Acasa Politică Hotărârea CL Ploiești de înfiinţare a unei societăţi de termoficare a municipiului este parţial nelegală

Hotărârea CL Ploiești de înfiinţare a unei societăţi de termoficare a municipiului este parţial nelegală

8 min read
0
0
78

Deși a fost descomerită din vremuri ancestrale, Consiliul Local Ploiești încă se strofoacă să inventeze apa caldă. Hotărârea adoptată de Consiliul Local (CL) Ploieşti privind înfiinţarea unei societăţi comerciale, având ca unic acţionar municipiul Ploieşti, care să gestioneze serviciul de termoficare în sistem centralizat din oraş este parţial nelegală, a decis Prefectura Prahova în urma controlului de legalitate.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, hotărârea în cauză a fost supusă controlului de legalitate şi s-a decis că ea este „parţial nelegală”, solicitându-se Consiliului Local să o reanalizeze şi să dispună revocarea parţială, în caz contrar urmând a fi atacată la instanţa de Contencios Administrativ pentru anularea parţială a acesteia.
Specialiştii din cadrul Prefecturii au reţinut faptul că au fost încălcate unele prevederi din Legea finanţelor publice locale, dar şi prevederi privind reprezentarea municipalităţii în AGA.
În ceea ce priveşte hotărârea prin care se solicită Consiliului Judeţean Prahova trecerea din domeniul public al judeţului în domeniul public al municipiului Ploieşti a bunurilor imobile şi mobile aferente sistemului de producere, transport şi distribuţie energie termică şi apă caldă, adică transferul CET Brazi şi al reţelei primare de transport a agentului termic, Prefectura Prahova a decis că aceasta este legală.
În data de 25 august, consilierii au aprobat înfiinţarea Termo Ploieşti SRL, având ca asociat unic municipiul Ploieşti, dar şi o hotărâre prin care se solicită Consiliului Judeţean Prahova trecerea din domeniul public al judeţului în domeniul public al municipiului Ploieşti a bunurilor imobile şi mobile aferente sistemului de producere, transport şi distribuţie energie termică şi apă caldă, adică transferul CET Brazi şi al reţelei primare de transport a agentului termic.
Şedinţa extraordinară în care au fost adoptate cele două proiecte a fost convocată, în contextul crizei apei calde, de 17 din cei 27 de consilieri, iar proiectele supuse votului au fost iniţiate de aleşi de la aproape toate partidele reprezentate în CL.
Preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, pe 2 august, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.
Ulterior, la data de 5 august, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care „se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti”.
Firma nu a dat curs solicitării CJSU nici până la această dată, transmiţând că repunerea în funcţiune a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF) 2 fără finalizarea planului aprobat de reparaţii „prezintă riscuri majore cu consecinţe grave pentru siguranţă în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi siguranţa personalului”.
„SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisă în data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul căruia compania noastră este somată să sisteze reparaţiile de strictă necesitate desfăşurate la CAF 2 şi aducerea utilajului de producţie a energiei termice la starea tehnică iniţială. (…) Mai mult, autorităţile au solicitat companiei noastre punerea în funcţiune a utilajului şi demararea furnizării apei calde menajere către consumatori. Având în vedere starea avansată de degradare a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 constatată prin evaluări tehnice externe raportate către autorităţi, compania Termoficare Prahova SA nu poate sa îşi asume răspunderea punerii în funcţiune a utilajului fără finalizarea planului de reparaţii, potrivit reglementărilor legale”, a transmis Termoficare Prahova SA într-un comunicat.
Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.
Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.

Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar şi instituţii publice, inclusiv spitale, nu beneficiază, de la 1 august, de apă caldă în sistem centralizat, după ce operatorul a sistat serviciul invocând necesitatea unor lucrări.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Condamnată la 13 ani de închisoare, după ce și-a lovit mătuşa cu un topor

O femeie din judeţul Prahova care, în luna mai a acestui an, şi-a lovit mătuşa cu un topor…