Acasa Opinii Dr. Raluca Anghelache Jianu: Gândesc, Deci Exist! Gândesc, Deci (Mă) Protejez!

Dr. Raluca Anghelache Jianu: Gândesc, Deci Exist! Gândesc, Deci (Mă) Protejez!

10 min read
0
0
245

Se spune ca poti manipula un popor, inducandu-i starea de teama. Se mai spune ca poti manipula un popor, abatandu-i atentia de la lucrurile cu adevarat importante.

Care este de fapt adevarul si pana unde este manipulare in frica pe care o traim in ultima luna? Adevarul este ca avem epidemie de gripa. Gripa a existat dintotdeauna si nu va fi nicidecum eradicata anul acesta. De-a lungul timpului, am numit-o in felurite chipuri: spaniola, a columbofililor, aviara, porcina sau COVID. Adevarul este ca gripa poate ucide. Colegul meu A.F. a murit de gripa la 32 de ani. Iar asta a fost in celalalt mileniu, caracterizat ca fiind unul cu cea mai puternica avansare si evolutie sanitare, tehnologice, s.a.m.d. Cred ca suntem constienti cu totii ca nicio problema de sanatate nu trece de la sine si ca miracolele se intampla rar, iar fara priceperea personalului medical, atat de hulit, dar care in aceste zile isi forteaza limitele, ignorand oboseala si propriile afectiuni, sansele sunt reduse.

Nu voi vorbi mult despre gripa, deja am obosit ascultand tot felul de date, analize si opinii sterile, departe de orice forma concreta de intelegere si, mai ales, de actiune. Pentru ca ceea ce consider important, ba nu, vital zilele acestea este sa intelegem si sa luam masuri. Cu totii! Si, in timp ce astern aici gandurile mele despre aceasta situatie, incercand sa gasesc o oarecare ordine in multimea de valuri care mi se perinda prin minte, ma intreb care este diferenta intre niste indicatii si masuri minimale si de bun-simt care ar trebui practic sa constituie un corolar de comportament sanitar si nu numai in orice vreme si capacitatea noastra de a le intelege si, mai ales, de a le adopta si transpune intr-o practica largita si continua in viata noastra si a celorlalti? Si care este oare diferenta dintre masuri cat se poate de logice si oricand valabile si acelea special adaptate acestui moment pe care cu totii ar trebui sa ne cunoastem si sa le intelegem? Ni se spune in continuu ca trebuie sa ne spalam mai des pe maini. Dar nu ma pot opri sa nu ma gandesc ca, cel putin din bun-simt, ar trebui sa nu ignoram nici restul corpului. Ni se spune ca suprafetele sau hainele sunt purtatoare de vectori. De aceea, evident, ma gandesc ca se impune sa ne spalam hainele si ne schimbam lenjeria mai des, nu doar abia atunci cand ajunge sa ne deranjeze chiar si pe noi insine. Ni se spune ca trebuie sa purtam masca si ca trebuie sa ne acoperim nasul si gura cand stranutam sau tusim. Pe bune!? Chiar trebuie sa ni se spuna si ceea ce tine de un bun-simt elementar?! Nu ni se spune ca guma de mestecat, flegma, mucii, mucurile de tigara sau cojile de seminte scuipate pe jos sunt la randul lor purtatoare de virusi. Tine de respectul fata de mediu si de ceilalti (oare ce-o mai insemna asta?) sa nu-ti sufli nasul pe jos….dupa care scoti batista sa te stergi pe maini, hmm, eventual ii mai strangi mana si primului cunoscut. Pe de alta parte… Nu ni se spun multe. Nu ni s-a spus, spre exemplu, ca media mortalitatii in timpul epidemiei de gripa sezoniera este de 1027 decese/zi la nivel mondial. Nu ni se spun multe.

Tocmai de aceea, mintea odihnita incepe sa teasa teorii ale conspiratiei. Citeam zilele trecute informatii naucitoare. ET sau gaz sarin. Pe bune??!! Mintea odihnita isi aminteste ca, de ultima criza economica, intamplator, aveam tot o guvernare de dreapta. Apoi, ni s-a mai tot spus ca mai urmeaza o criza economica. Uite ca deja este la usa noastra. S-au inchis gigantii economici. Ford, Dacia si angajatori de diverse tipuri, niveluri si din varii industrii isi trimit pe rand salariatii acasa. Nu mai avem productie, nu mai avem profit, taxele, chiriile, utilitatile doar se amana si facem stocuri in camara, cheltuindu-ne aproape toti banii. Pana cand? Camara e aproape goala, zarim fundul sacului si masurile drastice abia de acum urmeaza. Actiunile la bursa au scazut, dar au fost cumparate de China. Iar toate acestea sunt consideratii pe scurt, minimale si vizibile pentru toti din tabloul atat de complex al momentului. Poate ca nu ne plac masurile. Poate ne imaginam ca ne putem revolta. Gresit. Nu vom mai avea intalniri electorale, nu vom mai avea dreptul sa protestam, este interzis sa fim in grup mai mare de 3 persoane daca nu suntem din aceasi familie. Se spune ca vom avea un varf al epidemiei cam in doua saptamani. Unele voci spun ca, tot in doua saptamani, vom avea si un mare exercitiu militar. Atat SUA, cat si Europa si-au inchis granitele pentru a-si proteja populatia. Dar, oare, miile de militari sunt imuni la virus sau s-a descoperit tratamentul minune de care noi, muritorii de rand, nu beneficiem? Anul trecut, Bill Gates profetea o mare epidemie. Eu nu cred ca trebuie sa fii profet pentru asta. Poate trebuie sa fii doar bine si corect informat.

Iar o utila informatie este aceea ca, oricat de in control si de puternici ne-am crede noi, Mama Natura isi vede de mersul ei, ignorandu-ne. Un lucru e clar. Avem o alta gripa cu raspandire rapida si consecinte pe care nu le dorim nici macar dusmanilor. Nu intrati in panica. Aveti incredere in personalul medical. Iubiti-va bunicii si aratati-le asta de la distanta. Suntem latini, asemeni italienilor si spaniolilor, si, poate, ne-ar fi mai simplu sa spunem: “las’ ca trece, merge si asa!” Nu mai merge. Niciun popor nu s-a nascut educat sau disciplinat. Respectarea legilor se face prin masuri punitive severe. Cel mai bine a spus-o Putin, sec, clar, asa cum ne-a obisnuit : 15 zile in casa sau 5 ani la inchisoare. Intelepciune si sanatate!

Doctor Anghelache Jianu Raluca

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

8 persoane reţinute şi 26 sub control judiciar în dosarul privind obţinerea ilegală de permise auto

Opt persoane au fost reţinute, iar 26 au fost plasate sub control judiciar de procurori în…