Acasa Cultură Peste 2.000 de spectatori români au participat la evenimentul Tango4All

Peste 2.000 de spectatori români au participat la evenimentul Tango4All

15 min read
0
0
153

Primit cu entuziasm de public la București și Bușteni, în perioada 9-18 septembrie, tango-ul a depășit statutul de dans de nișă în România

Peste 2.000 de spectatori români au participat la evenimentul ‘Tango4All — Săptămâna Europeană de Tango’, desfășurat în perioada 9-18 septembrie, la București și Bușteni, în premieră în România, în cadrul unei sărbători fără precedent în România, dedicată celui mai fascinant dans de societate și celui mai artistic dintre dansurile sportive, tangoul. Entuziasmul, receptivitatea și bucuria cu care publicul amator, dar și cel profesionist (dansatori și profesori de tango) au primit primul eveniment de acest gen din România, organizat de Asociația Cultură și Tango (ACT), în cadrul unui program Erasmus+, au demonstrat că tango-ul a depășit statutul de dans de nișă și a devenit mai popular și mai cunoscut, unul dintre obiectivele declarate ale proiectului Tango4All.

Agenda evenimentului, care a făcut parte din Săptămâna Europeană a Sportului, a propus publicului cursuri gratuite de tango, demonstrații de măiestrie oferite de maeștri și instructori de tango de nivel internațional, proiecții de film și evenimente culturale, concerte, sesiuni informative și expoziții. Intrarea a fost liberă la evenimentele dedicate publicului larg și contra cost la workshop-urile și demonstrațiile de măiestrie oferite de personalitățile invitate. Săptămâna Europeană de Tango a fost celebrată și de o serie de școli de tango, românești sau străine, care au pregătit programe speciale pentru public. În România sunt peste 3.000 de dansatori de tango și peste 40 de scoli de tango.

‘Suntem bucuroși că am reușit să aducem împreună profesori internaționali, profesori locali, asistenși de tango, organizatori de evenimente de tango, copii, tineri, seniori, care cu toții au o pasiune comună — tango-ul argentinian. Energia creată în urma acestui eveniment dovedește încă o dată cât de puternic este ‘Tango-ul’ și câte beneficii poate aduce: menținerea condiției fizice și psihice, creșterea încrederii în sine, corectarea posturii, dorința de socializare, de contribuție la bunăstarea unei comunități, dorința de a face fiecare activitate cu pasiune, dăruire și motivație interioară. Scopul de a aduce tango-ul mai aproape de toate categoriile de vârstă a fost atins, însă acesta este doar începutul unei lungi experiențe de care ne vom bucura cu fiecare pas în parte’, declară Anca Ionescu, președinta Asociației Cultură și Tango (ACT), organizatorul evenimentului.

Ambasadorii ‘Tango4All — Săptămâna Europeană de Tango’ au fost: cântăreața argentiniană Analia Selis, care a invitat publicul să simtă pasiunea și perfecțiunea tehnică a tango-ului argentinian, muzicianul, pianistul și chitaristul Mariano Castro, dublu nominalizat la Premiile Latin Grammy (2009 și 2010) la categoria ‘Cel mai bun album tango’, membru al grupului Narcotango, regizoarea Alice Barb, managerul Centrului Cultural Casa Artelor, La Morocha (Alina Dumitrescu), cea care a înființat în 2004 prima școală de Tango Argentinian din România — El Tango, Carmen Podgorean, Ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Argentina și Republica Paraguay.

Printre personalitățile care au conectat spectatorii români la dimensiunea internațională a tango-ului, prin masterclass-urile și demonstrațiile de măiestrie prezentate la București și Bușteni, s-au numărat:

— Maestro Carlos Enrique Maturano Luissi & Heide Maria Schmollgruber, Austria

Format în arta dansului de tango la Buenos Aires, Maestro Carlos E. Maturano are expertiză în pedagogia, istoria, tehnicile și muzica de tango. Din 2012 este Președinte al National Tango Academy of Austria și Director al ‘European Tango School’.

— Claudio Forte & Barbara Carpino, Italia — coregrafi, profesori și dansatori profesioniști de Tango Argentino. În 2005 au participat la MUNDIAL DE TANGO în Buenos Aires, unde au ajuns în finală la categoriile Salon și Escenario.

— Dimitris Biskas & Mariana Patsarika, Franța — Trăiesc și predau la Paris, unde studiază dansul și participă la festivaluri și workshop-uri din întreaga Europă. Conceptul lor despre tango se bazează pe relația de egalitate dintre parteneri și prin stabilirea unui contact și unei comunicări mai bune între parteneri, grație conexiunii tango-ului.

— Andrea Pirity & Laszló Budai, Ungaria — Laszló Budai este profesor de tango Argentinian în Ungaria și în străinătate, coregraf la teatre din Budapesta și profesor invitat la Hungarian Dance Academy și University of Theatre and Film Arts. Andrea Pirity participă la festivaluri și workshop-uri internaționale și deprinde tehnici și stiluri didactice de la o serie de maeștri de.tango argentinieni și europeni.

România a fost reprezentată de perechea Lucian Stan & Raluca Aldea, finaliștii probei de Tango Escenario la Campionatul European de Tango din Cervia, Italia, 2016. De asemenea, invitați speciali au fost și campionii Italiei la tango, Emanuela Benagio și Michele Losefaro.

Iată câteva dintre impresiile invitaților străini:

Laszlo Budai (Ungaria): ‘Sunt foarte fericit că mă aflu aici. E pentru prima oară când vin în România ca profesor, să predau tango-ul. Sunt fericit că publicul român mă poate cunoaște acum. Mi-ar plăcea să mai revin. Dacă românilor le place tango-ul meu, tehnica mea, îi invit la Budapesta, unde organizez workshop-uri, spectacole, am clubul meu de dans’.

Carlos Maturano (Austria): ‘Pentru mine tango-ul este ca o a doua natură. În 3 cuvinte, tango-ul înseamnă pasiune, libertate, prieteni. Tango-ul este ca o călătorie în interior, dar e mai dificilă când ai un suflet mic… Mesajul meu pentru publicul român este să încerce să fie… român când dansează tango’.

Heide Maria Schmollgruber (Austria): ‘A fost o seară minunată (n.r. — Gala La Noche de Maestros din Bușteni, 17 septembrie). Am văzut atâtea cupluri, atâtea stiluri diferite, am văzut spectacol, am văzut bucurie. Pentru mine tango-ul înseamnă fericire’.

Dimitris Biskas & Mariana Patsarika (Franța): ‘Românii sunt foarte călduroși, este a treia oară când dansăm în România și regăsim contactul magnific cu oamenii de aici. Primul lucru pe cae îl simți dansând e contactul cu oamenii. Tango-ul e un dans al improvizației, e ca un dialog. E un dans dificil, dar se pliază tuturor categoriilor de vârste. E un dans agreabil pentru că are în el spiritul comunității’.

Printre cele mai importante evenimente care au avut loc la București s-au numărat: un seminar internațional destinat profesorilor de tango din Europa, pe 10 septembrie, la Institutul Cervantes, O Gală specială de Tango la Palatul Bragadiru, pe 11 septembrie, cu intrare gratuită, o Zi a Porților Deschise în care școlile de tango din România, partenere în proiect, au oferit cursuri gratuite de tango, evenimente în aer liber cu demonstrații outdoor la Casa Artelor, pe 10 septembrie, cu participarea unora dintre ambasadorii proiectului, muzicianul Mariano Castro și regizoarea Alice Barb, proiecția filmului ‘Norma’, dedicat dansatoarei-fenomen nonagenare din Argentina, pe 12 septembrie, spectacolul-eveniment ‘Luna Tango’, cu Analia Selis, Mariano Castro și Omar Massa, spectacol care a avut mai multe reprezentații la Casa Artelor, în luna septembrie.

La Bușteni, pe 17 septembrie, publicul a avut acces liber la Castelul Cantacuzino, unde a urmărit cursuri gratuite de tango, iar seara, la sediul CPPI, a avut loc o Gală de tango specială—Noche de Maestros, un regal de tehnică și măiestrie artistică oferit de maeștri de renume internațional din 5 țări europene.

Proiectul ‘Tango for all’, inițiat de 6 ONG-uri din 5 țări europene (România, Italia, Franța, Austria, Ungaria) și inclus în cadrul Programului Erasmus+, a avut ca obiectiv creșterea participării europenilor de toate vârstele în activități de cunoaștere a dansului/tango-ului și a comunităților de tango argentinian. Proiectul a implicat circa 50 de profesori de tango din Europa, aproximativ 300 de participanți la evenimentele locale din fiecare țară participantă la proiect și aproximativ 2.000 de participanți la evenimentul ‘Săptămâna Europeană de Tango’ din România.

Organizatori: Asociația pentru Cultură și Tango, Asociația Academia de Tango Argentinian

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

La școală, din 14 septembrie, trei scenarii: verde, galben și roșu

Școala începe pe 14 septembrie, iar elevii vor merge la ore numai cu mască. Unde va fi pos…