Acasa Eveniment Cod galben de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică în Prahova, până luni seara

Cod galben de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică în Prahova, până luni seara

7 min read
0
0
289

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare Cod Galben de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată pentru 22 de judeţe din centrul, nordul şi estul ţării, valabilă din această după amiază până luni seara.
Potrivit ANM, începând de duminică, de la ora 14:00, până luni, la ora 21:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul şi estul Transilvaniei, în vestul Moldovei, local în Maramureş, precum şi în zonele montane. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri/mp şi izolat 50 – 60 de litri/mp.
Se vor afla în totalitate sub Cod galben 12 judeţe, respectiv Maramureş, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, şi parţial 10 judeţe: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prognoza.

Debitele râurilor vor fi, în general, în creştere zilele următoare din cauza precipitaţiilor prognozate, fiind posibile şi depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă în perioada 29 iulie – 4 august 2018.
„În prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi de munte. În partea a doua intervalului, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare”, se arată în prognoza hidrologică pe râurile interioare.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere, în prima zi a intervalului de prognoză (28 iulie 2018), până la valoarea de 3.900 metri cubi (m.c.)/secundă, în următoarele două zile relativ staţionar, apoi în scădere uşoară până la valoarea de 3.700 m.c./secundă, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 m.c./s) şi august (4.300 m.c./s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe tot sectorul, iar în a doua parte a intervalului în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi relativ staţionare pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
De altfel, râurile din 10 judeţe, respectiv Suceava, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Botoşani, Harghita şi Covasna, se află până luni la ora 12:00 sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
De asemenea, până luni la ora 24:00, sunt vizate de un Cod galben de inundaţii râurile din 36 de judeţe (Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Harghita, Mureş, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Bacău, Constanţa şi Tulcea.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

PERCHEZIŢIE LA UN BĂRBAT BĂNUIT DE PROXENETISM

33.000 de euro au fost ridicaţi de poliţişti şi un autoturism de lux a fost indisponibiliz…