Acasa Cultură Festivalul Național de Teatru – 20 octombrie – 30 octombrie

Festivalul Național de Teatru – 20 octombrie – 30 octombrie

13 min read
0
0
149

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura în acest an în perioada 20 – 30 octombrie 2017, la Bucureşti. Director artistic şi selecţioner al Festivalului va fi şi în acest an criticul de teatru Marina Constantinescu.

Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti va participa la acest festival, astăzi, la Teatrul Odeon – Sala Majestic (orele 18, respectiv 21), cu spectacolul „Războiul nu a început încă” de Mikhail Durnenkov
Traducerea: Raluca Rădulescu
Regia: Bobi Pricop
Decorul: Adrian Damian
Costumele: Corina Boboc

Festivalul Național de Teatru, ediția a 27-a, se deschide oficial vineri cu spectacolul eveniment „Hamlet | Collage”, după William Shakespeare, în regia lui Robert Lepage, producție a Teatrului Națiunilor din Moscova, care va fi prezentat la Sala Mare a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET

Festivalul, care se va desfășura în perioada 20 — 30 octombrie, va oferi publicului un număr record de reprezentanții — 91 — în 16 spații din Capitală. Vor fi prezentate 53 de producții, realizate în 40 de teatre din București și din țară, creații ale unor importanți regizori români și străini.

Selecția spectacolelor îi aparține criticului de teatru Marina Constantinescu, directorul artistic al festivalului.

În cadrul FNT vor fi prezente alte două spectacole din străinătate — „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev, după W. Shakespeare, coregrafia — Angelin Preljocaj, producție a Companiei Ballet Preljocaj din Franța (prezentat pe 29 octombrie) și „Să trăiești orice ar fi (Barbara)” / „Vaille Que Vivre (Barbara)” o colaborare artistică Vincent Huguet & Chris Gandois, producție Les Visiteurs du soir în coproducție cu L’Onde Theatre Centre d’art de Velizy-Villacoublay, spectacol prezentat pe 30 octombrie, în închiderea festivalului.

Tot în prima zi de FNT vor putea fi văzute spectacolele „Don Juan” (regia Andrei și Andreea Grosu), la Sala Studio a Teatrului de Comedie, de la ora 18,00, „Deșteptarea primăverii” în regia lui Vlad Cristache, la Teatrul Mic, de la ora 18,00, „O intervenție” (regia Radu Iacoban), la Teatrul ACT, de la ora 20,00, „Artist Talk” de Gianina Cărbunariu, la Sala Mare de la ARCUB, de la ora 22,00, și „Înaintea Erei Noastre” (regia Daniel Chirilă), la Teatrul LUNI de la Green Hours, de la ora 22,00.

Spectacolele și evenimentele conexe din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Teatrul Odeon, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul Mic, ARCUB, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul ACT, Teatrul Excelsior, Teatrul de Artă București, Green Hours, Replika, Linotip, Spice Club & Pub, Creart.

În fiecare an, FNT omagiază o personalitate marcantă a teatrului românesc, ediția din acest an fiindu-i dedicată actorului Victor Rebengiuc.

Un eveniment special va fi spectacolul aniversar Nicu Alifantis, produs de Festivalul Național de Teatru, „A treisprezecea noapte”, prezentat la Teatrul Bulandra, pe 27 octombrie, dar și un dialog inedit între criticul de teatru, profesorul și teoreticianul George Banu și actorul și regizorul Ion Caramitru, directorul TNB și președintele UNITER, pe scena Ateneului Român, pe 28 octombrie.

FNT are și un amplu program de evenimente conexe — expoziții, lansări de carte, întâlniri cu artiști invitați din străinătate.

La ediția din acest an, FNT se implică și într-un demers umanitar important: pe lângă licitația anuală de la Artmark, prin care se strâng bani pentru artiștii aflați în suferință, sprijină și campania de fundraising pentru construirea primei Clinici integrate de Oncologie și Radioterapie la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București.

Festivalul Național de Teatru este produs de UNITER, ARCUB și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului București.

Miercuri seara, primul eveniment al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Național de Teatru a fost decorarea cu Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler a actorului Victor Rebengiuc, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a conferit această distincție marelui actor căruia îi este dedicată actuala ediție a FNT.

„De peste șase decenii, activitatea dvs. se împletește cu bucuriile și cu tristețile românilor, cu speranțele și cu aspirațiile românilor. (…) Prin personajele cărora le-ați dat viață ați fost și veți rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber și tolerant. Ați dovedit în numeroase rânduri că vedeți și că apărați mai clar și mai bine ca mulți alții valorile pe care construim parcursul european al țării noastre. (…) Vă apropiați de un frumos jubileu, însă misiunea dumneavoastră în societatea românească și în lumea artei dramatice este departe de a se fi încheiat. Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenței României, deviza Ordinului Național «Steaua României» este «In Fide Salus» — «În credință este salvarea». Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței”, a afirmat președintele Iohannis, la ceremonie, citat de Agerpres.

Șeful statului a amintit că Festivalul Național de Teatru este dedicat anul acesta actorului Victor Rebengiuc și are drept motto — „Teatrul schimbă lumea”, arătând că acest lucru exprimă într-un mod fericit încrederea în forța modelatoare a artei.

„Am acordat Înaltul Patronaj acestei ediții a Festivalului Național de Teatru pentru că vă sunt alături în crez!”, a precizat Iohannis. „În jurul lui, stimate domnule Victor Rebengiuc, ați strâns studenți și tineri actori, fiind răsplătit de recunoașterea criticii, dar mai ales de devotamentul unui public care vă iubește“.

Actorul Victor Rebengiuc i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru distincție. El a arătat că, de-a lungul celor 61 de ani de carieră, sunt mulți oameni care au ajutat la cristalizarea acesteia, menționând profesorii Aura Buzescu și Lucia Sturdza Bulandra, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Vlad Mugur, actorii Amza Pellea, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma.

„Sunt și ei în această decorație și vă mulțumesc și în numele lor”, a spus actorul.

La finalul ceremoniei, Victor Rebengiuc a propus un moment de reculegere în memoria actriței Olga Tudorache.

„Să ne gândim o clipă la o mare actriță pe care a avut-o teatrul românesc și pe care astăzi am pierdut-o, mă refer la Olga Tudorache”, a spus el.

Șeful statului i-a acordat actorului Victor Rebengiuc distincția în semn de „apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute în întreaga sa carieră actoricească, pe scenă și pe ecrane, în care și-a pus talentul, energia și inteligența pentru a da viață și frumusețe marilor roluri ale vremurilor sale, pentru dăruirea cu care a format generații întregi de actori, cărora le-a dedicat pasiunea și talentul său”, mai scrie Agerpres.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=a0-aLDENl8s?enablejsapi=1&wmode=opaque]

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Bărbat găsit spânzurat pe un pod de cale ferată

Un bărbat de 59 de ani a fost găsit spânzurat, joi, de balustrada unui pod de cale ferată,…