Acasa Economic Peste 210 milioane lei pentru infrastructura de sănătate, de transport şi cea socială din judeţul Prahova

Peste 210 milioane lei pentru infrastructura de sănătate, de transport şi cea socială din judeţul Prahova

6 min read
0
0
123

„Este foarte important ca cetăţenii să beneficieze de servicii medicale de calitate şi cât mai aproape de casă. De aceea, una dintre priorităţile Guvernului României o constituie modernizarea spitalelor judeţene, a ambulatoriilor de specialitate, a unităţilor de primiri urgenţe, precum şi a centrelor medicale integrate”, a afirmat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Declaraţia a fost făcută cu ocazia semnării, la Ploieşti, a şase contracte de finanţare din fonduri europene, care vizează îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţ la serviciile de sănătate, de transport şi cele sociale. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 210 milioane de lei.
Unul dintre proiecte are în vedere atât extinderea, reabilitarea, modernizarea şi recompartimentarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cât şi dotarea acesteia cu echipamente medicale performante. Bugetul investiţiei este de 18.566.621 lei, iar finanţarea va fi asigurată prin Axa prioritară 8 a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Un alt proiect semnat astăzi, în valoare de 7.035.215,47 lei, este finanţat prin Axa prioritară 3 a POR 2014-2020 şi are ca scop reabilitarea termică şi creşterea eficienţei energetice a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti.
Tot pentru judeţul Prahova au fost semnate şi două contracte de finanţare cu fonduri europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, prin care vor fi modernizaţi şi reabilitaţi 60 kilometri de drumuri judeţene (DJ720, DJ 102K, DJ 102D, DJ 100C). Valoarea totală a acestor două proiecte este de 153 milioane lei, cu peste 75.000 de persoane beneficiari direcţi.
Prin proiectele din domeniul social se vor înfiinţa două complexuri de locuinţe protejate în localitatea Călineşti (cu două, respectiv trei locuinţe), fiecare însoţit de câte un centru de zi. Valoarea totală a acestor contracte este de 7,5 milioane lei.
Până în prezent, în judeţul Prahova, sunt în diverse stadii de implementare 109 proiecte cu finanţare prin Programul Operaţional Regional, în valoare de aproximativ 1,46 miliarde lei, care vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport, creşterea eficienţei energetice, conservarea patrimoniului istoric, extinderea şi modernizarea unităţilor medicale/asigurarea accesului la servicii de sănătate, reabilitarea unităţilor de învăţământ, modernizarea sistemului de iluminat public.
Judeţul Prahova beneficiază şi de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin intermediul căruia au fost finalizate 48 de obiective, iar alte 189 sunt în diverse stadii de implementare.
* * *
Programul Operaţional Regional 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin FEDR, iar 1,5 miliarde de euro – contribuţia naţională. Autoritatea de Management a programului funcţionează la nivelul MDRAP.
POR 2014-2020 finanţează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-şi poată gestiona în mod eficient resursele şi să-şi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

De mâine, se reiau cursele oficiale pe Hipodromul Ploiești, însă fără spectatori

După pauza forţată determinată de pandemia de coronavirus, activitatea de pe Hipodromul Pl…