Acasa Diverse Morminte vechi de 3.000 de ani ale unor înalţi preoţi, descoperite în Egipt

Morminte vechi de 3.000 de ani ale unor înalţi preoţi, descoperite în Egipt

2 min read
0
0
201

Morminte vechi de 3.000 de ani ale unor preoţi de rang înalt şi care conţin sarcofage din piatră şi din lemn au fost descoperite la sud de Cairo, a anunţat joi ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.

Şaisprezece morminte, conţinând în total 20 de sarcofage dintre care unele gravate cu hieroglife, au fost dezgropate de o echipă de arheologi egipteni din situl Al Gharafa, în regiunea oraşului Minya, la 300 de km sud de Cairo, a indicat ministrul.

Ele adăpostesc rămăşiţele mai multor preoţi ai zeului Thot, cu corp de om şi cap de ibis, precum şi unele ale unor importanţi demnitari din Egipt. Şi sunt vechi de aproape trei milenii.

Unul dintre sarcofage, din piatră, este dedicat zeului faraonic Horus, cu cap de şoim, fiul lui Isis şi al lui Osiris. Gravată pe piatră, o reprezentare a zeiţei Nut este considerată drept mama tuturor aştrilor, care îşi întinde aripile pe sarcofag.

Arheologii au descoperit de asemenea 10.000 de figurine din faianţă albastră şi verde, 700 de amulete în formă de scarabeu, dintre care unele din aur pur, precum şi o amuletă reprezentând o cobră înaripată.

Au fost descoperite şi vase canopice care erau destinate să găzduiască organele decedaţilor.

În ultimii ani, autorităţile egiptene au căutat să promoveze descoperirile arheologice pentru a relansa turismul în ţară.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Măsuri restrictive prelungite în municipiile Ploieşti şi Câmpina

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a decis, luni, ca perioada de…