Acasa Justiție Gabriel Oprea și alte două persoane, sub urmărire penală pentru ucidere din culpă, în dosarul Gigină

Gabriel Oprea și alte două persoane, sub urmărire penală pentru ucidere din culpă, în dosarul Gigină

13 min read
0
0
299

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, administratorul societății și dar șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină sunt urmăriți penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru ucidere din culpă. Totodată, anchetatorii au instituit și sechestru pe bunuri ale acestora.

“Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul:

Oprea, Gabriel  la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

În aceeași cauză, față de Gabriel Oprea s-a dispus anterior (5 februarie 2016) efectuarea urmăririi penale și pentru infracțiunile de:

– abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere,

– abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, precizează DNA într-un comunicat.

De asemenea, în cauza respectivă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă – dar şi faţă de Petre Mazilu, administrator al firmei menționate și Adrian Corcodel, șef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.

În ordonanța procurorilor se arată că, “în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante: – la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie; dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea”.

Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei:

1. prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială;

2.viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice;

3.modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activități au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit și că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel.

Concret, conform probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L (care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societății comerciale și lui Corcodel Adrian, șeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil și care a realizat semnalizarea acesteia.

Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.

Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Rudele victimei Gigină Bogdan-Cosmin s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale și materiale în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.

În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice și juridice:

– OPREA GABRIEL, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracțiunilor, către membri ai familiei acestuia,

– S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L.

– MAZILU PETRE și CORCODEL ADRIAN.

DNA face precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

DNA a instituit sechestru pe o parte din averea lui Gabriel Oprea şi a fiului său în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare, fără a putea preciza cuantumul.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost prezent, miercuri, timp de o oră la sediul DNA. Fiul său, Gabriel Oprea Junior, a stat doar 20 de minute de vorbă cu procurorii.

Potrivit unor surse judiciare, lui Gabriel Oprea i s-au adus la cunoştinţă probele din dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Fostul ministru de Interne a mai fost la DNA şi în 17 octombrie, când a fost citat pentru a fi pus sub acuzare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală în cazul său.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin anchetatorii.viewscnt

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

PERCHEZIŢIE LA UN BĂRBAT BĂNUIT DE PROXENETISM

33.000 de euro au fost ridicaţi de poliţişti şi un autoturism de lux a fost indisponibiliz…