Acasa Politică Din ciclul penali au fost, penali sunt încă, senatorii juriști au decis: condamnații penal pot candida la funcția de președinte

Din ciclul penali au fost, penali sunt încă, senatorii juriști au decis: condamnații penal pot candida la funcția de președinte

4 min read
0
0
64

Comisia juridică a Senatului a respins, luni, un proiect de lege care interzicea persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al României.

Proiectul, iniţiat de senatorul Alina Gorghiu, prevedea că o condamnare penală definitivă duce la anularea dreptului de a candida la funcţia supremă în stat.

Comisia juridică a respins  proiectul PNL-USR cu șapte voturi „împotrivă” și patru voturi „pentru”.

Propunerea legislativă, depusă la Senat pe 16 mai 2017, stabilește două interdicții pentru cei care vor să intre în cursa pentru prezidențiale:

„1) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca președinte al României.

2) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive”.

Constituția României spune la articolul 37, intitulat „Dreptul de a fi ales”:

„1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alineatul (3).

2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Prin votul senatorilor PSD, ALDE și UDMR, Comisia juridică a respins proiectul PNL-USR (cu șapte voturi „împotrivă” și patru voturi „pentru”).

În favoarea interdicției ca persoanele condamnate să candideze la funcția de președinte al României au votat senatorii PNL Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu și Iancu Caracota, precum și senatorul USR George Edward Dircă.

Din Comisia juridică mai fac parte senatorii PSD Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae, Adrian Nicolae Diaconu, Tit-Liviu Brăiloiu și Marian Pavel, precum și senatorul ALDE Ionuț Sibinescu și senatorul UDMR Csaszar Karoly-Zsolt.

Proiectul PNL-USR a primit anterior aviz negativ din partea Comisiei pentru administrație publică. După votul din plenul Senatului, proiectul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…