Acasa Justiție Dosarele instrumentate de procurorii suspendaţi Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, privind familia Cosma au fost preluate de Structura centrală

Dosarele instrumentate de procurorii suspendaţi Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, privind familia Cosma au fost preluate de Structura centrală

19 min read
0
0
227

Dosarele care îi vizează pe Vlad Cosma, Andreea Cosma şi Mircea Cosma şi instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti vor fi preluate de structura centrală a DNA, în contextul începerii urmăririi penale împotriva fostului şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi pentru a nu exista suspiciuni cu privire la imparţialitatea procurorilor care desfăşoară urmărirea penală în aceste dosare, anunţă DNA.

Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a dispus preluarea la centru a tuturor dosarelor instrumentate de procurorii suspendaţi Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploiești privind familia Cosma.

„Ca urmare a efectuării controlului dispus la Serviciul Teritorial Ploiești, au fost identificate dosarele penale în care procurorii din cadrul Serviciului desfășoară activitatea de urmărire penală în cauze care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma și Mircea Cosma.

Cu referire la aceste dosare, în contextul punerii în mișcare a urmăririi penale și al dispunerii măsurii controlului judiciar, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de fostul șef al Serviciului Teritorial Ploiești, procurorul Onea Lucian Gabriel, și pentru a nu exista suspiciuni cu privire la imparțialitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală în dosarele respective, procurorul șef al DNA, Anca Jurma, a dispus preluarea de către Structura centrală a acestor dosare.

Dosarele preluate urmează a fi repartizate procurorilor în vederea soluționării.”, arată un comunicat al DNA.

Reamintim că DNA Ploiești se află în centrul unui scandal imens, fostul procuror-şef Lucian Onea şi Mircea Negulescu fiind urmăriţi penal de Parchetul General pentru pentru inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, i-a acuzat pe procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu de falsificare de probe în dosarul în care apar numele fostului premier Victor Ponta şi cel al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă. Cosma a susţinut că şeful DNA Ploieşti şi fostul procuror Mircea Negulescu l-au determinat să depună în dosar liste falsificate conţinând datele de identificare ale unor alegători din Republica Moldova.

Mircea Negulescu și Lucian Onea sunt cercetați sub control judiciar, având interdicția de a profesa. Secția pentru Procurori a decis, luni, suspendarea celor doi din magistratură.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat legalitatea ordonantei prin care vestitul procuror Mircea Negulescu (foto) a fost pus sub control in dosarul de la PICCJ in care este inculpat pentru participatie improprie, sub forma complicitatii, la savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare si complicitate la infractiunea de represiune nedreapta, in legatura cu abuzurile si inscenarile pe care le-a comis cand activa la DNA Ploiesti.

Judecatoarea Simona Nenita de la ICCJ a decis, marti 31 iulie 2018, respingerea plangerii pe care Mircea Negulescu, zis “Zdreanță” sau “Portocală”, a depus-o impotriva ordonantei prin care a fost plasat sub control judiciar. Este vorba despre ordonanta din 27 iulie 2018 prin care procuroarea Elena Iordache, de la PICCJ, a pus sub control judiciar pe Negulescu, interzicandu-i printre altele sa isi exercite profesia de procuror sau sa comunice cu celalalt paraditor de la DNA Ploiesti, Lucian Onea, zis “Lucică”.

Soluția:Respinge ca nefondata plangerea formulata de petentul Negulescu Mircea impotriva ordonantei din data de 27.07.2018 emisa in dosarul nr. 19/P/2018 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica. Obliga petentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, in suma de 130 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta din camera de consiliu, azi, 31 iulie 2018”.

Mircea Negulescu s-a prezentat la Inalta Curte la primele ore, cu un discurs in care a incercat sa se victimizeze si in care a acuzat, atentie, abuzuri ce ar fi fost comise impotriva sa. Mai exact, Negulescu a pretins in declaratiile date jurnalistilor prezenti la fata locului ca ordonanta de instituire a controlului judiciar a fost data cu incalcarea dreptului la aparare. Concret, Mircea Negulescu pretinde ca procuroarea Elena Iordache avea obligatia sa ii asigure un aparator din oficiu, in conditiile in care el nu isi permite angajarea unui avocat, fapt pe care aceasta nu l-ar fi facut. Asa cum s-a putut vedea, in cele din urma Negulescu nu a putut proba ca impotriva sa ar fi fost comis vreun abuz sau ca ordonanta privind masura controlului judiciar ar fi fost nelegala.

Mircea Negulescu a mai spus că fraţii Vlad şi Andreea Cosma au minţit în plângerile penale pe care le-au depus împotriva lui, iar Vlad Cosma ar fi falsificat documente.

Mircea Negulescu a contestat la Instanţa supremă măsura controlului judiciar dispusă împotriva lui de Parchetul General, într-un dosar în care este cercetat pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

În sala de judecată, Mircea Negulescu a declarat că procurorii de la Parchetul General i-au încălcat dreptul la apărare.

„Pe tot parcursul urmăririi penale, din 23 iunie 2018, mi-a fost încălcat dreptul la apărare de către organul de urmărire penală. Din acte puteţi observa că, pe 23 iulie, a fost extinsă urmărirea penală şi continuată in rem faţă de o nouă infracţiune. Apoi, s-a continuat urmărirea penală in personam pe 24 iulie, iar pe 25 iulie am dobândit calitatea de inculpat, fără ca înainte să-mi fie adusă la cunoştinţă calitatea de suspect. Abia în data de 27 iulie mi s-a adus la cunoştinţă. Extinderea a fost bazată pe un proces verbal de sesizare din oficiu. Ordonanţa prin care s-a dispus controlul judiciar este lovită de nulitate absolută, deoarece când mi s-a adus la cunoştinţă am cerut organului de urmărire penală termen pentru a-mi construi apărarea. Mi s-a refuzat, deci invoc un motiv de nulitate”, a afirmat Negulescu.

El a precizat că a indicat în plângere motivele de netemeinicie.

„Faptele pretins comise au fost săvârşite în anul 2015, statutul meu personal şi profesional s-a schimbat în totalitate, nu mai activez în procuratură de un an şi cinci luni, nu există pericolul social, sunt suspendat din funcţie. În toată perioada din 2015 până acum, persoanele care fac acuzaţii au ieşit public şi au pus presiune. Este evident că restrângerea drepturilor şi libertăţilor în cazul meu este netemeinică. Am grad de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2009, am fost procuror inspector. Am venit mereu la Parchet, am mers la acţiunile disciplinare (…) Sunt emoţionat, după 20 de ani de magistratură am ajuns în poziţia de inculpat în faţa dumneavoastră”, le-a spus Negulescu judecătorilor.

De cealaltă parte, Parchetul General a fost reprezentat chiar de procurorul care l-a pus pe Negulescu sub control judiciar.

„Măsura a fost luată pentru infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de un procuror. Sunt două ordonanţe de extindere. Vreau să subliniez că, la Parchet, inculpatul s-a prevalat de dreptul la tăcere. Spune că, deşi organele de urmărire cunosc adresa sa, până acum nu a primit răspunsuri la solicitările lui. Precizăm că nu ştim exact unde locuieşte, are reşedinţa în Ploieşti, dar nu locuieşte în fapt acolo (…). Referitor la succesiunea actelor penale, măsurile nu au fost luate în cascadă. A fost informat de fiecare dată. Referitor la dreptul al apărare, vă rog să aveţi în vedere că inculpatul este procuror, are o vechime apreciabilă, a fost patru ani inspector, nu a dorit niciodată să îşi aleagă avocat”, a spus procurorul.

În ultimul cuvânt, Negulescu le-a declarat magistraţilor că nu şi-a angajat avocat deoarece nu dispune de mijloace materiale.

„Nu dispun de condiţii materiale care sa îmi permită să îmi angajez avocat. În calitate de cetăţean, am aceleaşi drepturi. Aşa cum prevede Codul de procedură penală, la momentul luării unei măsuri, Parchetul are obligaţia să-l audieze pe inculpat în prezenţa unui avocat. Eu cred că o presupusă nelegalitate săvârşită de mine nu poate fi soluţionată printr-o nelegalitate săvârşită de Parchet. Am dreptul la timpul necesar să înţeleg învinuirea, să am parte de apărare. În 40 de minute mi s-au adus la cunoştinţă o mulţime de acte. I-am spus doamnei procuror că nu înţeleg învinuirea care mi se aduce. Sunt doar două declaraţii ale unor persoane interesate să-şi revizuiască dosarele”, a explicat Mircea Negulescu.

La ieşirea din sediul Instanţei supreme, Negulescu a fost întrebat de plângerile penale depuse împotriva lui de Vlad şi Andreea Cosma.

„Fraţii Cosma mint, amândoi. Şi am să dovedesc acest lucru. Şi că toate declaraţiile pe care le dau ei acum sunt tocmai pentru a asigura (…) mă rog, nu mai contează (…) Am făcut o solicitare doamnei procuror să se sesizeze din oficiu împotriva lui Vlad Cosma pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, adică fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultraj judiciar, pentru că două documente care sunt în dosarul respectiv, pe care eu doar le-am văzut în 2015, sunt ticluite de domnul Cosma în susţinerea acuzaţiei pe care o face acum, pentru că a aplicat o dată pe care eu nu am văzut-o în viaţa mea. Eu nu am văzut documentele în baza cărora sunt acuzat acum. În dosarul ăsta le-a ticluit, nu acelea pe care le-am văzut eu în 2015”, a răspuns Negulescu.

Întrebat dacă a avut o relaţie de iubire cu Andreea Cosma, Negulescu a spus: „Asta o să o spun unde trebuie”.

Așadar, Portocală acuză abuzuri împotriva sa… Tot la fel se simțeau și anchetații săi, pe vremea când vroia să „aresteze toată țara”.

Pe 27 iulie, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost puşi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a comunica între ei şi cu anumite persoane, de a exercita profesia de procuror şi de a deţine arme.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Un bărbat din Boldești Scăeni, ucis în timpul unui conflict legat de o căpiţă de fân

Un bărbat de 47 de ani a decedat după ce a fost lovit de două persoane în timpul unui conf…