Acasa Opinii Capcana conspiraționismului (III)

Capcana conspiraționismului (III)

11 min read
0
0
609

Am scris în articolele precedente despre conspiraționiștii care văd la tot pasul intervenția unor forțe oculte, malefice, gata să facă orice pentru a-și asigura controlul total asupra omenirii. Un fel de stat paralel dragnist extins la nivel planetar. Conducătorii acestei structuri, pe care i-am denumit generic EI, fac orice le poftește inima, de cele mai multe ori fără ca noi, populimea, să înțelegem ce i-a mânat să treacă la acțiune. EI au simulat, în 1969, vizitarea Lunii de către cosmonauții americani în frunte cu Neil Armstrong (oare de ce?). EI l-au asasinat pe Ceaușescu pentru a împiedica ascensiunea fulminantă a României sub conducerea lui. EI au inventat încălzirea globală. Ei ne răresc cu ajutorul vaccinurilor, Ei pun la punct Noua Ordine, bazată pe numărul 666 care tronează pe bancnota de un dolar împreună cu alte simboluri îngrozitoare, iar acum, evident, EI au orchestrat o pandemie în urma căreia conturile bancare li se vor umfla până la infinit.

Astăzi voi scrie despre niște forme ale conspiraționismului mai puțin evidente. Pentru că un conspiraționist adevărat nu se rezumă la a crede doar că forțele din umbră fac aranjamente de mare anvergură, decimând populația, acaparând resursele și ascunzând adevărul despre vizitele extratereștrilor. Ei cred în multe alte conspirații mai mici, unele naționale, altele locale, inclusiv la nivelul unor instituții. Cam totul, în viziunea lor, se desfășoară după reguli care nu sunt cele oficiale. Lumea în care ne mișcăm noi, populimea, e un fel de butaforie, un decor de film, în spatele căruia se angrenează mecanismele reale, cele care perpetuează sistemul, pentru că sistemul nu poate funcționa dacă respectă principiile oficiale. Cam așa cum se întâmplă în organizațiile teroriste, sau mafiote, unde regula de bază e crima ordinară, dar fațada e plină de lozinci despre onoare și demnitate. Conspiraționiștii au ca pricipiu călăuzitor zicala „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Ei nu sunt mulțumiți niciodată cu ceea ce văd, firea lor îi îndeamnă să caute leopardul și, dacă nu-l găsesc, îl inventează. Ei merg până acolo încât nici în relațiile personale, de la om la om, nu sunt vreodată liniștiți, pentru că se gândesc tot timpul la faptul că pot fi înșelați, trădați, mințiți, păcăliți.

În special în această perioadă în care oamenii nu mai ies din case pentru „o socializare” ci stau pe Internet, am descoperit că este foarte instructiv să urmărești, pe Facebook, postările conspiraționiștilor. Vei constata că ei preiau aproape în exclusivitate articole de pe site-uri care se ocupă cu răspândirea de bazaconii. Așa se face că la un moment dat ajungi să vezi o postare și să nici nu mai ai nevoie să te uiți la autor, pentru că-l știi după felul articolului postat. Ei preiau articole din cotidianul, activenews, luju, sputnik, fluierul, romaniatv etc, adică site-uri care publică lucruri care nu pot fi verificate din alte surse sau care se dovedesc a fi, cum spuneam, bazaconii. Sigur, oricine poate cădea în plasa acestora, pentru că articolele conspiraționiste au darul de a fi credibile. Dar cei despre care vorbesc eu preiau exclusiv bazaconii din sursele respective. Sunt oameni care distribuie articole de genul „pandemia – o minciună”, „Bill Gates și Rockefeller s-au aliat ca să obțină controlul total asupra populației”, „Iohannis și ai lui acuzați de înaltă trădare”, „tehnologia 5G decimează albinele”, „dovada că medicamentele anti-cancer sunt făcute din praf de cretă”. Când îi întrebi, au două tipuri de răspuns. Primul e din gama „poți să dovedești că nu e așa?”, al doilea din registrul „eu nu susțin ideile astea, doar le supun dezbaterii”. Când primești asemenea replici, nu prea ai ce face, pentru că, într-adevăr, este aproape imposibil să îi dovedești unui conspiraționist convins că dârele lăsate de avioane reprezintă banalul condens și nu substanțe ucigătoare destinate reducerii populației globului. Iar dacă interlocutorul susține că scopul postărilor sale e doar informarea noastră, a celorlalți, iarăși nu ai cum să-l contrazici.

Una dintre conspirațiile pe care acești oameni o cred cu tărie este cea a producătorilor de medicamente. Orice medicament pus pe piață ori este ineficient, ori, dacă tratează cu adevărat boala, are atâtea consecințe secundare nedorite încât este de preferat să îl eviți. Și atunci ce să faci? Simplu, îți va spune orice conspiraționist care se respectă: treci la leacurile noastre tradiționale, cunoscute de pe vremea lui Burebista. Nu mai ai ce căuta în farmacii, cu excepția celor naturiste. Cimbrul vindecă erizipelul, menta redă strălucirea ochilor, urzica moartă galbenă elimină bătăturile, găinațul de cocoș scoate negii și câte altele, toate bazate în general pe înțelepciunea unor ingineri pensionari care au devenit fitoterapeuți și au redescoperit secretele bine ascunse ale tămăduirii cu plante din „Farmacia Domnului”. Conform conspiraționiștilor, aceste leacuri au fost bine ascunse de EI, ca să ne poată băga pe gât chimicalele lor scumpe și fără efect. Tot ce se practică azi este o înșelătorie. Adevărata medicină este cea care se practica acum mii de ani, dar EI au îngropat-o.

Ar mai fi multe de spus, dar nu are sens. Conspiraționiștii vor continua să creadă și să susțină aceleași bazaconii. De câte ori se va întâmpla ceva pe planetă, bine sau rău, ei vor descoperi realitatea ascunsă în spatele variantelor oficiale.

Și vorba ceea: gura lumii, slobodă.

Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionului aterizat forţat pe un câmp

O anchetă a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionu…