Acasa Eveniment Plata amenzilor nu mai este obligatorie în 24 ore

Plata amenzilor nu mai este obligatorie în 24 ore

7 min read
0
0
276

Mare atenție, șoferi! Începând de vineri, 24 august, o să aveți acest drept! De mâine, Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, act normativ deja intrat în vigoare, va fi pusă în aplicare.

Astfel, toți conducătorii auto care vor primi amenzi contravenționale le vor putea achita pe jumătate într-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal.

Dacă agentul constatator al contravenției nu scrie pe procesul-verbal și codul numeric personal (CNP) al celui care a încălcat legea, procesul-verbal va fi considerat nul, potrivit actului normativ care vizează modificarea procedurii de achitare a amenzilor contravenționale și care a fost publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, pentru a fi considerat valid, procesul-verbal de contravenție trebuie să includă anumite informații obligatorii prevăzute de lege. Prin schimbările aduse de această lege, lista acestor informații va cuprinde și CNP-ul contravenientului.

„Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu”, este prevăzut în actul menționat.

Reglementările au fost aprobate prin Legea nr. 203/2018, publicată în Monitorul oficial nr. 647 din 25 iulie şi vor intra în vigoare de la 24 august 2018, cu excepția dispoziţiilor care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019 şi care privesc tehnica de plata într-un cont unic la Trezorerie, inclusiv instituirea titlului de creanţă electronic.

De reținut este că, prin modificarea adusă actului normativ, este eliminată calitatea agentului constatator ca informație a cărei lipsă determină nulitatea amenzii.

În același timp, se modifică și lista informațiilor care trebuie neapărat să figureze pe un proces-verbal de contravenție. Concret, documentul include următoarele elemente:

  • data şi locul unde este încheiat;
  • numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
  • indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
  • posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea.

Pe deasupra, pentru simplificare, procesul-verbal va constitui și înștiințare de plată. Acum, înștiințarea de plată este un document separat, care se comunică odată cu procesul-verbal de contravenție.

• Reglementările tehnice amintite mai sus se aplică, în sistem pilotamenzilor contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule.

Alte modificări:

• Organizarea, funcționarea, finanțarea și administrarea sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

• Reglementările tehnice se aplică amenzilor contravenționale, altele decât cele în sistem pilot aplicate amenzilor contravenţionale la circulaţia auto, pe măsura dezvoltării sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice, de la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului.

• Pentru procesele-verbale întocmite anterior intrării în vigoare a prezentei legi, aplicarea și executarea sancțiunii contravenționale se supun prevederilor legale în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare.

• De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate.

• Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la 31 decembrie 2018. 

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Trei bărbaţi urmăriţi în cazul tentativei de omor din Chiajna, prinşi într-o cabană din Prahova

Trei bărbaţi care erau daţi în urmărire generală în cazul tentativei de omor, petrecută pe…