Acasa Opinii Livia Stanciu și Mumia Securistă

Livia Stanciu și Mumia Securistă

8 min read
0
0
335

Despre Livia Stanciu, unul dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale, nu sunt foarte multe de spus. Domnia sa a fost, în perioada comunismului ceaușist și apoi, până în 1994, procuror la Galați. În 1994, s-a făcut judecător la Tribunalul Galați. În 2010, a ajuns la ÎCCJ ca judecător și, în același an, a preluat conducerea Curții, ca președinte. În 2016, Klaus Iohannis i-a oferit un mandat de nouă ani la Curtea Constituțională.

Ce este interesant de remarcat e faptul că Livia Stanciu a fost percepută, încă din vremea celei de-a doua președinții a lui Băsescu, drept o persoană integră, curajoasă, care se opune abuzurilor din justiție, luptând inclusiv cu hidra pesedistă.

Cei care au perceput-o așa au fost românii care doresc alinierea țării la standardele și principiile europene. Ceilalți, conaționalii noștri care vor un sistem putinist, cu economie dirijată, cu pomeni și toate celelalte ingrediente cunoscute din vremea lui Ion Iliescu, au perceput-o pe Livia Stanciu drept trădătoare de țară, sorosistă, loială „statului paralel” etc.

Ei bine, exact aici apare marea problemă. Pentru că se poate pune, din partea pro-europenilor care cred orbește în această doamnă, o întrebare: de ce, văzând abuzurile la care s-a dedat conducerea CCR condusă de politrucul comunist Valer Dorneanu în anii în care țara a fost stăpânită de clica lui Dragnea, de ce a continuat Livia Stanciu să rămână judecător al CCR?

De ce nu a demisionat într-un gest de superbă demnitate, arătând lumii întregi că mai există și oameni morali, care nu doresc să fie părtași la siluirea justiției? Răspunsuri posibile sunt destule: pentru bani, pentru vanitatea de a fi „unul dintre cei nouă”, pentru că așa îi cer forțele care o controlează din umbră, pentru că așa e corect, să rămână acolo și să se lupte cu forțele întunericului etc.

Iată însă că acum câteva zile, Curtea Constituțională a decis că sesizarea lui Tăriceanu privind ilegalitatea alegerii lui Teodor Meleșcanu (zis, de către unii, Mumia datorită vârstei lui înaintate), în fruntea Senatului a fost întemeiată. Așadar, Meleșcanu va trebui să fie înlocuit. Votul în CCR a fost 7 la 2 pentru această soluție. Cei doi care s-au opus demiterii Mumiei au fost Valer Dorneanu și Livia Stanciu. Lovitură de teatru, nu? Oare ce zic acum anti-pesediștii, de-a lungul și de-a latul țării? Dar cei care o înjurau pe Stanciu oare ce zic? Care este reacția românilor în general, știut fiind că, în marea lor majoritate, ei obișnuiesc să împartă lumea în „ai lor” și „ai noștri”? Probabil pesedeii zic ceva de genul „ia uite domne, Stanciu asta nu-i chiar așa de nenorocită, uite, a votat pentru omul nostru”, în vreme ce anti-pesedeii se tânguie: „ne-a trădat, a primit cei 30 de arginți, ah, of, vai”.

Adevărul poate fi însă cu totul altul. Anume, că Livia Stanciu a votat în favoarea Mumiei Securiste pentru că, pur și simplu, așa a văzut ea lucrurile! Numai că românii, cu mic cu mare, exclud posibilitatea ca oamenii să-și facă datoria, fără ca în spatele acestei acțiuni să stea neapărat cineva cu pălăria trasă pe ochi care să le șoptească ce au de făcut. Așa ne învață de treizeci de ani formatorii de opinie de genul tristului personaj Ion Cristoiu și nu știu cât va mai dura până să începem să înțelegem.

Ceea ce ar fi de dorit să facem noi, poporul, este simplu: să încetăm să privim statul și instituțiile lui în cheia poveștilor cu eroi care se luptă cu forțele răului. Cei numiți în funcții cheie nu sunt eroi, ci slujbași care fac ce știu ei mai bine, uneori îndeplinind dorințele celor care i-au numit, ca să nu fie dați afară, alteori acționând conform propriei conștiințe. A-ți pune speranțe în diverse personaje înalte care se luptă cu abuzurile în numele tău este o dovadă de naivitate.

Nimeni nu poate câștiga de unul singur lupta cu sistemul. Și poate că exemplul cel mai bun că sistemul învinge pe oricine este dat de Laura Codruța Kovesi. Când Dragnea a vrut să scape de ea, a scăpat, indiferent câtă susținere a avut din partea noastră, a presei occidentale, a ambasadelor.

Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

700 de posturi scoase la concurs, din sursă externă, în vederea încadrării ca poliţist de penitenciare

Vă informăm că 41 de unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor scot l…