Acasa Justiție Gheorghe Stan, favorit la preluarea conducerii Secției pentru investigarea magistraților

Gheorghe Stan, favorit la preluarea conducerii Secției pentru investigarea magistraților

5 min read
0
0
262

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut cel mai mare punctaj la concursul pentru funcţia de şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General.

Potrivit rezultatelor publicate de CSM, punctajul final al lui Gheorghe Stan a fost 9,33, în timp ce contracandidata sa, procurorul Florena Esther Sterschi, a obţinut 8,33.
Rezultatul concursului va fi transmis plenului CSM pentru confirmarea numirii în funcţia de conducere.
Gheorghe Stan şi Florena Esther Sterschi au susţinut joi, la CSM, interviurile pentru funcţia de şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Florena Esther Sterschi asigură în prezent interimatul la conducerea secţiei speciale.

Gheorghe Stan a intrat în atenţia opiniei publice odată cu apariţia în presă a unei înregistrări în care inspectorul judiciar Mihaela Focică îi mărturiseşte că ar fi fost presată să plece din echipa de control de la DNA. Gheorghe Stan a precizat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că înregistrarea este reală, deşi cea din urmă a negat-o ulterior.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.
Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate.

„În ceea ce priveşte planul meu managerial pentru această funcţie, am identificat premise pozitive şi negative ale înfiinţării acestei secţii. Printre premisele pozitive, am identificat un efort de protecţie a independenţei magistraţilor care e o garanţie oferită de scoaterea acestei secţii de sub orice influenţa exterioară a sistemului judiciar. Existenţa unui cadru legislativ care permite desfăşurarea separată a activităţii de urmărire penală, a activităţilor săvârşite de magistraţi şi existenţa unui ansamblu profesional cu experienţa vastă şi pregătită care reprezintă premisele unei faze solide de selecţie a procurorilor care urmează sa-şi desfăşoare activitatea in această secţie”, a declarat Gheorghe Stan.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este instituţia cu rol de garant al independenţei justiţiei, care propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi veghează la buna desfăşurare a activităţii profesionale a acestora.

Consiliul este instituţia competentă în ceea ce priveşte recrutarea, promovarea, transferarea, detaşarea, sancţionarea disciplinară şi eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor.

Consiliul are o influenţă decisivă şi asupra formării iniţiale şi continue a magistraţilor, prin coordonarea activităţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM) şi a Şcolii Naţionale de Grefieri. Toate aceste atribuţii sunt astfel reglementate încât să permită CSM să-şi îndeplinească rolul care i-a fost conferit prin Constituţie”, potrivit Wikipedia.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Autostrada Comarnic-Braşov va avea finanțare europeană

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, dă asigurări că autostrada Comarnic-Braşov va fi c…