Acasa Justiție Dosarul de corupție al deputatului PSD, Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova, trimis la ÎCCJ. Florin Anghel și Dănuț Cornea, inculpați în același dosar

Dosarul de corupție al deputatului PSD, Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova, trimis la ÎCCJ. Florin Anghel și Dănuț Cornea, inculpați în același dosar

14 min read
1
0
996

Dosarul în care deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu a fost declinat, astăzi, în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). În același dosar sunt inculpați Florin Serghei Anghel, fost președinte al Consiliului Județean Prahova și Dănuț Marcel Cornea, fost președinte al Consiliului de Administrație de la SC Plopeni Industrial Parc SA.

Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești, în decembrie 2015, în dosarul „Ciuperceasca”, privind vânzarea la prețuri subevaluate a unor terenuri ale Cazărmii 1375 Ciuperceasca, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

Potrivit unui comunicat al DNA, Andreea Cosma, notar public la data faptei, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, iar fostul deputat Florin Serghei Anghel, președinte al CJ Prahova la data faptei, este acuzat de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar a fost deferit justiției Dănuț Marcel Cornea, care la data faptei era președinte al Consiliului de Administrație al SC Plopeni Industrial Parc SA împuternicit cu atribuții de director general, el fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Solutia pe scurt: În baza art.50 rap. la art.40 alin.1 şi la art.48 alin.2 teza a II-a Cod procedură penală, declină în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală competenţa de soluţionare a cauzei privind rechizitoriul nr.52/P/2010 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii Anghel Florin Serghei,pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.47 Cod penal rap. la art.132 din Legea nr.78/2000, comb. cu art.297 alin.1 Cod penal, cu referire la art.309 Cod penal şi art.5 Cod penal, Cornea Dănuţ Marcel, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 comb. cu art.297 Cod penal, cu referire la art.309 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art.5 Cod penal, şi Cosma Andreea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.48 Cod penal rap. la art.132 din Legea nr.78/2000 comb. cu art.297 alin.1 Cod penal, cu referire la art.309 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art.5 Cod penal. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 30.01.2017.
Document: Hotarâre  12/2017  30.01.2017

„Cazarma 1375 Ciuperceasca”, situată în judeţul Prahova, era, la data faptelor, parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. În anul 2007 aceasta avea, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp – teren fără construcţii – pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

În cursul anului 2008, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a procedat la înstrăinarea activului „Ciuperceasca” aparţinând SC Plopeni Industrial Parc SA, prin negociere, încălcându-şi atribuţiile ce-i reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale.

Totodată, pentru comiterea infracţiunii inculpaţii Anghel Florin Serghei şi Cornea Dănuţ Marcel au fost ajutaţi de inculpata Cosma Andreea, notar public, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare „Valori de piaţă-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008.

Prin încheierea unui număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11.06.2008 – 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca” este în sumă de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării

Totodată, activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă.

În plus, în perioada decembrie 2005 – iulie 2008, Cornea Dănuţ Marcel a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin aceea că:

– a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112,58 lei, având ca obiect investiţii care nu erau benefice societăţii, cu o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate;

– a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 31.725,22 lei, având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate;

– a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiţii la un bun care nu aparţinea societăţii şi nu erau benefice activităţii acesteia, la o valoare mai mare decât valoarea estimată;

– a angajat societatea la plata unor servicii de consultanţă juridică şi contabilă, în baza a 8 contracte şi a unui act adiţional, documente pe care le-a semnat fără existenţa unor referate de necesitate şi fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică. În acest mod societatea a fost păgubită cu suma de 154.857,80 lei, fiind obţinute foloase necuvenite pentru părţile contractante.

Prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de cu suma totală de 18.694.990,34 lei (în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca”).

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

One Comment

  1. […] Dosarul de corupție al deputatului PSD, Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova, tr… […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Personal medical infectat cu COVID-19 la Spitalul Municipal Câmpina

Odată cu creşterea constantă a numărului de noi îmbolnăviri, creşte, din păcate, şi număru…