Acasa Justiție Peste 80 de infracțiuni economice constatate de polițiști în ultima săptămână

Peste 80 de infracțiuni economice constatate de polițiști în ultima săptămână

5 min read
0
0
171

În ultima săptămână, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au constatat 84 de infracțiuni economice.

În perioada 9-15 decembrie a.c., în urma activităților desfășurate sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au constatat 84 de infracțiuni economice, de comiterea cărora sunt bănuite 84 de persoane.

Astfel, polițiștii au constatat 53 de infracțiuni prevăzute de Codul Vamal, 10 infracțiuni de evaziune fiscală și o complicitate la această infracțiune, 5 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, 3 delapidări și 3 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice de contrabandă.

De asemenea, polițiștii au constatat 2 înșelăciuni, 2 infracțiuni prevăzute de Codul Fiscal, un fals material în înscrisuri oficiale, un uz de fals, un abuz în serviciu, o dare de mită și o infracțiune prevăzută de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sancționarea faptelor de corupție.

Tot în această perioadă, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 43 de percheziții domiciliare, au pus în aplicare 20 de mandate de aducere și au aplicat măsuri asigurătorii în valoare de 6.264.000 de lei.

Totodată, au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de 85.000 de lei.

La data de 15 decembrie a.c., polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R., sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat 32 de percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Ilfov, Prahova și Brăila.

Activitățile au avut loc în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Cei în cauză sunt bănuiți că, în perioada 2010-2015, prin intermediul mai multor societăți comerciale, ar fi înregistrat în evidențele contabile și ar fi declarat fiscal achiziții fictive de europaleți și paleți industriali de la firme de tip ‘fantomă’ sau de la agenți economici a căror identitate ar fi fost folosită fraudulos, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat la 6.000.000 de lei, iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 16.000.000 de lei.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, urmărit penal şi sechestru pe avere

DNA l-a pus sub acuzare pe fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, deputat în Par…