Acasa Opinii Capcana conspiraționismului II

Capcana conspiraționismului II

15 min read
0
0
400

Cum spuneam în precedentul articol pe tema conspiraționismului, apariția COVID-19 a deschis robinetul din care au început să curgă făcături care de care mai delirante, grupate însă în două mari categorii: una a celor care susțin că virusul a fost aruncat între noi pentru a servi intereselor ocultei, marii finanțe etc etc, cealaltă a celor care neagă existența vreunei probleme, susținând că virusul e mai inofensiv decât o gripă de sezon.
Astăzi o să scriu despre cea de-a doua specie. De prima m-am ocupat în articolul din 20 martie.
Structura generală a conspirației pe tema COVID 19 este simplă: EI (cine sunt aceștia am explicat în articolul precedent) folosesc momentul pentru a reașeza economia mondială în așa fel încât o mână de oameni să câștige multe miliarde de dolari. Tangențial, EI dau o lovitură economiilor mici, punând complet la pământ, printre altele, România. De ce tocmai România? Știm: pentru că țara noastră ascunde resurse importante, de care rechinii capitalismului global au nevoie ca de aer. Dar ce să vezi? Victima acestei conspirații modiale participă ea însăși la joc, vorbind despre pandemie și luând măsuri contra virusului. Cum se explică asta? Vom vedea mai jos.
Cum își susțin conspiraționiștii ideile? Într-un mod extrem de simplu. Prima mișcare este să pună sub semnul îndoielii buna-credință a guvernanților. Cei care ne conduc formează o mare masă de lichele, oportuniști, mafioți etc (lucru nu întrutotul fals), care au îngenuncheat România, pe care au vândut-o, stând în genunchi desigur, forțelor întunericului capitalist (întruchipate, până deunăzi, de George Soros). Lipsiți total de scrupule, politicienii sunt gata în orice moment să distrugă România pentru a umple buzunarele LOR, primind la schimb o parte din pradă. Ei arvunesc viitorul copiilor noștri și fac o mulțime de alte blestemății, toate sub ochii românilor, care fie nu văd și nu înțeleg ce se petrece, fie văd (cazul conspiraționiștilor) dar nu pot face nimic mai mult decât să tragă semnale de alarmă. Și atunci Internetul duduie de gloanțele oarbe ale acestor oameni, care, dacă stai să analizezi cu răbdare, constați că provin cam din aceeași zonă, să-i zic politico-filosofică: stânga sovietizată. Unii au fost politicieni la vedere. Alții au avut sau au rude și prieteni în sistem. Cei mai mulți au profitat cumva de mizeria morală, primind contracte, acces la finanțări, sinecuri, scutiri de taxe, anulări de amenzi, oportunități de toate felurile și dimensiunile, informații confidențiale etc. Și poate tocmai din pricina asta au ajuns să creadă astăzi că nimic nu se întâmplă pe lume fără știința acelor aleși ai sorții pe care îi denumesc, generic, EI. Acești EI controlează totul, inclusiv COVID-ul, pe care n-au nicio problemă să-l transforme dintr-un banal virusel de gripă într-un ucigaș de calibru mare, au planuri ale lor, de care noi, populimea, nu avem habar. Conspiraționiștii cred asta cu adevărat, pentru că ei au văzut adevărul. Unde l-au văzut? Peste tot, oriunde s-au dus au văzut mici bucățele din marele adevăr: la spital, dacă te cheamă Flutur și ești șef de județ, ești trecut primul pe listă la testarea pentru COVID și în documente se scrie, la rubrica „profesie”,  că ești medic; dacă farmacistul îți e amic, iei fără rețetă medicamente care nu sunt la liber;  dacă fratele tău e grangur la regia cutare a statului te angajează și pe tine pe salariu uriaș; dacă scrii la ziar bine de ministru, îți dă contract cu statul; dacă îți dai copilul la meditație exact la profesorul cu care face la clasă nu mai ia note proaste; dacă știi și ești dispusă, la 20 de ani, să le explici unor boșorogi prăbușiți cum e cu sexul fierbinte ajungi șefă de departament deși te pricepi la chestiunile specifice ca pisica la algebră și tot așa. Întâlnind lucrurile astea peste tot, consipraționiștii, la un moment dat au reconstituit puzzle-ul: nimic nu mișcă fără EI. Așadar, COVID-19 nu poate fi decât o făcătură a lor.
Făcătura constă în mințitea pe față a câtorva miliarde de oameni de pe planetă, cărora li se spune cu un tupeu nemărginit că sunt amenințați de o pandemie îngrozitoare, în timp ce realitatea e cu totul alta: nu e vorba de nimic special, e doar gripa anuală care, după cum poate vedea oricine studiind statisticile, a făcut în fiecare din anii trecuți sute de mii de morți. Din conspirație fac parte milioane de oameni: medici, biologi, statisticieni, oficiali, brancardieri, șoferi de salvare, jurnaliști, profesori etc. Colac peste pupăză, acestora li s-au alăturat Bisericile, indiferent de confesiune, care au închis practic lăcașurile de cult, cerându-le credincioșilor să rămână în case.
Să minți atâtea miliarde de oameni în acest fel, trebuie să recunosc că mi se pare o realizare incredibil de spectaculoasă. Gândiți-vă puțin: an după an, pământenii se îmbolnăvesc de gripă. Mai multe sute de mii dintre ei mor din cauza bolii. Nimeni nu-și bate capul cu această problemă, oamenii își văd de treabă, se fac copii, se fac bani, se scriu cărți, se fac filme, se cheltuie enorm pe mâncare și distracții și, brusc, într-o zi, un grup de EI dă totul peste cap, anunțând că noul val de gripă nu mai e ca cele de până acum și că oamenii, ca să scape de moarte, trebuie să intre în șomaj tehnic, să stea închiși în casă și celelalte. Oamenii văd cu ochii lor că în anii trecuți au murit de gripă, cum spuneam, sute de mii de bolnavi, iar acum nu sunt decât vreo 45 de mii pe tot globul, dar asta nu-i împiedică să golească magazinele și să se baricadeze în case. Ei bine, cei care au reușit să orchestreze această farsă trebuie să fie niște genii absolute.
Dar printre noi există și minți lucide, care nu se lasă înșelate. Oamenii care le posedă văd făcătura imediat. Apoi vin cu dovezile: niște statistici, articole publicate de alte minți lucide pe site-uri de o credibilitate destul de îndoielnică, filmulețe în care apar iluștri specialiști de care în general lumea nu a auzit și, în general, orice contestă, oricât de subțire, varianta oficială. Ei găsesc, de obicei, chichițe de genul „de ce a zis Bill Gates chestia aia despre vaccinuri?” și dau de înțeles că dacă tu nu știi să răspunzi la o asemenea întrebare asta este dovada că toată chestiunea cu pericolul reprezentat de COVID este o înșelăciune. Unii dintre ei au susținut, la un moment dat, pe vremea când încă Boris Johnson lua în derâdere pandemia, că englezii sunt deținătorii adevărului, care au prins schema mișelească și nu vor să participe, mai ales că acum sunt ieșiți din UE și nu mai trebuie să asculte de nimeni, fiind stăpâni pe propria lor soartă. După ce însă englezii au luat și ei măsuri dure de apărare, conspiraționiștii au tăcut mâlc. Acum ar trebui să se îndrepte către Belarus, unde Lukașenko a lăsat poporul să-și facă de cap, ca și cum ar fi vorba de o răceală care trece cu niște aspirină. Și dacă prin cine știe ce minune pandemia va ocoli Belarusul, conspiraționiștii vor considera că au repurtat o mare victorie. Dar vom trăi și vom vedea.
În următorul articol voi încerca să arăt că, în general, cei predispuși la conspiraționism provin dintre cei care susțin felurite alte teorii destul de neobișnuite și care sunt înclinați spre o cheie de explicare a lumii într-un registru mai degrabă, aș zice, ocult și, din păcate, spre susținerea unui stângism mai mult sau mai puțin accentuat.

Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

CERCETAT PENTRU PROXENETISM

Poliţiştii din Buzău şi Prahova au efectuat patru percheziţii la imobilele folosite de un …