Acasa Social Munca prestată într-o zi de repaus săptămânal se poate compensa şi doar financiar, potrivit unui proiect de lege

Munca prestată într-o zi de repaus săptămânal se poate compensa şi doar financiar, potrivit unui proiect de lege

4 min read
0
0
96

Mai mulîi parlamentari PNL au propus, într-o iniţiativă legislativă, modificarea Codului Muncii, astfel încât, cu acordul salariatului, munca prestată într-o zi de repaus să se compenseze şi doar financiar.

Potrivit proiectului, „în cazul în care repausul de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, iar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minimum 24 de ore”.

Propunerea legislativă vine să clarifice regimul juridic al muncii prestate ocazional în zilele de repaus săptămânal, cu acordul salariaţilor, au precizat iniţiatorii, menţionând că, „în prezent, practica este contradictorie, atât la nivelul inspectoratelor de muncă, cât şi la nivelul instanţelor judecătoreşti, existând o varietate de interpretări.”

Potrivit art. 120 Codul muncii, republicat, munca suplimentară este definită ca fiind „munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112.”

Conform art. 109 din Codul muncii, „durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână”. Prin urmare, orice muncă efectuată cu depăşirea celor două limite – 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână – excede duratei normale a timpului de muncă săptămânal, încadrându-se în sfera noţiunii de muncă suplimentară, astfel cum aceasta este definită de art. 120 Codul muncii. Argumentul unor inspectori de muncă, în sensul că munca suplimentară nu poate fi efectuată decât în cadrul celor 5 zile de activitate, neputând fi desfăşurată şi pe durata repausului săptămânal, nu îşi găseşte sprijin în niciun text din Codul muncii, precizează iniţiatorii.

Astfel, propunerea legislativă prevede completarea unui articol din Codul muncii cu paragraful următor: „Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore.”

„Prin această modificare legislativă, răspundem solicitărilor care vin atât de la mediul economic, cât şi de la angajaţii care doresc să aibă posibilitatea de a obţine câştiguri suplimentare, ştiut fiind că orele suplimentare sunt plătite dublu în general.”, mai arată iniţiatorii.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Victorie cu multe goluri pentru MFC Oilfriends Ploiești în amicalul cu Aviatorii Ploiești

Oilfriends Ploiești a susținut joi, 13 august, începând cu ora 19:30, pe terenul 1 din Baz…