Acasa Eveniment Grup infracţional suspectat că fura bunuri din camioane aflate în parcări de pe teritoriul UE, destructurat de către poliţişti

Grup infracţional suspectat că fura bunuri din camioane aflate în parcări de pe teritoriul UE, destructurat de către poliţişti

9 min read
0
0
180

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale, ai Direcției Operațiuni Speciale și cei din Maramureș au efectuat 46 de percheziții în șapte județe și în municipiul București, pentru destructurarea unui grup infracțional, format din 28 de persoane care ar fi sustras bunuri din camioane aflate în parcări de pe teritoriul U.E.. Numai din Franța ar fi fost furate produse cosmetice de peste 3,5 milioane de euro. Un număr de 14 mandate europene de arestare au fost puse în aplicare.

Astăzi, 5 aprilie a.c., polițiștii Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române și cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș au efectuat 46 de percheziții domiciliare pe raza județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Prahova, Brăila, Timiș, Bihor, Satu Mare și în municipiul București, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. — Structura Centrală și ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

a1

Activitățile s-au desfășurat în cadrul a două cereri de comisii rogatorii internaționale, emise de autoritățile franceze, care vizează o grupare infracțională organizată, formată din 28 de cetățeni români.

Cei în cauză sunt bănuiți că, în perioada 2015 — 2017, ar fi comis mai multe furturi din camioane aflate în parcări de pe teritoriul Franței și ar fi sustras produse cosmetice, cu precădere parfumuri, cauzând un prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro.

De asemenea, membrii grupării ar fi comis același gen de infracțiuni și în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire.

În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente.

Polițiștii au pus în executare 14 mandate europene de arestare, emise de autoritățile din Franța, pe numele celor în cauză.

De asemenea, în ultimele zile, alți 7 membrii ai grupării au fost arestați în străinătate, dintre care 2 în Franța, 2 în Germania, 2 în Italia și unul în Belgia.

nei

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române.

La activități au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița — Năsăud, Prahova, Brăila, Timiș, Bihor și Satu Mare, precum și reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze, ai Oficiului de Luptă contra Delincvenței Itinerante și un magistrat francez.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Europol și Eurojust.

Comunicat de presă

    La data de 05.04.2017 acţionând în cadrul unei cereri de comisie rogatorie formulată de către autorităţile judiciare din Franța, cu sprijinul Eurojust şi Europol,  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală   împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară   din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Serviciului  de Investigaţii Criminale Maramureş au efectuat un număr de 29 percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Maramureş,  Bistriţa Năsăud, Brăila, Timiş, Satu Mare, Prahova şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni români, specializat în săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

 Imagini – versiunea pentru download

    În  cauză există suspiciunea rezonabilă că  în perioada anilor 2015 – 2017, membrii grupului  au săvârşit mai multe infracţiuni de furt calificat pe teritoriul Franţei, respectiv au sustras din mai multe autotrenuri produse cosmetice de lux.

    Ca metodă de operare, membrii grupului identificau autovehicule care transportau bunuri pentru diferite firme de produse cosmetice. Odată identificate, suspecţii  montau pe acestea dispozitive de urmărire în parcările în care acestea opreau sau la sediile firmelor la care era încărcată marfa.

    Ulterior, aceştia urmăreau autovehiculele încărcate cu produse cosmetice şi în perioadele în care acestea staționau  în diferite  parcări, profitând de neatenţia şoferilor, sustrăgeau marfa din autovehicule, folosindu-se de diferite dispozitive de tăiere. Produsele sustrase erau ulterior transportate pe teritoriul altor ţări şi comercializate.

    Prejudiciul se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, membrii grupului au săvârşit același gen de infracțiuni și în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire.

    În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente.

    În cauză au fost emise  un număr de 9 mandate europene de arestare.

    De asemenea, în ultimele zile, alți 7 membrii ai grupării au fost arestați în străinătate, dintre care 2 în Franța, 2 în Germania, 2 în Italia și unul în Belgia.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale.

    De asemenea la acţiune au  participat şi reprezentanții  autorităţilor judiciare franceze, precum și  reprezentantul de la  Europol.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Viorel Moldovan – noul antrenor principal al echipei Petrolul Ploieşti

Tehnicianul Viorel Moldovan a fost instalat, duminică, în funcţia de antrenor principal al…