Acasa Opinii Cum poți scăpa de COVID cu ajutorul geometriei

Cum poți scăpa de COVID cu ajutorul geometriei

8 min read
0
0
271

Lăsând la o parte parsecii de nerozii conspiraționiste care sunt lansate continuu pe valurile Internetului, adevărul este că pandemia de COVID are darul de a ne face să reflectăm la niște lucruri pe care înainte vreme le ignoram. O să dau un exemplu hazliu și, în articolul de mâine o să trec într-un registru mai grav.
Pe vremea când eram profesor de matematică la Sinaia, geometria, la clasa a IX-a, se studia pe baza axiomelor lui Birkoff. Li se spunea elevilor că axiomatica lui Euclid nu e perfectă, așa că era important să se treacă la alte sisteme și decidenții îl aleseseră pe cel al lui Birkhoff, alcătuit din mai multe seturi de axiome, grupate pe categorii: axiomele de incidență, ale unghiului, axioma paralelelor etc. Tot ansamblul era destul de stufos, drept pentru care mulți elevi își prindeau urechile în el. Dar nu aveam ce face – asta era programa, asta predam.
Unul dintre elevii mei, pe nume Alin, nu putea reține axiomele cu niciun chip. Pentru el lucrurile despre care se vorbea acolo erau fantasmagorii pure. Din păcate, restul matematicii avea același statut pentru el. Iar eu trebuia să-l trec clasa, pentru că așa era pe-atunci (ca și acum, dacă mă gândesc mai bine). Soluția la care am recurs a fost simplă: i-am cerut elevului să învețe axiomele lui Birkhoff, ceea ce i-ar fi asigurat promovarea. Iată-l, așadar, pe Alin confruntându-se cu memorarea unor propoziții de genul:

Fie |OA o semidreaptă și S un semiplan limitat de dreapta OA. Pentru orice număr α∈(0, 180) există o semidreaptă unică |OB, inclusă în S, astfel încât m(∢AOB) = α.

După o vreme, văzând că nu am nicio șansă, am îmblânzit condițiile. Alin trebuia să învețe doar „axiomele de incidență”, adică:

  1. Planul este o mulțime de puncte.
  2. Orice dreaptă este o submulțime a planului.
  3. Orice dreaptă conține cel puțin două puncte; în plan există trei puncte care nu sunt situate pe aceeași dreaptă.
  4. Prin două puncte distincte trece o dreaptă și numai una.

Dacă Alin memora aceste câteva rânduri, nu mai avea probleme cu mine. Dar, spre sfârșitul trimestrului, când mediile cam trebuiau încheiate, elevul nu reușise încă marea performanță. Ajunsesem să-mi încep toate orele la acea clasă prin interogarea lui Alin. Omul avea bunăvoință, venea la tablă, încerca să spună ceva, dar nu-i ieșea nimic. Am recurs atunci la ultima soluție pe care am fost capabil s-o imaginez. I-am spus elevului așa: „Aline, nu mai vreau de la tine decât să înveți prima axiomă de incidență. Mi-o spui și ai trecut clasa”
Cu alte cuvinte, elevul Alin dintr-a noua avea de învățat pe dinafară, ca să treacă clasa, următoarele cinci cuvinte: „planul este o mulțime de puncte”.
A doua zi, după ce am consemnat absenții în catalog, l-am chemat pe Alin la tablă. „Hai, spune prima axiomă”, i-am cerut. Iar el, făcând un evident efort de a-și aminti, a început: „planaaa….”.
Aici s-a terminat totul. Adică aș fi putut să-i cer ceva încă și mai simplu: să-mi spună „planul” și atât. Să iasă la tablă, să spună „planul”, eu să-i dau notă de trecere și toată lumea să fie mulțumită. Dar ar fi fost prea mult.
Ce a urmat face parte din altă poveste, pe care o s-o spun, poate, cu alt prilej.
Cititorii acestor rânduri se întreabă, desigur, ce legătură este între această întâmplare și virusul ucigaș COVID. Răspunsul poate fi surprinzător pentru unii: fostul meu elev, Alin, care acum ar trebui să aibă în jur de 40 de ani, se află în pericol de moarte. Autoritățile i-au spus, pe toate canalele, că trebuie să dezinfecteze „suprafețele plane”. Dar el nu doar că nu știe, el nu poate nici măcar înțelege ce sunt acelea. În școală, elevul Alin nu a putut face efortul de a pricepe noțiunea de plan. Probabil că el își spunea în sine-și: „La ce bun să-mi încarc eu memoria cu asemenea aiureli? Unde și când o să am eu nevoie să știu cum e cu plana asta?”. Iată, viața l-a adus în situația de a folosi, ca să-și salveze pielea, noțiunea de plan. Ce va face fostul elev Alin?

Raul Sebastian Baz

 

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

8 persoane reţinute şi 26 sub control judiciar în dosarul privind obţinerea ilegală de permise auto

Opt persoane au fost reţinute, iar 26 au fost plasate sub control judiciar de procurori în…