Acasa Justiție MAI: Petre Tobă, pus la dispoziţie după ce DNA a pus în mişcare acţiunea penală

MAI: Petre Tobă, pus la dispoziţie după ce DNA a pus în mişcare acţiunea penală

5 min read
0
0
155

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş – Ioan Tudorache a emis, luni, ordinele de punere la dispoziţie a fostului ministru Petre Tobă şi a foştilor şefi DIPI, Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu, după ce DNA a comunicat ministerului că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor în dosarul privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

„Prin ordine ale ministrului afacerilor interne, Ioan-Dragoș Tudorache, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale, domnii Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareș Văduva și Horațiu Năbîrjoiu au fost puși la dispoziție”, se arată într-un comunicat al MAI.

De asemenea, prin acte administrative emise potrivit competențelor, au mai fost puși la dispoziție alți 11 polițiști, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.

Petre Tobă şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne la data de 1 septembrie. Asta după ce procurorii l-au acuzat de favorizarea infractorului pentru că a refuzat să declasifice informaţii privind activităţile ilegale ale angajaţilor de la DIPI.

Potrivit procurorilor DNA, Petre Tobă este acuzat că a refuzat, discreționar, declasificarea unor documente ce ar demonstra faptele de abuz în serviciu și deturnare de fonduri de care sunt suspectaţi mai mulţi angajaţi ai DIPI.

”Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, Tobă i-ar fi ajutat pe cei 24 de şefi, foşti şefi şi angajaţi ai DIPI să ascundă deturnarea fondurilor instituţiei.

Fonduri despre care procurorii spun că au fost folosite pentru a cumpăra lucruri inutile în activitatea serviciului: cărţi de joc, arcuri sau jocuri de darts. Achiziţii inedite reprezintă şi căsuțele de păpuși cu tobogan, mingile de volei sau cuptorul electric fără de care cei de la DIPI par să nu fi putut să îşi îndeplinească misiunile secrete. În listă se mai regăsesc stilouri de mii de lei dar şi cărţi în ediţii de lux.

Şase șefi şi 18 angajați ai Departamentului de Informații și Protecție Internă sunt urmăriţi penal pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals. Prejudiciul adus de aceştia bugetului DIPI se ridică la 300.000 de lei.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Război politic pentru amânarea alegerilor parlamentare

O lege trecută de CCR și aflată pe masa președintelui spre promulgare ar putea să dea pest…