Acasa Politică Cad primarii din Prahova…

Cad primarii din Prahova…

4 min read
0
0
224

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, a emis ordinul de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alt partid faţă de cel pentru care a candidat şi a fost votat la alegerile locale din 2016, pentru primarul unităţii administrativ teritoriale (UAT) Proviţa de Sus. Dispoziţia a fost emisă pe data de 15 septembrie 2020, potrivit unui comunicat al Prefecturii Prahova.

Până acum, astfel de decizii au fost luate şi pentru edilii UAT-urilor: Băicoi, Mizil, Bărcăneşti, Iordăcheanu şi Păuleşti, precum şi pentru doi consilieri judeţeni şi 19 consilieri locali: Mizil (5), Albeşti Paleologu (3), Măgurele (3), Scorţeni (2), Iordăcheanu (4) şi Poseşti (2).
Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată.
Conform legislaţiei în vigoare, în situaţia în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuţiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuţii de primar.
Totodată, verificarea apartenenţei politice a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020, pentru funcţia de primar, consilier local sau consilier judeţean se realizează de către birourile electorale de circumscripţie care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declaraţia persoanei de acceptare a candidaturii în cadrul căreia declară pe propria răspundere sub sancţiunea legii penale, apartenenţa sa politică, precum şi lista cu propuneri de candidaţi a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă.
Faţă de prevederile legale în vigoare, respectiv la: art. 160, alin.(1), lit. h, alin. (7), (9), (10), art. 204, alin. (2), lit. j, din Codul Administrativ, art.46, 47 şi 52 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţii publice locale şi la art. 8, alin. (1), (2) şi (3) din Legea nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată, apartenenţa politică a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020 e certificată de :
– Persoana în cauză care a completat şi semnat declaraţia de acceptare a candidaturii
– Partidul care certifică calitate de membru al persoanelor din lista cu propunerile de candidaţi
Hotărârea de acceptare a candidaturii a Biroului electoral de circumscripţie, care garantează îndeplinirea condiţiilor legale de către o persoană care şi-a depus o candidatură pentru o funcţie de ales local în cadrul alegerilor locale din anul 2020.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Turistul britanic căutat de salvamontişti a fost găsit spânzurat

Turistul de 42 de ani din Marea Britanie, care a fost dat dispărut de familie, luni dimine…