Acasa Politică Prefecții, subprefecții și inspectorii vor fi scoși din categoria funcționarilor publici și vor fi asumați politic

Prefecții, subprefecții și inspectorii vor fi scoși din categoria funcționarilor publici și vor fi asumați politic

4 min read
0
0
142

„Să ieşim dintr-o anumită ipocrizie”. Este declaraţia făcută de premierul Sorin Grindeanu care a explicat proiectul de modificare a statutului funcţionarilor publici şi eliminarea termenului de „apolitic”.

Guvernul intenţionează să introducă un nou cod administrativ. Practic, reprezentanţii Guvernului în teritoriu – prefecții, subprefecții și inspectorii guvernamentali – vor fi scoşi din categoria funcționarilor publici şi vor fi asumați politic.

Dacă va fi adoptat, se va reveni la situaţia de dinainte de 2004, cand prefecții erau oameni politici. De 13 ani, însă, ei au avut statut de înalți funcționari publici.

Astfel, noul Cod Administrativ va unifica legislația actuală în domeniul administraţiei prin asigurarea unei terminologii unitare pentru aceleași realități juridice, prin completarea, corelarea și clarificarea aspectelor legate, în principal, de:

  • ocuparea funcțiilor publice
  • incompatibilitatea între funcția de viceprimar şi funcția de consilier local
  • regimul juridic al proprietății publice şi private a statului în unităţile administrativ-teritoriale

Nu în ultimul rând, prin elaborarea unui astfel de Cod Administrativ legislaţia administrației publice va fi mai ușor de parcurs și de înțeles de către funcționari și cetățeni.

Domeniile care vor face obiectul de reglementare al noului Codului Administrativ sunt:

  1. administraţia publică centrală,
  2. prefectul, instituția prefectului și serviciile publice deconcentrate;
  3. administraţia publică locală,
  4. statutul funcționarilor publici și statutul juridic aplicabil personalului contractual din administrația publică,
  5. exercitarea dreptului de proprietate publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale,
  6. răspunderea administrativă;
  7. serviciile publice.

De menționat că legislația Uniunii Europene nu conține prevederi privind codificarea actelor normative din administrația publică.

Informații suplimentare:

Intenția Guvernului României de a unifica în coduri cadrul legal din domeniul administrației publice, prin intermediul unui Cod administrativ și a unui Cod de procedură administrativă, a fost statutată încă din anul 2001, în cadrul programelor de guvernare și programelor legislative.

În prezent, prioritatea Guvernului privind elaborarea codurilor, privite ca instrument principal de simplificare a legislației, este reiterată în Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014-20120, aprobată prin HG nr. 909/2014, și în Strategia privind mai buna reglementare 2014-2020, aprobată prin HG nr. 1076/2014.

În anul 2011, a fost finalizat un prim proiect de Cod administrativ, care, începând cu 2014, este actualizat din perspectiva luării în considerare atât a modificărilor legislative survenite, cât și a noilor propuneri de modificare a unor acte normative aflate în diferite stadii de elaborare la nivelul MDRAP.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Curtea de Apel Bucureşti decide astăzi dacă va fi ridicată carantina în comuna prahoveană Gornet

Curtea de Apel Bucureşti se pronunţă, marţi, pe cererea autorităţilor locale din comuna Go…