Acasa Opinii Capcana conspiraționismului (I)

Capcana conspiraționismului (I)

19 min read
0
0
904

Evident, oricine are dreptul constituțional să exprime puncte de vedere, câtă vreme nu încalcă prin asta legi. N-ai voie să folosești anumite cuvinte, n-ai voie să îndemni la ură, să discriminezi etc etc. Dar nimeni nu te poate împiedica să spui tâmpenii. Ești liber să răspândești cu ajutorul internetului convingerea ta că vaccinurile provoaca autism și alte boli foarte grave, sau că pe sub Munții Bucegi trec tuneluri care ajung până la piramidele din Egipt. Poți susține liniștit că există interese străine care nu lasă România să construiască autostrăzi peste Carpați și că NASA deține probe despre lumea din interiorul Pământului. Nu te poate lua nimeni la întrebări dacă lansezi teoria că Ceaușescu a fost lichidat ca să nu devină România cea mai bogată țară din lume, ori că Bill Gates finanțează un grup care deține patentul pentru coronavirusul de la Wuhan. Pur și simplu, se crede că majoritatea va respinge acest gen de susțineri. Și, într-adevăr, se pare că așa stau lucrurile. N-am auzit până acum ca lumea să iasă în stradă pentru a protesta masiv, spre exemplu, împotriva intoxicării prin chemtrails-uri (dâre ale morții) lăsate de avioane. Prin urmare, zic eu, ideea nu a prins.
Există oameni care percep lumea într-o cheie aparte, anume a unei conspirații globale, constituită din multe conspirații punctuale, de mai mică amploare. Toate au ca scop final exercitarea controlului absolut de către o grupare de ființe numită, generic și misterios „EI”. În unele variante, EI sunt extratereștri, adică inteligențe superioare sosite de pe alte planete, care se ocupă cu crearea condițiilor pentru o invazie. În altele, EI sunt oameni ca mine și ca tine sau care cel puțin arată ca noi, dar care au acces la toate resursele: bubuli, reptilieni, annunaki, illuminati etc. Pe lângă aceștia, prin denominativul EI se mai poate înțelege „marea ocultă iudeo masonică”. Din ce am constatat de-a lungul vremii, foarte mulți oameni ajung, în cele din urmă, să detașeze cuvântul EI de orice semnificație precisă. Aceștia vorbesc despre EI ca despre o categorie de persoane care, fără nicio îndoială, există, dar într-un mod difuz și greu de circumscris, în așa fel încât, fiind vorba despre ceva de la sine înțeles, nu e nevoie să mai explice, într-o discuție, despre cine este vorba. Nu e de mirare că respectivii lansează, cu litere mari, mesaje de genul: „Au creat problema. Să te ferească Dumnezeu de soluțiile lor „salvatoare”.” Cine a creat problema? EI! Cine vrea să ne bage pe gât soluții „salvatoare”? EI. N-ai ce face și întrebi cine sunt EI. Afli că ești unul din turmă, un naiv spălat pe creier, faci parte din masa de manevră, ești manipulabil, prin oameni ca tine reușesc EI să-și facă mendrele etc.
Odată întemeiată împărțirea lumii în NOI și EI, începe furnizarea de exemple. Nu de dovezi, ci de exemple pe care tu, scepticul, trebuie să le accepți ca dovezi, altminteri fiind trecut rapid în categoria „rumegătoare”. Să luăm cazul imigranților. Ei au fost invitați în Europa de cancelarul german și de președintele Comisiei Europene. Motivul? EI vor să lichideze creștinismul și pentru asta și-au întors cu cheița slugile Merkel și Junker. Sau să ne gândim la cartea electronică de identitate. Cei care trăiesc în orașe și sunt angrenați în activități care presupun contacte zilnice cu bănci, instituții, mass-media etc, sunt perfect lămuriți că e vorba despre un instrument mai mult decât necesar. Parte dintre ceilalți au o teorie: EI pregătesc venirea Anticristului, pentru că după aceste cărți electronice urmează implantarea de cipuri în care se ascunde numărul fiarei, 666.
Apariția în viețile noastre a virusului COVID-19 a prilejuit formarea unui nou val de teorii ale conspiraționiștilor. Bineînțeles că în spatele a tot ce se petrece stau, ca peste tot, ca întotdeauna, EI.
Teoriile născute de virus se pot grupa în două categorii. În prima intră cele care susțin că EI doresc să scape de bătrâni și/sau copii. Aici sunt aduse ca argumente principale două declarații – una a lui Christine Lagarde, cealaltă a lui Bill Gates. Să le luăm pe rând.
Christine Lagarde, actualmente președintele Băncii Centrale Europene, ar fi spus, acum doi ani, pe când era directorul FMI, citez „Old people live too long and this is a risk for the global economy. We must do something, urgently.” De aici, conspiraționiștii au tras concluzia că virusul COVID-19 a fost creat în laborator la ordinul lui Lagarde. Pentru un om obișnuit asta e noaptea minții, pentru adepții conspiraționismului însă e o ipoteză demnă de luat în seamă. O să încerc să explic modul corect de interpretare a spuselor fostului director al FMI (dacă, într-adevăr, le-a spus).
Când spui „bătrânii trăiesc foarte mult și asta supune economia globală unui risc”, faci două afirmații: una că bătrânii trăiesc foarte mult, cealaltă că economia este amenințată. Când adaugi că trebuie să facem urgent ceva, oamenii obișnuiți înțeleg că trebuie să facem ceva ca să îndepărtăm amenințarea asupra economiei prin metode pe care sunt chemați să le găsească economiștii. Ceilalți, conspiraționiștii, înțeleg că bătrânii trebuie să fie lichidați. Și de aici până la acuzațiile îngrozitoare legate de coronavirus nu e decât un pas.
Bill Gates, în 2010, a zis așa: „The world today has 6.8 billion people. That’s headed up to about nine billion. Now, if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by, perhaps, 10 or 15 percent, but there we see an increase of about 1.3.” Adică, în traducere, „dacă facem treabă bună cu noile vaccinuri, îngrijirea sănătății, sistemul de sănătate din jurul procreerii, putem scădea procentul cu 10 sau poate 15 procente”. De aici, conspiraționiștii deduc că Bill Gates intenționează să reducă populația globului cu ajutorul vaccinurilor, drept pentru care a creat virusul COVID-19 și totodată și vaccinul salvator, pe care însă îl va lansa pe piață abia după ce numărul morților va depăși un anumit prag
Ca și în cazul lui Lagarde, conspiraționiștii au luat o frază, au pus-o pe tapet și au tras concluzii. Cine a mai stat, după pornirea avalanșei, să mai caute adevărul?
Adevărul este că noi toți ne punem întrebarea: ce se va întâmpla dacă populația globului va continua să crească? Nu cumva asta va duce la dispariția vieții? Și oare ce se poate face? Unii zic că ne vom descurca mergând în spațiu și populând diverse planete. Alții că va avea Dumnezeu grijă să nu se întâmple lucrul ăsta. Dar mai există și oameni care cred că este important să căutăm soluții. Și una dintre ele este, evident, încetinirea creșterii populației. Cum se poate face asta? Eu, ca nespecialist, nu știu și nu vreau să-mi dau cu presupusul. Bill Gates vine cu o soluție: să facem „a good job” cu vaccinurile și, în general, cu îngrijirea sănătății. Iată ce scria el în 2009, cu un an adică înaintea declarațiilor care i-au făcut să explodeze pe conspiraționiști:
A surprising but critical fact we learned was that reducing the number of deaths actually reduces population growth. […] Contrary to the Malthusian view that population will grow to the limit of however many kids can be fed, in fact parents choose to have enough kids to give them a high chance that several will survive to support them as they grow old. As the number of kids who survive to adulthood goes up, parents can achieve this goal without having as many children”.
Așadar reducerea mortalității infantile are ca efect încetinirea ritmului de creștere a populației. Pentru că părinții fac mai mulți copii, ca să supraviețuiască cel puțin unul care să le ajute bătrânețele. Dar când, printr-un sistem de sănătate bine pus la punct, prin vaccinuri tot mai eficiente, șansa de supraviețuire a copiilor crește foarte mult, atunci părinții își pot asigura bătrânețele fără a fi nevoiți să facă mulți copii.
Asta a vrut să spună Gates, dar poate că asemenea observații sunt prea subtile pentru a fi înțelese de conspiraționiști.
Am avut discuții în contradictoriu cu o fostă colegă de clasă care ținea morțiș la părerea ei, luată de pe site-uri obscure, că Lagarde și Gates urmăresc uciderea bătrânilor, respectiv a copiilor. La un moment dat am întrebat-o: chiar dacă asta intenționezi să faci, cum să declari senin astfel de orori în fața a milioane de oameni? Asta a descumpănit-o puțin. Am continuat: dacă eu aș avea dorința și posibilitatea să determin producerea unor fenomene înspăimântătoare, care ar conduce la milioane de morți, nu mi-aș începe acțiunea prin a-mi declara public intențiile și, mai ales, prin a descrie modul în care vreau să-mi pun ideile în practică. Tu așa ai face? Aici mi-a dat dreptate. Dar asta n-a împiedicat-o ca peste nici o săptămână să posteze alte bazaconii luate de pe site-uri conspiraționiste. Ceea ce m-a convins de un lucru: oamenii nu vor să afle adevărul, ci să își poată susține teoriile, fie că sunt ale lor, fie că sunt ale altora, dar le vin mănușă. Pentru unii, teoria conspirației este un mod de viață. Și, din păcate, nu sunt deloc puțini.
A doua mare categorie de teorii conspiraționiste legate de COVID-19 este a celor care susțin că, de fapt, nu există niciun pericol, totul e o făcătură menită să aducă mulți bani în buzunarele LOR.
În următorul articol pe tema conspiraționismului voi scrie despre această a doua categorie.

Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionului aterizat forţat pe un câmp

O anchetă a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionu…