Acasa Cultură Cum se calculează data Paștelui Ortodox și de ce diferă de cea a Paștelui Catolic

Cum se calculează data Paștelui Ortodox și de ce diferă de cea a Paștelui Catolic

2 min read
0
0
245

Anul acesta, 2020, Pastele Ortodox si Pastele Catolic sunt la o saptamana distanta, la fel ca in 2018. Pentru calcularea datei exacte a sarbatorilor pascale se tine cont de doua fenomene naturale.

Metoda stabilirii procesului prin care se calculeaza data variabila a Pastelui a fost stabilita in anul 325 e.n., in cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea, scrie Adevarul. Determinarea datei porneste de la doua fenomene naturale importante: echinoctiul de primavara, ce are loc pe 21 martie, si luna plina urmatoare.

Pentru ca luna plina variaza, data Pastelui e variabila, insa tot in secolul IV s-a stabilit ca Pastele va fi serbat mereu duminica.

Inaintea de decizia Sinodului, crestinii foloseau calendarul ebraic drept referinta si serbau Pastele in prima duminica dupa Nisan 15, potrivit The Atlantic. Astazi, Pastele Ortodox e sarbatorit in prima duminica dupa luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara.

In cazul in care echinoctiul are loc intr-o zi de sambata si coincide cu luna plina, atunci Pastele poate fi serbat chiar a doua zi, duminica. Daca Pastele iudaic (14 Nisan) cade duminica, Pastele crestin va fi sarbatorit urmatoarea duminica.

Pastele Ortodox si Pastele Catolic au, de obicei, date diferite pentru ca cele doua biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. In timp ce Pastele Catolic e calculat potrivit Calendarului Gregorian, cel Ortodox continua sa fie calculat dupa Calendarul Iulian. Urmatoarea data in care cele doua sarbatori vor coincide va fi 20 aprilie 2025.

PASTELE ORTODOX IN URMATORII ANI:

2020 – 19 aprilie

2021 – 2 mai

2022 – 24 aprilie

2023 – 16 aprilie

2024 – 5 mai

PASTELE CATOLIC IN URMATORII ANI:

2020 – 12 aprilie

2021 – 4 aprilie

2022 – 17 aprilie

2023 – 9 aprilie

2024 – 31 martie

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Poliţiştii vor fi dotați cu mijloace de înregistrare audio-video

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, vineri, că se doreşte ca în scurt ti…