Acasa Eveniment Peste 12 milioane de țigarete confiscate în primele două luni ale anului

Peste 12 milioane de țigarete confiscate în primele două luni ale anului

8 min read
0
0
328

În urma acțiunilor desfășurate de Poliția Română pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu tutun, au fost ridicate și indisponibilizate aproape 12.000.000 de țigarete, circa 1,5 tone de tutun și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproape 2.400.000 de lei.

Poliția Română acționează la nivel național pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu țigarete și tutun.

Astfel, în primele 2 luni ale anului 2017, polițiștii au desfășurat peste 700 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu țigarete și produse din tutun, activități în urma cărora au fost constatate 637 infracțiuni.

De asemenea, pe parcursul activităților au fost ridicate în vederea confiscării 3.947.708 de țigarete, 844 de țigarete foi și 1.446 kg. de tutun.

Totodată, odată cu finalizarea cercetărilor și sesizarea instanței de judecată, au fost indisponibilizate 8.118.080 de țigarete.

Valoarea bunurilor indisponibilizate sau confiscate este de 2.434.119 lei. De asemenea, au fost indisponibilizate 18 mijloace de transport și au fost aplicate 717 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 927.555 de lei.

Pentru prevenirea achiziționării de către cetățeni a țigaretelor de contrabandă, Poliția Română, împreună cu alte autorități și cu parteneri din mediul privat, a desfășurat și desfășoară campanii de informare — „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!”, „Spune NU contrabandei! APARENȚELE ÎNȘALĂ!”

received_1489531911099198

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Botoșani, împreună cu cei de la Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Romane, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 40 de percheziții domiciliare, la membrii a două grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă.

La data de 15 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și procurorii D.I.I.C.O.T. — S.T. Botoșani au efectuat 40 de percheziții în localitățile Rădăuți Prut, Rediu, Darabani, Havârna, Viișoara și Coțușca, din județul Botoșani.

La activități au participat și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași.

Perchezițiile au vizat destructurarea a două grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă.

În fapt, din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, pe raza județului Botoșani, s-ar fi constituit și dezvoltat două grupări infracționale organizate specializate în contrabandă care, deși aparent funcționau independent una față de alta, ar fi derulat temporar împreună activități de introducere, transport și distribuție de țigări de contrabandă.

Din investigații a reieșit că membrii grupărilor ar fi traficat, în total, peste 1.860.000 de țigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, cauzându-se astfel un prejudiciu de aproximativ 960.000 de lei.

nei

La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, din cadrul Poliției Orașului Darabani, reprezentanți ai Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, polițiști de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți Prut, precum și jandarmi.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Peste 380.000 de țigări de contrabandă au fost ridicate și 40 de persoane au fost conduse la audieri, în urma a 49 de percheziții efectuate de polițiștii din Prahova, la membrii unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu țigări.

La data de 19 ianuarie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova și cei ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române au efectuat 49 de percheziții, la domiciliile unor persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare specializată în contrabandă cu țigări.

Perchezițiile au fost efectuate în municipiul Ploiești, orașul Urlați și în alte 8 localități din județ.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna decembrie 2016, persoanele bănuite s-ar fi aprovizionat cu țigări provenite din spațiul extracomunitar, fără a deține documente legale. Ulterior, le-ar fi distribuit și comercializat în diverse localități din județ.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate peste 380.000 de țigări, pe ambalajul cărora erau aplicate banderole fiscale de marcaj emise de autoritățile din Ucraina și Moldova, precum și aproape 45.000 de lei și 925 de euro.

40 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, pentru audieri, iar ulterior 8 persoane au fost reținute.

Polițiștii continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…