Acasa Eveniment CAZURI DE TRICHINELOZĂ CONFIRMATE LA PORCII SACRIFICAŢI ÎN GOSPODĂRIE ÎN WEEK-END

CAZURI DE TRICHINELOZĂ CONFIRMATE LA PORCII SACRIFICAŢI ÎN GOSPODĂRIE ÎN WEEK-END

3 min read
0
0
221

Începând cu data de 05.12.2017 în judeţul Prahova din cele 17 suspiciuni au fost confirmate 11 cazuri de trichineloză la porcul domestic (9 cazuri) şi sălbatic (2 cazuri) din care 7 cazuri numai în acest week-end, motiv pentru care DSVSA Prahova atenţionează crescătorii de suine să efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic după sacrificarea acestora, ţinând cont de pericolul pe care îl reprezintă această boală parazitară transmisibilă la om prin consum de carne şi produse din carne de porc neexaminată sanitar veterinar.
Cele 9 cazuri de trichineloză confirmate la porcul domestic au fost declarate oficial în localităţile: Valea Călugărească (3 cazuri), Ariceştii Rahtivani (1 caz), Vărbilău (1 caz), Puchenii Mari (1 caz), Tinosu (1 caz), Scorţeni (1 caz), Rafov (1 caz), iar cele 2 cazuri de trichină la porcul sălbatic au fost înregistrate la AJVPS Prahova – Fond de vânătoare 39 Plopu şi AVPS Campina – Fond de vânătoare 22 Orjogoaia.
Din cele 9 cazuri de trichineloză confirmate la porcul domestic se vor acorda despăgubiri numai la 5 proprietari care aveau suinele identificate prin crotaliere şi înregistrate în Baza Naţională de Date, ceilalţi 4 nefiind identificaţi prin crotaliere.
Menţionăm faptul că în 2 cazuri există consumatori, respectiv Aolăriţei Ioan din Puchenii Mari (1 persoană) şi Olteanu Stela din Tinosu (7 persoane), fiind notificată în scris DSP Prahova, inclusiv tabel nominal cu persoanele care au consumat carne de porc înainte de efectuarea examenului trichineloscopic şi declarate de proprietar, pentru a lua măsuri conform legislaţiei în vigoare.
Carnea şi organele de la porcii confirmaţi cu trichineloză au fost ridicate de către DSVSA Prahova în vederea incinerării acestora la o unitate autorizată sanitar veterinar.
DIRECTOR EXECUTIV
Dr. Mihai Terecoasă

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor. Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei

De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus şi propovăduitor al Ev…