Acasa Justiție Directorul Hidro Prahova trimis în judecată cu acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru luare de mită

Directorul Hidro Prahova trimis în judecată cu acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru luare de mită

20 min read
0
0
83

Dumitru Pantea, la data faptei director general al Hidro Prahova SA, a fost trimis în judecată luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, informează DNA.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor articolului 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Dumitru Pantea, la data faptei director general al SC Hidro Prahova SA, societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, se precizează într-un comunicat al DNA transmis luni.
Potrivit sursei citate, în prezenţa avocatului, Dumitru Pantea a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi şase luni şi interzicerea pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
Totodată, Pantea va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Ciolpani, judeţul Ilfov şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani, anunţă DNA.
Procurorii anticorupţie au reţinut în acordul de recunoaştere a vinovăţiei că, în perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, Dumitru Pantea ar fi primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de Gheorghe Boeru, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câştigarea, la o licitaţie, a unui contract cu Hidro Prahova SA de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare lucrări.
„Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin furnizarea de date şi informaţii de la comisia de evaluare a ofertelor şi furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei pentru câştigarea contractului de achiziţie publică, desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor şi punerea la dispoziţia firmei favorizate a răspunsurilor Hidro Prahova SA Ploieşti, la căile de atac formulate de către participanţii nemulţumiţi la licitaţie (informaţii ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor – CNSC şi la Curtea de Apel Ploieşti pentru a se menţine decizia de atribuire a contractului)”, se precizează în comunicatul DNA.
Ulterior, arată anchetatorii, întrucât contractul iniţial nu prevedea ca Hidro Prahova SA să realizeze plăţi în avans către firma câştigătoare, Dumitru Pantea ar fi insistat pentru modificarea condiţiilor şi încheierea unui act adiţional în acest sens.
Dosarul lui Dumitru Pantea, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost trimis la Tribunalul Prahova.

COMUNICAT
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1038 din 10 iunie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
PANTEA DUMITRU, la data faptei director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări” cu SC Hidro Prahova SA.
Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:
– furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,
– desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,
– punerea la dispoziția firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor – C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului).
Ulterior, întrucât contractul inițial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăți în avans către firma câștigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condițiilor de atribuire a contractului de consultanță și încheierea unui act adițional care prevedea plata avansului.
În prezența avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Inculpatul Pantea Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pantea Dumitru, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul Prahova.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Tot astăzi, Ionescu Ionuț Cristian la data faptelor manager al Unității de Implementare a Proiectului (U.I.P.) a fost de asemenea trimis în judecată.

COMUNICAT
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 540 din 19 martie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
IONESCU IONUȚ CRISTIAN, la data faptelor manager al Unității de Implementare a Proiectului (U.I.P.), „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – iulie 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanțare europeană având ca obiect „Reabilitarea și extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil și Urlați, județul Prahova”, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în calitate de manager Unitatea de Implementare a Proiectelor în cadrul SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, a acceptat promisiunea și a primit de la un om de afaceri (martor în cauză), printr-un intermediar, suma de 10.000 lei, în schimbul aprobării ofertei depuse de o societate comercială.
Practic, prin această acțiune, omul de afaceri, care deținea informații despre posibilitatea ca anumite firme să fie „sprijinite” în atribuirea contractelor de lucrări, s-a asigurat că societatea respectivă nu va întâmpina obstacole în procedura de atribuire a lucrării, în cazul în care oferta era eligibilă, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
În perioada mai – iunie 2014, într-un context asemănător privind proiectul „Extindere rețea canalizare în orașele Câmpina, Bănești, Vălenii de Munte, județul Prahova” inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în aceeași calitate, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 10.000 lei, în schimbul facilitării derulării unui contract de prestări servicii, încheiat de acesta din urmă cu sprijinul managerului de proiect.
În prezența avocatului, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 aniși interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Inculpatul Ionescu Ionuț Cristian va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul următoarelor entități: SC Servicii de Gospodărire Urbană SRL sau Administrația Parcului Memorial Constantin Stere Ploiești.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Prahova.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…