Acasa Justiție Procurorul DNA Mihaela Moraru Iorga este urmărită penal

Procurorul DNA Mihaela Moraru Iorga este urmărită penal

6 min read
0
0
67

Procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga este acuzată de DNA Ploiești că l-a ajutat pe omul de afaceri Florian Walter, care era urmărit internațional și cercetat de DIICOT, scopul fiind acela de a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a acestuia.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA remis, miercuri, Mihaiela Iorga este suspectă de favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

„În condițiile în care față de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT, au fost emise mandatul european de arestare și cererea de dare în urmărire internațională, suspecta Moraru Iorga Mihaiela, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat, cu intenție directă, prin acte comisive și omisive, în scopul îngreunării cercetărilor și tragerea lui la răspundere penală. Menționăm că, în cauza aflată la DIICOT — Serviciul Teritorial Ploiești, persoana respectivă era cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor”, se precizează în comunicat.

Surse judiciare au declarat că persoana care a beneficiat de ajutorul procurorului este omul de afaceri Florian Walter.

Procurorii spun că, în perioada 2015 — iunie 2017, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a purtat discuții în afara cadrului legal cu persoana urmărită internațional și a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare, a purtat discuții informale cu intermediari ai lui Walter în biroul său din sediul DNA pentru a stabili modalitatea în care acesta poate fi ajutat, a efectuat unele activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT Ploiești, și a solicitat efectuarea unor demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare a unui dosar înregistrat la DNA — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare, arătând că instrumentează o cauză mai veche care privește aceleași fapte.

„După preluarea cauzei privind acea persoană, suspecta Moraru Iorga Mihaiela a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate, nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experții desemnați. Mai mult, suspecta a invocat în cuprinsul a patru ordonanțe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit, depus la suspectă la data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție)”, mai arată DNA.

Potrivit comunicatului, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din funcție prin Ordinul procurorului șef al DNA nr. 301 din 05.07.2017, avizat favorabil de către Secția pentru procurori din cadrul CSM, Curtea de Apel București suspendând provizoriu, la data de 27 septembrie, executarea ordinului.

În prezent, procurorul Moraru Iorga Mihaiela este reîncadrată provizoriu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, mai arată sursa citată.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…