Acasa Justiție Curtea de Apel Bucureşti decide astăzi dacă va fi ridicată carantina în comuna prahoveană Gornet

Curtea de Apel Bucureşti decide astăzi dacă va fi ridicată carantina în comuna prahoveană Gornet

15 min read
0
0
205

Curtea de Apel Bucureşti se pronunţă, marţi, pe cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) privind intrarea în carantină a localităţii.

De asemenea, magistraţii urmează să decidă dacă DSU va plăti daune de 4 milioane de euro, sumă cerută de Primăria comunei Gornet.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, în data de 22 iulie, instituirea carantinei zonale în comuna Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în localitate au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens.
Pe 25 iulie, autorităţile locale din Gornet au atacat ordinul DSU în instanţă.
Iniţial, avocatul care reprezintă comuna Gornet, Bogdan Dumitru, a declarat că autorităţile locale cer despăgubiri în valoare de 500.000 euro de la DSU cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt acceptaţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar „apostrofaţi”.
Avocatul a anunţat că majorează la 4 milioane euro despăgubirile cerute DSU.
Bogdan Dumitru le-a solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti să constate nelegalitatea hotărârii prin care s-a impus carantina în comună, el spunând că DSU a invocat, la emiterea ordinului, o hotărâre a autorităţilor judeţene care nu are legătură cu instituirea stării de carantină, ci cu „măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”.
El a reclamat faptul că DSP Prahova nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică şi nu a existat niciun fel de colaborare între prefect şi autorităţile locale.
Pe 22 iulie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet din judeţul Prahova.
Potrivit datelor transmise de Prefectura Prahova, măsura carantinei a fost instituită pentru 14 zile, cu posibilitate de prelungire în funcţie de evoluţia răspândirii comunitare a noului coronavirus.
„În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 8 – 20.07.2020; rata de infectare depăşeşte nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunităţi închise); ponderea populaţiei cu vârsta de 65 de ani şi peste este similară în comună cu cea din restul judeţului; personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depăşit de numărul de cazuri noi zilnice”, susţinea atunci Prefectura Prahova.

Cererea inițială de chemare în judecată:

„In fapt, subsemnatul imi exercit profesia de avocat pe teritoriul administrativ al comunei Gornet, jud. Prahova, unde am si domiciliul stabil, iar potrivit contractului de asistenta juridica incheiat cu autoritatea publica locala, sunt obligat sa asigur consultanta juridica de specialitate, reprezentarea acesteia in relatiile cu tertii – persoane fizice sau juridice de drept public sau privat –, precum si in fata instantelor de judecata, indiferent de gradul acestora.

Astfel, prin instituirea carantinei in comuna Gornet, jud. Prahova, imi sunt restranse / anulate aproape toate activitatile prevazute de disp. art. 3 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, deoarece:

– nu pot participa la sedintele de judecata, imi este interzis accesul la toate instantele, pentru ca locuiesc intr-o localitate aflata in carantina;

– avocatii, personalul auxiliar al instantelor de judecata, jandarmii de la instante se feresc de mine si stau la distanta, deoarece stiu ca locuiesc intr-o localitate carantinata si se uita la mine ca la ‘un ciumat’;

– expertii judiciari care urmeaza sa efectueze expertize tehnice pe raza comunei Gornet refuza sa se prezinte sau nu li se permite accesul. (…)

Prin alineatul 1 al ordinului contestat (n.r. Ordinul nr. 4659202 din 22.07.2020 al lui Raed Arafat), se arata ca:

‘Luand in considerare situatia epidemiologica din judetul Prahova, comuna Gornet, localitatea Gornet, generata de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la inregistrarea unui numar de 15 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 prin transmitere comunitara, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maxima, in circumstante de nerespectare a masurilor legale in vigoare,

tinand cont de Hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta nr. 40 din 22.07.2020, emisa la propunerea Directiei de Sanatate Publica a Judetului Prahova, in baza evaluarii epidemiologice avizate de catre Institutul National de Sanatate Publica, prin care se constata ca riscul raspandirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1.000 de locuitori,

in temeiul prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare, ale art. 7 alin. (5) si art. 12 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, ale art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 17 iulie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 3 alin. (4) din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2,

seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta emite urmatorul ordin:

Art. 1. –

(1) Se instituie masura de carantina zonala, incepand cu data de 22.07.2020, ora 22,00, pentru o perioada de 14 zile, pentru localitatea Gornet din comuna Gornet, judetul Prahova’.

In realitate, la nivelul comunei Gornet – satul de resedinta Gornet, satul Bogdanesti, satul Nucet si satul Cuib – se aflau la momentul emiterii ordinului contestat un numar de 6 (sase) persoane infectate, iar a saptea persoana infectata locuieste permanent in mun. Ploiesti, fara sa-si schimbe adresa din cartea de identitate.

Dintre cele sase persoane infectate ramase pe teritoriul comunei Gornet, trei au fost testate NEGATIV la data introducerii carantinei, deci la data de 22.07.2020 existau numai trei persoane pozitive care trebuie raportate la cei 2.850 de cetateni ai comunei Gornet.

Sintagma de ‘localitate’ folosita in ‘temeinicia’ ordinului contestat este un termen generic, care nu se regaseste in definitiile prevazute de dispozitiile art. 98 din Codul administrativ, in care se arata la alin. (2): ‘Comunele pot avea in componenta lor mai multe localitati rurale, denumite sate, care nu au personalitate juridica’ si (3): ‘Satul in care isi au sediul autoritatile administratiei publice comunale este sat-resedinta de comuna’.

Astfel, ordinul DSU nu vizeaza satul-resedinta de comuna, ci localitatea Gornet cu toate satele apartinatoare de pe teritoriul administrativ.

De asemenea, mai aratam faptul ca la nivelul comunei Gornet, inclusiv satele apartinatoare, DSP Prahova nu a efectuat NICIODATA o ancheta epidemiologica, asa cum sustin reprezentantii acestei institutii, care si in prezent au cunostinta doar despre 7 persoane infectate, cu exceptia sefului DSP, care singur a raportat 15 persoane, astfel incat masura ABUZIVA a contaminarii (n.r. corect: „carantinarii”) sa fie credibila la Bucuresti.

Pe toata perioada epidemiei si pana la instituirea carantinei in comuna Gornet, jud. Prahova, nu a existat niciun fel de colaborare / cooperare intre prefect si primar, desi primul era obligat sa solicite institutiilor statului la nivel judetean (DSP, ISU etc.) sa coopereze cu autoritatile publice din comuna Gornet.

De altfel, prefectul judetului Prahova ‘cunoaste’ modalitatea de aplicare a legii 136/2020, intrucat a afirmat public pe posturile de televiziune ca ‘odata publicat ordinul DSU in Monitorul Oficial, nu mai poate fi contestat la instanta’. (…)

In cazul admiterii actiunii, solicitam plata sumei de 500.000 euro, echivalent in lei la data platii, deoarece partea a produs prejudicii morale si materiale indirect prin instituirea carantinei in comuna Gornet, judetul Prahova, dupa cum urmeaza:

– peste 450 de persoane au ramas fara loc de munca, deoarece nu au mai fost primite de angajatorii din alte localitati;

– cetatenii comunei Gornet care se deplaseaza in localitatile limitrofe (Magurele, Lipanesti) sunt recunoscuti ca vin din zona carantinata, nu le este permis accesul in magazine, farmacii, alte locatii publice, acestia fiind total izolati, iar unii apostrofati;

– sumele de bani ce urmeaza a fi achitate de parata se fac venit la bugetul local, iar prin hotararea organului deliberativ, ordonatorul principal de credite va despagubi toate persoanele care au fost prejudiciate prin masura carantinarii.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

700 de posturi scoase la concurs, din sursă externă, în vederea încadrării ca poliţist de penitenciare

Vă informăm că 41 de unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor scot l…