Acasa Cultură Peste 600 de infracțiuni comise la regimul protejării patrimoniului cultural național

Peste 600 de infracțiuni comise la regimul protejării patrimoniului cultural național

15 min read
0
0
281

Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, desfășoară permanent activități pentru protejarea patrimoniului cultural național, atât în misiunile de zi cu zi, cât și prin organizarea de acțiuni și controale tematice.

Activitățile desfășurate de polițiști în anul 2016 au dus la constatare a peste 600 de infracțiuni comise pe această linie, recuperarea a aproape 7.300 de bunuri culturale și confiscarea a peste 130 de detectoare de metale.

În anul 2016, activitățile desfășurate de polițiști, prin Direcția de Investigații Criminale a Poliției Române, pentru cercetarea și tragerea la răspundere a celor care au săvârșit infracțiuni la regimul protejării patrimoniului cultural național, au dus la constatarea a 624 de infracțiuni.

Aceste infracțiuni constau în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mânăstiri și schituri, din locuințe și colecții particulare, din muzee sau colecții publice ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecție ale acestora.

Din totalul infracțiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (58%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcțiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 11,9% este reprezentată de infracțiuni privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național (O.G. nr. 43/2000 republicată), iar 10,8% este reprezentată de furturi, dintre acestea 37% fiind furturi comise în dauna lăcașelor de cult.

În această perioadă, 279 de persoane care au adus atingere patrimoniului național cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de polițiști.

Polițiștii de investigații criminale din toată țara au recuperat 7.268 de bunuri culturale mobile, dintre care 3.800 (aproximativ 52%) sunt bunuri arheologice și monede antice și medievale sustrase din siturile arheologice din România.

De asemenea, în urma acțiunilor zilnice și a controalelor tematice desfășurate de Poliția Română, au fost confiscate 809 bunuri culturale mobile, dintre care 88 sunt tablouri, 2 obiecte de cult, 265 monede antice și medievale, iar 278 obiecte de artă decorativă. Totodată, au fost confiscate 137 de detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.

Cu titlu exemplificativ:

*** În perioada 7 — 11 noiembrie 2016, Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, a participat la operațiunea ,,PANDORA’, desfășurată la nivel european, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de furt, tăinuire, distrugere sau efectuare de intervenții neautorizate în siturile arheologice, precum și a operațiunilor ilicite de comerț/export/import de bunuri culturale mobile și a altor fapte care aduc atingere patrimoniului cultural național mobil și imobil.

În cadrul activităților desfășurate la nivel național, au fost efectuate 14 percheziții domiciliare, au fost întocmite 13 dosare penale, au fost aplicate 132 de sancțiuni contravenționale și au fost confiscate 11 detectoare de metale.

*** În perioada 24-26 februarie 2016, polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au desfășurat o acțiune în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, în prima zi a acțiunii, prin cooperare judiciară internațională, polițiștii au reușit să recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) și 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni).

Bunurile de patrimoniu au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București. De asemenea, au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

Urmărirea penală este efectuată de polițiștii din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcției de Investigații Criminale — Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La acțiune au participat și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Alba, Hunedoara și Sibiu.

În cursul anului 2016, Poliția Română a desfășurat, la nivel național, proiectul ‘CUNOAȘTE ȘI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL!’, în cadrul programului ‘Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!’.

La activități au participat peste 7.000 de elevi, din aproape 130 de unități de învățământ.

Informații de background:

În cadrul Poliției Române, polițiștii încadrați ca specialiști în acest domeniu, care instrumentează dosare ce privesc protejarea patrimoniului cultural național, pe cele 3 paliere, respectiv patrimoniul imobil, patrimoniul mobil și patrimoniul imaterial au studii în arheologie, arte plastice, istorie sau arhivistică.

În cazul comiterii de furturi sau dispariții de bunuri culturale mobile, polițiștii demarează investigațiile, în conformitate cu prevederile legale, una dintre cele mai importante măsuri fiind aceea de punere în urmărire a bunurilor ce au făcut obiectul acestor fapte.

Activitatea de urmărire a bunurilor are la bază o descriere detaliată a acestora, potrivit normelor instituite la nivel internațional.

Bunurile astfel descrise sunt implementate în baza de date ‘Obiecte’, administrată de Poliția Română, iar cele care sunt însoțite de fotografii-martor vor fi publicate pe pagina WEB a Poliției Române (http://www.politiaromana.ro/obiecte).

Fotografii ale bunurilor, descrierea acestora și datele sintetice privind furtul sau dispariția sunt comunicate Ministerului Culturii (introduse în Registrul bunurilor culturale distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Autorității Naționale a Vămilor, precum și Secretariatului General Interpol, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională — Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea punerii în urmărire internațională și postarea pe pagina WEB a OIPC INTERPOL (http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt).

Parteneriat cu Fundația Collegium XXI

Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale și structurile teritoriale, a desfășurat activități preventive, împreună cu societatea civilă, prin mediatizarea cazurilor instrumentate și a acțiunilor desfășurate și participări la interviuri pe această linie.

Pentru educarea elevilor în spiritul cunoașterii și protejării valorilor ce fac parte din patrimoniul cultural național și universal, polițiștii au desfășurat activități în școli și în muzeele care dețin și expun bunuri culturale mobile recuperate de Poliția Română.

Tinerilor le-au fost furnizate informații despre tezaurul cultural național, drepturile și obligațiile ce le revin în ceea ce privește protejarea acestuia și li s-a vorbit despre importanța cooperării dintre membrii societății civile și autoritățile/instituțiile statului competente.

Unul dintre principalii parteneri ai polițiștilor în aceste activități preventiv—educative este Fundația Collegium XXI.

În parteneriat cu Fundația Collegium XXI, ofițerii de investigații criminale au realizat, noiembrie anul trecut, Ghidul de informare intitulat ‘MILLENIA OPES’, ce cuprinde cele mai importante bunuri culturale mobile recuperate de Poliția Română, între anii 2000 — 2015, lucrare apreciată de reprezentanții instituțiilor implicate în deținerea, depozitarea, conservarea și protejarea Patrimoniului Cultural Național.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Personal medical infectat cu COVID-19 la Spitalul Municipal Câmpina

Odată cu creşterea constantă a numărului de noi îmbolnăviri, creşte, din păcate, şi număru…