Acasa Social Elevii revin la școală pe 5 mai

Elevii revin la școală pe 5 mai

6 min read
0
0
523

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat în emisiunea „Decisiv” de la Antena 3, modul în care se va face revenirea la școală după terminarea vacanței. Cîmpeanu spune că a făcut o solicitare pentru ca  inclusiv elevii din clasele terminale să revină în efective complete la ore și nu doar jumătate din ei, așa cum s-a întâmplat până acum. 

„Miercuri, 5 mai, va fi prima zi de școală cu excepția celor din clasele terminale. Cei din clasele terminale, neavând structura anului școlar afectată vor reveni la școală conform vechii planificări în data de 10 mai, urmând să deruleze cursuri până pe data de 11 iunie, în cazul elevilor de clasa a VIII-a. Pe 22 iunie vor începe examenele pentru evaluarea națională. Cei de clasa a XII-a vor începe examenul de bacalaureat pe data de 28 iunie. Ceilalți elevi însă, revin după scenariile anunțate: în scenariul verde, cu rata de infectare sub 1 la mie, absolut toți elevii, inclusiv cei de la grădiniță revin cu prezență fizică. În scenariile galben și roșu revin cu prezență fizică în data de 5 mai copiii din grădinițe, elevii din învățământul primar, inclusiv clasele pregătitoare și elevii claselor terminale,” a spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu precizează că până acum înjumătățirea efectivelor de elevi nu a avut nici o logică. 

„Am făcut o solicitare către Ministerul Sănătății vineri, am prezentat acest lucru cu o zi înainte și Comitetului Interministerial conform căreia revenirea la școală să se facă inclusiv pentru clasele terminale fără înjumătățirea efectivelor. Am prezentat o serie de argumente precum respectarea regulilor sanitare în școli mai mult decât în alte locuri, importanța examenelor naționale pentru clasa a VIII-a și a XII-a. Este o lipsă de logică în care ne-am încadrat până acum: în aceeași școală, cu două clase identice ca suprafață, într-una învață elevi de clasa a IV-a cu efectiv complet, ceea ce e foarte bine, iar în cealaltă învață elevi de clasa a VIII-a cu efectiv înjumătățit. Nu are nici un fel de logică. Și pentru școlile speciale este foarte important să permitem revenirea cu prezență fizică. În școlile speciale sunt peste 27000 de elevi, mare parte din ei cu tulburări inclusiv din spectrul autist, elevi care au nevoie de prezență fizică și de cabinete de stimulare de logopedie, de chinetoterapie care nu pot fi asigurate în online,” a mai zis Cîmpeanu.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că greutatea ghiozdanului va scădea începând din toamna anului viitor, prin introducerea manualelor digitale. „Sunt foarte multe teme de casă, sunt foarte multe manuale și auxiliare”.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că elevii care se plâng de greutatea ghiozdanelor pe care trebuie să le ducă la și de la școală au „perfectă dreptate”.

„Asta încercăm să facem: manuale disponibile în format digital. Sunt foarte multe teme de casă, sunt foarte multe manuale și auxiliare”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena3.

Întrebat de când va scădea greutatea ghiozdanelor, ministrul a spus că acesta este un proces de durată.

„Facem eforturi începând din toamna anului viitor, dar nu va fi o scădere radicală dintr-un moment într-altul, va trebui să fie un proces treptat pe parcursul a, dacă vreți neapărat un termen, 2, 3, 4 ani”, a precizat Cîmpeanu.

El a mai spus că în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzuți 780 de milioane de euro pentru digitalizarea educației.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionului aterizat forţat pe un câmp

O anchetă a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionu…