Acasa Sport La Mulți Ani campioanei mondiale, Alina Dumitru!

La Mulți Ani campioanei mondiale, Alina Dumitru!

6 min read
0
0
146

Judoka Alina Dumitru, una dintre cele mai apreciate sportive ale României, a contribuit cu succese extraordinare la palmaresul sportului românesc.
S-a născut la 30 august 1982, la Ploieşti.
A practicat judo la clubul CSA Steaua Bucureşti, făcând istorie pentru judo-ul românesc la categoria 48 de kg. A fost antrenată, la lotul naţional, de antrenorul Florin Bercean, reuşind primul succes notabil în anul 2000, câştigând aurul la Campionatul mondial de juniori din Tunisia, potrivit www.cosr.ro.

În 2002, la campionatele europene de la Maribor a câştigat prima medalie la seniori, de bronz. Acesta avea să fie începutul unei dominaţii europene în judo a sportivei românce, reuşind cinci titluri consecutive (2004 – Bucureşti, 2005 – Rotterdam, 2006 – Tampere, 2007 – Belgrad şi 2008 – Lisabona).
În anul 2003, la campionatele balcanice de la Belgrad a cucerit aurul, potrivit https://www.judoinside.com/.
A dominat competiţiile continentale timp de opt ani. În competiţiile mondiale, a obţinut trei medalii de bronz (Cairo – 2005, Rio de Janeiro – 2007, Tokyo-2010).

La Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena a ocupat locul 5. La Beijing, în 2008, a reuşit să învingă în semifinală, prin ”keikoku”, pe japoneza Ryoko Tani, neînvinsă de 12 ani şi care i-a pus anterior numeroase probleme în confruntările directe sportivei din Ploieşti, potrivit https://www.japantimes.co.jp/ şi https://www.olympedia.org/. În finală, Alina Dumitru a învins-o pe sportiva din Cuba Yanet Bermoy şi a obţinut pentru prima dată în istoria judo-ului românesc medalia olimpică de aur, conform https://www.cosr.ro/ şi www.reuters.com.

În 2010, la Viena, se impune în finala continentală a categoriei, confirmând încă odată că a dominat fără drept de apel judoul european la 48 de kg. A obţinut aur în 2011 la campionatele europene de la Istanbul şi a adăugat încă un titlu de campioană europeană, în 2012, la ediţia campionatelor de profil de la Celiabinsk, în Rusia (26-29 aprilie), potrivit www.lefigaro.fr.
Sportiva legitimată la Steaua – Petrom Ploieşti a obţinut bronz la Grand Slam-ul de Judo de la Paris, în februarie 2012, şi argint la Moscova, în acelaşi an, în cadrul aceluiaşi format competiţional, potrivit https://www.prahovabusiness.ro/.
Două medalii de aur (Tunis şi Abu Dhabi în 2010), două medalii de argint (Hamburg – 2009 şi Rotterdam – 2010) şi trei de bronz (Dusseldorf – 2010 şi 2011, Amsterdam – 2011) a strâns în cadrul formatului competiţional Grand Prix-ul Federaţiei internaţionale de judo.
În finala ediţiei Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra, şi-a adjudecat medalia de argint, concurând accidentată la cot în confruntarea cu sportiva din Brazilia, Sarah Menezes, potrivit portalului https://olympics.com/.

După Jocurile Olimpice de la Londra a anunţat că se retrage din activitatea competiţională şi a început să antreneze o grupă de sportivi de la clubul unde s-a consacrat CSA Steaua Bucureşti, potrivit https://www.cosr.ro/.
Pentru rezultatele excepţionale aduse sportului românesc, sportivei Alina Dumitru i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Meritul Sportiv” Clasa I. A fost desemnată, în anul 2008, cetăţean de onoare a municipiului Ploieşti. În acelaşi an, luptătoarea legitimată la cluburile Petrolul Ploieşti şi Steaua Bucureşti a fost desemnată sportiva anului în judeţul Prahova de reprezentanţii Direcţiei judeţene de educaţie fizică şi sport. Numele său este acordat turneului internaţional de judo, organizat de câţiva ani în România, şi care la ediţia din 13-14 mai 2022 a strâns la start peste 600 de sportivi de la 50 de cluburi din Bulgaria, Republica Moldova, România şi Ucraina.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Condamnată la 13 ani de închisoare, după ce și-a lovit mătuşa cu un topor

O femeie din judeţul Prahova care, în luna mai a acestui an, şi-a lovit mătuşa cu un topor…