Acasa Cultură Manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale

16 min read
0
0
258

Primăria Municipiului Ploieşti în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Asociaţia „Cultul Eroilor” Prahova, Teatrul „Toma Caragiu”, Filarmonica „Paul Constantinescu” şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ploieşti organizează, miercuri, 15 ianuarie 2020, o serie de manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale.
În acest context, Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploieşti va găzdui, începând cu ora 12,30, o conferinţă dedicată împlinirii a 170 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului vor avea loc un moment artistic liric susţinut de corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti şi un recital de poezie susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”.
Cu acest prilej, se va deschide şi expoziţia de carte rară „Ediţii eminesciene”, care prezintă volume din colecţia Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”.

Evenimente care vor marca Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2020

Ministrul Culturii, alături de instituțiile de cultură din teritoriu, vor organiza numeroase evenimente, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, ca urmare a unui dialog permanent pe care instituția noastră l-a realizat cu instituțiile din subordine și cu administrațiile publice locale din toată țara.

Vă invităm să regăsiți, mai jos, o parte din evenimentele organizate pe data de 15 ianuarie 2020, în toată țara:

Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public în data de 15 ianuarie, în intervalul 09.00-17.00. În Sala Lapidarium va fi organizat un concert care va fi susținut de doamna Doina Lavric Parghel.

Muzeul Țăranului Român – organizează o serie de proiecții cinematografice ale unor filme românești: „Jurnalul Familiei -Escu și „Maria, regina României”.

Biblioteca Națională a României va organiza două evenimente: (1) un concert-eveniment, organizat cu sprijinul Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, care va avea loc la sediul central BNR, sala Atrium, începând cu ora 16.00. Membrii proiectului Power Vibes, o formulă camerală unică în România, în care se regăsesc percuționiști ai grupului ICon Arts, sub conducerea apreciatului vibrafonist Alexandru Anastasiu, vor prezenta un spectacol al armoniei și ritmului, o explozie de energie și dinamism; (2) expoziția documentară intitulată „Floarea cuvintelor: limba română în comori literare şi bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Naţionale a României”, organizată cu sprijinul Ministerului Culturii. Aceasta va avea loc în foaierul emblematicului edificiu al Ateneului Român și își propune să pună în lumină specificul cultural românesc, reflectat în pagini de carte din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale

Muzeul National Peleș – va organiza programul educațional „Viața artistică și culturală la curtea primilor Regi ai României”.

Opera Națională Română Iași – spectacol eveniment „Ecaterina Teodoroiu” – programat pe 14 ianuarie în Sala Mare a Operei Ieșene și „Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Naționale” – în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, astăzi secție a Muzeului Național Brukenthal, a fost vizitat în iulie 1869 de către Mihai Eminescu (1850 – 1889), poetul național al României.Vizita a fost consemnată prin semnătura acestuia în Cartea de Onoare a Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu (societatea fondatoare a muzeului). În 15 ianuarie 2020, cu ocazia zilei de naștere a marelui nostru poet, zi declarată încă din 2010 ca  Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național Brukenthal va expune, la sediul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, Cartea de Onoare a Societății din 1869.

Muzeul Național George Enescu – ora 19:00 – eveniment organizat în Aula Palatului Cantacuzino – va cuprinde un recital cameral cu program exclusiv de muzică românească – vilonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga.

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca – organiează un recital de muzică și poezie, împreună cu Opera Națională Română.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța – a programat pentru data de 15 ianuarie 2020, ora 18.30 la sediul Teatrului, un Recital Extraordinar sub titulatura  „Sărbătoarea Culturii Românești”.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași – pregătește, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru,  un spectacol de poezie  sub forma unui colaj ludic inspirat de versurile lui Mihai Măniuțiu, reputat regizor de teatru și scriitor. Sub titlul TU, studenții anului I (clasa Păpuși-Marionete, tutore an – prof.univ.dr. Ciprian Huțanu, coordonator lect. univ. dr. Călin Chirilă) se prind în jocul plin de semnificații al descoperirii spiritualității. Proiectul face parte din programul play.edu derulat de Naționalul ieșean.

Teatrul Național Târgu-Mureș – cu ocazia prilejuită de Ziua Culturii Naționale, Compania Liviu Rebreanu va prezenta publicului un spectacol cu titlul „întâlniri prin timp”.

Opera Națională Română din Timișoara – organizează spectacolul de operă „Tosca” de Giacomo Puccini.

Opera Brașov – marchează, în premieră, Ziua Națională a Culturii – dată ce reprezintă ziua de naștere a marelui poet român Mihai Eminescu (1850 – 1889). Cu acest prilej, instituția își va deschide porțile către toți cei doritori să cunoască mai îndeaproape activitatea, atât pe cea artistică, cât și pe cea din spatele scenei. Astfel, miercuri, 15 ianuarie 2020, în intervalul orar 11 – 13, publicul va putea asista la una din repetițiile programate pentru spectacolul cu opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar și va putea vizita clădirea Operei Brașov. De asemenea, Opera Brașov dedică Zilei Naționale a Culturii și Recitalul de la ora 5, ce are loc tot miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov.

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău – organizează proiectul cultural aniversar ”Mihai Eminescu – publicistul” – eveniment cultural dedicat marelui poet, prozator și jurnalist român.

Centrul de Cultură Arcuș – prezentarea tânărului cineast Vasile Berde Luca Ștefan; Proiecție film (Don’t open the door – film selecționat și premiat de mai multe ori); Concert cameral Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu recital de pian la patru mâini Programul cuprinde lucrări ale compozitorilor născuți pe teritoriul României; Expoziție de artă Plastică – Pinacoteca Centrului de Cultură Arcuș.

Direcția Județeană de Cultură Maramureș –  ora 13 – depunere de coroane, împreună cu filiala Scriitorilor, la bustul poetului Mihai Eminescu, la colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare; – ora 18 – seară de poezie în colaborare cu Fundația Culturală și revista de cultură ,,ARCHEUS” în localitatea Ocoliș jud. Maramureș; – ora 20- Conferința ”Brâncuși și folclorul românesc”- sediul de vară al Fundației Archeus.

Direcția Județeană de Cultură Covasna – Participare  DJC Covasna la Concertul de muzică  de cameră –  în onoarea zilei de 15 ianuarie ce se va desfăşura la Casa de concerte Bastion a Centrului de cultură Arcuş; Secvenţe de lectură – „Poezia eminseciană-  moment literar între trecut şi viitor”, organizat în cadrul DJC Covasna.

Direcția Județeană de Cultură Galați –15 ianuarie „170 de ani de la nașterea poetului nepereche” organizator biblioteca „V.A. Urechia” / Galele Culturii Gălățene – 28 ianuarie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați.

Direcția Județeană de Cultură Ialomița – ”Protejarea și punerea în valoarea a monumentelor istorice din Bărăganul Ialomițean”.

Direcția Județeană de Cultură Mureș, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin 1-Mihai Eminescu 170 – evocare – „Eminescu n-a existat” – recital liric susținut de Nicolae Băciuț.

Direcția Județeană de Cultură Prahova – Simpozion „Academia Romana – for suprem al culturii nationale”, prezintă prof. dr. Georgeta Filitti. Evenimentul va avea loc pe data de 15 ianuarie, ora 11.00, Sala Marea Unire din incinta Palatului Culturii din Ploiești.

Direcția Județeană pentru Cultură Bihor – depunere de coroane de flori la statuia poetului Mihai Eminescu – autor Ovidiu Maitec.

Direcția Județeană pentru Cultură Buzău – lansare de carte „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”.

Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani – organizează la Botoșani și Ipotești diferite manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale marcând, totodată, 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu.

Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui – evenimente: Mit și Simbol în poezia eminesciană; Concurs de interpretare; Mihai Eminescu – Omagierea Poetului Național; De ce (să) citesc – dezbatere; Ochii lui Hiperion – conferință.

Direcția Județeană pentru Cultură Argeș – lansare de carte cu titlul „Cum construiau inițiații – aspecte simbolice ale construcției” – de Cristian Cocea, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, municipiul Pitești, jud. Argeș.

Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin – manifestare cultural-artistică cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române.

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea –  va organiza două proiecte: Proiectul „Toți pentru România”; Recital și moment poetic dedicat lui Mihai Eminescu, ambele organizate în Focșani.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

8 persoane reţinute şi 26 sub control judiciar în dosarul privind obţinerea ilegală de permise auto

Opt persoane au fost reţinute, iar 26 au fost plasate sub control judiciar de procurori în…