est…
  • Capcana conspiraționismului II

    Cum spuneam în precedentul articol pe tema conspiraționismului, apariția COVID-19 a deschi…
  • Capcana conspiraționismului (I)

    Evident, oricine are dreptul constituțional să exprime puncte de vedere, câtă vreme nu înc…
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

A fost confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical. Senatul ar putea vota propunerea care prevede acordarea unei pensii copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu COVID-19

Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în râ…