Acasa Politică INTERVIU cu CRISTEA VASILE VÎȚĂ, CANDIDATUL Partidului Pro România LA PRIMĂRIA BĂICOI

INTERVIU cu CRISTEA VASILE VÎȚĂ, CANDIDATUL Partidului Pro România LA PRIMĂRIA BĂICOI

15 min read
0
0
646

CRISTEA VASILE VÎȚĂ este de profesie economist, în ultimii 5 ani fiind manager la o societate privată din Băicoi care e ocupă cu asfaltarea orașului dar și a altor drumuri județene. Are 45 de ani și locuiește în cartierul Tufeni din Băicoi.

„De trei ani lucrez cu PRIMĂRIA BĂICOI și implicit cu primarul MARIUS CONSTANTIN la infrastructura orașului care ar putea permite o viață socială adecvată. Cunosc bine problemele din orașul BAICOI. Viziunea mea este aceea a unei noi abordări a însuși conceptului de administrație publică: în calitate de primar, intenția mea este de a implementa așa-numita „administrație prietenoasă”. Administrația publică este în slujba cetățenilor Orașului Băicoi!, ne-a declarat CRISTEA VASILE VÎȚĂ, candidat la Primăria Băicoi.

Motiv pentru care am stat de vorbă cu el despre principalele provocări ale orașului Băicoi și am aflat cum gândește dezvoltarea viitoare a localității.

Cum v-ați decis să candidați la Primăria Orașului Băicoi?

Candidez pentru că îmi doresc să aduc orașul Băicoi, nu singur, ci împreună cu viitorul Coniliu Local și funcționarii din Primărie la nivelul următor de dezvoltare şi modernizare, astfel încât fiecare cetăţean să simtă o creştere a nivelului de trai. În calitatea mea de director al unei societăți private avut mai multe lucrări de infrastructură în Băicoi, am stat de vorbă cu mulți oameni și orașul a devenit o parte din mine. Pentru a putea face ceva pentru comunitatea mea m-am hotărît să intru în politică. Am ales Partidul Pro România pentru a mă alătura singurului partid de centru-stânga, social-democrat, pro-european și pro-cetățeni din România. Eu vreau să fac politică pentru oameni, nu să mă folosesc de ei, așa cum s-a făcut atâta vreme în România. Eficientizarea activităţii angajaţilor pe criterii de performanţă trebuie să fie baza funcţionării serviciilor primăriei.

Credeți că veți reuși să faceți față cerințelor din adminitrația publică locală?

Am demonstrat în mediul privat că pot gospodări, că pot administra o afacere de succes. Vreau să-mi pun toată priceperea pentru comună și pentru oamenii din Băicoi, astfel încât le fie mai bine. Dorinţa mea de a construi, de a inova şi experienţa de leadership sunt principalele criterii de diferenţiere față de contracandidații mei. Prin natura activității mele profesionale, am colaborat cu administrația actuală și am realizat că mai unt multe de făcut… Votul pe care îl aștept este pentru un proiect, pentru viitor, nu pentru o persoană. Oamenii nu au nevoie de politicieni experimentați, au nevoie de buni gospodari, de buni manageri, de oameni care vor să ajute comunitatea, nu să vâneze o funcție și, după ce o obțin, uită ce au promis în campanie. Este momentul să punem în funcţii publice oameni cu experienţă în mediul privat, care înţeleg economia şi dificultăţile de acolo, nu eternii angajaţi la stat, în fugă după funcții bine plătite. Nu este uşor să vii din privat şi să te loveşti de birocraţie şi încetineală, dar am păstrat energia şi dorinţa de a genera şi impulsiona proiecte. Orașul și dezvoltarea lui trebuie să aibă ca obiectiv nevoile imediate ale cetățenilor, de acolo începe o administrație responsabilă care implică cetățeanul în decizie. Viziunea mea se bazează pe dezvoltarea orașului Băicoi în concordanță cu creșterea calității vieții cetățenilor. Vreau să fiu primarul muncitor si onest pe care băicoienii să-l placă, pentru că voi interacționa cu ei direct, o să-i ascult și o să fiu constant în cartiere, pe teren.

Spuneți-ne câte ceva despre planurile pe care le aveți, despre proiectele dumneavoastră.

După cum v-am spus, în primul rând, ar trebui să existe o legatură permanentă și deschisă între Primărie, ceea ce presupune primarul, consilierii locali, ceilalți funcționari din administrația locală și toți cetățenii localității noastre. Această relație trebuie să fie bazată pe încredere și respect reciproc. Doar împreună vom putea face lucruri bune la Băicoi. În al doilea rând, ar trebui menționat neapărat: cheltuirea corectă și transparentă a fondurilor publice. De asemenea, ar trebui puse în practică anumite idei de proiecte pe fonduri europene, mai exact ar trebui să ne ocupăm de atragerea unor fonduri. Mai avem nevoie de inventarierea terenurilor rămase libere în orașul Băicoi pentru a atrage investitori cu implicații directe în creșterea locurilor de muncă. O idee ar fi și crearea unui Parc Industrial menit a atrage firme de renume care să creeze locuri de muncă. Este un cadru instituțional modern, care oferă acces la infrastructură fizică, servicii și facilități de producție investitorilor, dar și atragerea de noi resurse la bugetul local. Este adevărat, și chestiuniile macro contează, dar sunt cele care în mod real interesează și două categorii sau două aspecte care nu ar trebui neglijate: sănătatea și educația. Nu trebuie să fugim de aceste subiecte pentru că, este adevărat, ele nu aduc foarte multe voturi și de aceea politicienii evită subiecte precum educația și sănătatea, dar credem că acestea sunt aspecte primordiale care fac într-adevăr să consolideze un oraș, să îi dea un viitor.

Dintre proiectele de modernizare pe care vi le-ați propus, câte credeți că o să reușiți să finalizați până la finalul primului mandat?

Eu am decența în spațiul public și al promisiunilor și de aceea m-am și ferit să vin cu proiecte care să stârnească alegătorii. Proiectele mele sunt unele clare care țin de funcționarea serviciilor. Așa cum spuneam, o politică de dezvoltare nu poate fi gândita fără să ții cont de nevoile și dorințele băicoienilor. Spre exemplu, primele probleme care ar trebui rezolvate sunt fluidizarea traficului și poluarea. Am în plan reorganizarea sistemului de salubrizare a localității prin construirea de platforme de colectare a resturilor vegetale și a dejecțiilor de la animalele și păsările din gospodării precum și depozitarea și tratamentul aferent pentru dejecțiile avicole ale societății de profil din localitate, amenajarea de puncte de colectare pentru deșeurile reciclabile (sticlă, plastic, carton) și amenajarea de puncte de colectare pentru deșeurile rezultate din demolări. Pentru siguranța cetățeanului, în primul rând, apoi pentru fluidizarea traficului, sunt necesare pasarele pietonale acolo unde traficul devine intens. O idee care trebuie neapărat pusă în practică este construirea unei centuri care să facă legătura între Forja Neptun până la Târgul Băicoi. Nu trebuie neglijat și un plan de infrastructură pentru transport. Mai mult, aș propune transportul public gratuit pentru elevi și pensionari. Iau în calcul amenajarea unui centru de zi pentru seniorii oraşului Băicoi cu punct de asistenţă medicală. Dezvoltarea construcției de locuințe și terenuri pentru tinerii căsătoriți fac parte, de asemenea, din prioritățile pe care le vizez.

Care va fi prima măsură pe care o veţi aplica în calitate de primar?

Este necesară o analiză şi o evaluare a celor mai stringente probleme ale cetățenilor din Băicoi, stabilirea şi aplicarea unor criterii de evaluare pentru rezolvarea acetora. Trebuie să dovedim cetățenilor că avem profesionişti în primărie, eficientizarea activităţii fiind pe primul plan.

Câteva cuvinte de final pentru cititorii noștri…

Le-aș sugera să se gândească de două ori cine i-ar reprezenta cel mai corect și cel mai bine. Am toată încrederea în ei, am respect pentru dumnealor, dar doar cu sprijinul concetățenilor mei, cu ideile lor și cu contribuția dânșilor vom reuși să facem ceva cu adevărat pentru Băicoi. Am experiența neceară să fiu un bun primar pentru Băicoi. Știu, pot și voi reuși să aplic o viziune nouă de dezvoltare a orașului Băicoi din punct de vedere economic și administativ, am experiența de management din mediul privat, de punerea în practică a multor proiecte și cu siguranță voi aduce acest mod de lucru eficient și în primărie.

Carmen Nedelcu

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…