Acasa Eveniment CSM a respins cererea de demisie din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, stabilind ca acțiunea disciplinară să continue

CSM a respins cererea de demisie din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, stabilind ca acțiunea disciplinară să continue

14 min read
0
0
259

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, marţi, cererea de demisie din magistratură a procurorului de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, întrucât pe numele său este în curs o acţiune disciplinară, potrivit Biroului de presă al instituției.

CSM a luat în discuţie, marţi, solicitarea de eliberare din funcţie, prin demisie, a lui Mircea Negulescu, care fusese transferat de la DNA Ploieşti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Inspecţia Judiciară (IJ) a decis că procurorul Mircea Negulescu a comis o abatere disciplinară, în sensul că nu s-a abţinut în cursul instrumentării unui dosar penal, deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii dintre subiecţii procesuali.

„La 15 martie 2017, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcţie, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I – nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii – din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată”, se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

„În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abţine în cursul instrumentării unui dosar penal, deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii dintre subiecţii procesuali implicaţi în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de procedură penală”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Marţi, în şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că, din punctul său de vedere, răspunderea juridică nu poate fi înlăturată prin demisie sau acte unilaterale.

De asemenea, reprezentantul Inspecţiei Judiciare a anunţat, în şedinţa Plenului CSM, că instituţia a finalizat raportul procedurii disciplinare în cazul procurorului Mircea Negulescu, urmând ca acesta să fie discutat peste aproximativ 40 de zile de Secţia pentru procurori, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

În data de 28 februarie, Plenul CSM a decis amânarea discutării cererii de eliberare din funcţie, prin demisie, formulat de magistratul suspendat din funcţie pe durata procedurii disciplinare şi a solicitat Direcţiei legislaţie să formulize un punct de vedere în cazul acestei cereri.

nei-paste

Decizia Plenului a fost luată după ce, tot în 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu, procuror la Parchetul Judecătoriei Câmpina, până la finalizarea cercetărilor Inspecţiei Judiciare. În acelaşi timp, CSM a amânat să ia o decizie în privinţa demisiei din magistratură a lui Mircea Negulescu.

Procurorul Mircea Negulescu a solicitat, în 3 martie, repunerea pe rol şi soluţionarea cu celeritate a demisie sale, argumentând că CSM nu are posibilitatea legală de a amâna discutarea unei cereri de demisie, ci numai de a stabili dacă aceasta produce efecte de îndată sau dacă este necesar un termen de maximum 30 de zile pentru ca demisia să devină efectivă, în situaţia în care este necesară prezenţa magistratului la serviciu.

Analizând toate aspectele sesizate, în raport cu prevederile legale, Direcţia legislaţie a stabilit că atâta vreme cât nu a intervenit anterior o altă cauză de eliberare din funcţie, judecătorul sau procurorul suspendat din funcţie îşi poate exercita dreptul de a demisiona, CSM fiind “obligat să ia act de manifestarea unilaterală de voinţă a magistratului şi să propună eliberarea acestuia din funcţie, prin demisie, potrivit news.ro.

Cererea de demisie a lui Mircea Negulescu, fost procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti, în prezent procuror la Parchetul Judecătoriei Câmpina, a fost transmisă pe e-mail şi fax în seara zilei de 17 februarie şi a fost înregistrată în 20 februarie la Consiliul Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori a CSM a dispus, în 16 februarie, sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind posibile abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Tot în 16 februarie, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată după ce postul România TV a difuzat, în 14 februarie, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

În înregistrare, procurorul Mircea Negulescu ar vorbi la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu îi dezvăluie soţiei lui Vlad Constantin date şi amănunte din dosare penale.

a1

Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploieşti, după ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, cea mai importantă unitate de parchet din judeţul Prahova.

Negulescu a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploieşti.

Astfel, el este procurorul care a anchetat şi a făcut rechizitoriul în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, numeroşi oameni de afaceri ale căror firme au avut în ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judeţean Prahova, dar şi Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova.

Ulterior deschiderii acestui dosar şi trimiterii în instanţă, Alexe a făcut numeroase denunţuri la adresa unor politicieni şi a altor persoane cu funcţii importante în judeţul Prahova, numele său apărând ca denunţător în mai multe dosare instrumentate de DNA Ploieşti, potrivit unor surse judiciare.

Surse din PCA Ploieşti au precizat că Mircea Negulescu este, de asemenea, procurorul care a lucrat la întocmirea rechizitoriului prin care mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere din compania rusă Lukoil au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni economice precum folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Surse judiciare au declarat că Mircea Negulescu este totodată martor în cel puţin un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, el depunând mărturie cu privire la presupuse abuzuri sau presiuni făcute în privinţa unor magistraţi în scopul protecţiei unor politicieni sau oameni de afaceri.

Negulescu a fost procuror de caz în unul dintre dosarele de corupţie în care este cercetat fostul deputat Sebastian Ghiţă. De altfel, în una dintre ultimele sale apariţii la DNA Ploieşti, Ghiţă a lansat un atac public la adresa procurorului Negulescu, fapt care s-a repetat şi în înregistrările pe care fostul parlamentar le-a dat publicităţii prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează, după dispariţia sa.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Guvernul ia în calcul înăsprirea restricțiilor

Guvernul ia în calcul modificarea restricțiilor de circulație, din cauza creșterii numărul…