Acasa Opinii O emblemă a PNL – Emanoil Savin

O emblemă a PNL – Emanoil Savin

6 min read
0
0
569

Cel puțin în Valea Prahovei, numele de Emanoil Savin este cunoscut de toată lumea. Pentru că omul a fost, din 2004 până în 2016, primar de Bușteni, participând de fiecare dată la alegeri din partea altui partid. A început prin a fi omul „Varanului” Voiculescu, apoi s-a făcut pesedist, a sărit în barca PDL ca mare fan Băsescu, s-a întors la PSD care l-a făcut senator, iar acum, iată, a redevenit liberal, intrând în PNL-ul reformat, înnoit, modernizat, european etc. – așa cum îl prezintă propaganda.

Despre afacerile imobiliare ale lui Savin a scris toată presa. Despre jocurile de noroc, de asemenea. Despre relația mai mult decât foarte bună cu pușcăriașul Dragnea, nu mai vorbesc. Iată ce declara Savin pentru „Adevărul” în 2016: „In 2001 am intrat în PDSR. Apoi PUR. PUR s-a făcut PC, apoi am intrat în PD, care s-a făcut PDL. Din PDL s-a făcut PNL… Acuma o să trec în PSD, că eu toată viața mi-am dorit să candidez de la PSD, dar nu m-au lăsat”.

Cine vrea să afle mai multe, poate intra aici: https://cutt.ly/HrYaXBr.

Un om cu o asemenea carte de vizită nu ar fi primit, într-o țară din UE sau din US în niciun partid, pentru că un partid care ar merge cu el în alegeri n-ar fi votat de mai nimeni. La noi, în schimb, alegătorii nu au o problemă cu asta. Pentru ei criteriile care îi ajută să distingă între X și Y nu sunt de natură morală. N-ai să auzi vreun votant zicând „votez cu X că nu e corupt, nu fură și nu minte”, ceea ce contează e că X a dat pomeni mai grase ori că promite mai multe.

Dar de ce s-a ajuns aici? Pentru că de-a lungul timpului, prin acțiuni precum cea pe care tocmai a pus-o în operă PNL primindu-l în partid pe Savin, partidele s-au dovedit a nu fi altceva decât niște cloace de interese. Interese care de cele mai multe ori se întrepătrund, așa încât nici vorbă să avem o alternanță la putere a unor partide cu viziuni și programe diferite, ci o simplă rotire din patru în patru ani a unor grupări de indivizi grupați sub steaguri aparent diferite, în realitate identice.

Vremurile în care un lider precum Corneliu Coposu electriza masele prin recursul la morală, fiind el însuși un model de urmat, s-au dus. Astăzi politicienii mint cum respiră, promit orice le vine în cap și apoi îi doare fix în cot că au promis. E cazul PNL, care ne-a asigurat, înainte de alegeri, că a pus capăt cârdășiei cu PSD și că participarea la USL a fost o eroare, iar acum, când nici nu s-a instalat bine la putere, are ca principală preocupare salvarea și recuperarea unor personaje de genul lui Emanoil Savin. Asta sub privirile îngăduitoare ale președintelui Iohannis, care continuă să vorbească, stârnind până și râsul curcilor, despre eliminarea PSD de la butoanele puterii. Așa de bine îi vor elimina liberalii pe oamenii lui Dragnea, încât în scurt timp la butoane vor fi liberalii Ecaterina Andronescu, Paul Stănescu și, de ce nu, Eugen Nicolicea.
Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat v…