Acasa Justiție Concluzia Inspecției Judiciare: Kovesi, găsită vinovată pentru afectarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar

Concluzia Inspecției Judiciare: Kovesi, găsită vinovată pentru afectarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar

6 min read
0
0
52

Analizand modul in care Laura Codruta Kovesi a intrat in posesia unor inregistrari audio, dar si a modului in care aceasta a desi sa faca publice aspecte extrem de importante cuprinse intr-un dosar penal aflat in lucru la DNA, dupa ce a fost preluat de la DNA Ploiesti, Inspectia Judiciara a retinut ca indiferent de ora emiterii comunicatului de presa si de momentul in care au ajuns documente la DNA central, nu se poate nega caracterul confidential al inregistrarilor. Vezi AICI

In acest sens, analizand latura subiectiva, Inspectia Judiciara a stabilit ca vinovatia lui Kovesi se raporteaza la afectarea increderii cetatenilor in sistemul judiciar, respectiv la modul defectuos in care a fost efectuata urmarirea penala in cauza, scrie luju.ro.

Prezentam in continuare concluziile Inspectiei Judiciare retinute in lucrarea nr. 1205/IJ/296/DIP/2018:

„Vinovatia magistratului vizat se raporteaza la afectarea increderii cetatenilor in sistemul judiciar, respectiv la efectuarea defectuoasa a urmaririi penale intr-o cauza.

Ceea ce intereseaza din perspectiva retinerii abaterii disciplinare prev.de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004 sub aspectul laturii subiective este atitudinea volitiva a persoanei responsabile de emiterea comunicatului de presa nr. 126/VIII/3/2018 ce contine pasaje din discutiile inregistrate in sediul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti si care ar dovedi existenta unei actiuni deliberate de santaj a procurorilor si ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti din perspectiva prevederii rezultatului conduitei ilicite (incalcarea caracterului confidential sau secret al informatiilor) si a pozitiei subiective fata de acest rezultat (daca l-a urmarit sau daca doar a acceptat posibilitatea producerii lui sau daca a considerat fara temei ca rezultatul nu se va produce).

Din situatia de fapt rezultata din cercetarea disciplinara, in raport de modalitatea explicita in care este stabilita conduita profesionala a procurorilor in cursul urmaririi penale si in gestionarea informatiilor de care au luat cunostinta in exercitarea functiei, rezulta ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la acea data doamna procuror Laura Codruta Kovesi, a urmarit divulgarea unor informatii cu astfel de caracter, in vederea demonstrarii in mod convingator in fata opiniei publice ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti sunt supusi unor acte de santaj. (…)

Interesul public nu poate justifica divulgarea de date esentiale dintr-o ancheta penala, informatiile furnizate prin comunicatul de presa nr. 126/VIII/3/2018 nefiind informatii cu caracter public, astfel cum sunt definite in art. 5 alin. 1 din Legea nr. 544/2001.

Totodata, prin art. 285 alin. 2 Cod procedura penala s-a consacrat regula potrivit careia procedura din cursul urmaririi penale este nepublica.

In acest context este de retinut ca activitatile specifice care se desfasoara in cursul urmaririi penale au un caracter confidential, justificat de necesitatea asigurarii operativitatii si eficientei strangerii probelor si luarii unor masuri necesare pentru identificarea autorilor si tragerii la raspundere penala a acestora. (…)

Se constata, de asemenea, din consultarea site-ului DNA ca este unicul comunicat de presa ce are inserate pasaje din inregistrari ambientale in legatura cu un dosar penal aflat in cursul urmaririi penale.

Mai mult, pozitia procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie exprimata public in legatura cu efectele divulgarii datelor ce pericliteaza ancheta penala este una de acceptare a eventualitatii producerii unui astfel de rezultat, precizand ca procurorul de caz va aprecia care sunt probele de care va tine cont in urmarirea penala. (…)

Solutia legala, in raport de probatoriu administrat, este aceea de admitere a sesizarii si exercitare a actiunii disciplinare fata de doamna procuror Laura Codruta Kovesi, la data faptei procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru abaterea disciplinara prevazute de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Cititi integral Rezolutia Inspectiei Judiciare:

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…